Industria de real estate din Romania are segmente care, la momentul de fata, sunt mai evoluate, precum segmentul office sau comercial, dar are si segmente care au involuat in ultimii ani, precum segmentul rezidential, apreciaza Andreea Comsa, CEO, Premier Estate Management.

"Din punct de vedere al dinamismului, toate segmentele sunt pe un trend ascendent, in speta cel rezidential care in ultimii 3 ani a trecut printr-o dezvoltare fulminanta. Faptul ca am mentionat termenul de involutie in ceea ce priveste sectorul rezidential, se refera la calitatea constructiilor, la nivelul agentilor care vand aceste constructii si la lipsa de norme in ceea ce priveste acest segment de piata", a declarat Andreea Comsa (foto).

In opinia sa, piata rezidentiala si-a revenit ultima dupa criza imobiliara, ajutata de existenta programului Prima Casa care a determinat constructia de apartamente cu suprafete mici si preturi pe masura. Totodata, a determinat aparitia unor dezvoltatori care au construit "proiecte iresponsabile din punct de vedere al sigurantei constructiilor" si al confortului locatarilor, dezvoltatori care au maximizat profitul si care au facut rabat la calitate.

Piata rezidentiala nu poate evolua fara profesionalism.

"Pe cale de consecinta, au aparut si agentii care intermediaza acest tip de locuinte, altfel spus, s-a creat un lant de disconfort pentru clienti. Cu toate acestea, pretul fiind determinant, clientii au ajuns sa accepte orice situatie deoarece considera ca asa este normal, sa semneze orice tip de contract sau sa ia decizii pripite cu privire la achizitia unei locuinte", mai spune managerul Premier Estate Management, pentru wall-street.ro.

Este foarte important, arata Andreea Comsa, ca aceasta mentalitate sa se schimbe, "este foarte important sa existe norme de conduita in aceasta piata rezidentiala si este esential pentru clienti sa inteleaga faptul ca nu este normal sa fie presati de catre agenti, sa nu fie respectati de catre dezvoltatori sau sa plateasca pentru un apartament care in momentul finalizarii, sa nu fie functional sau sa nu respecte ceea ce li s-a promis".

Ca urmare, "piata rezidentiala nu poate evolua fara profesionalism. Exista numeroase proiecte rezidentiale accesibile ca si pret de vanzare, dupa cum exista si agentii care vand aceste proiecte si care impreuna, respecta clientii, incearca sa le rezolve solicitarile si pretuiesc recomandarile ulterioare si imaginea pe care o au in piata", conchide Andreea Comsa.

Premier Estate Management, companie de consultanta si vanzari asistate pe segmentul rezidential, a intermediat anul trecut vanzari pentru aproximativ 450 de apartamente, cu o valoare cumulata de peste 24 milioane euro, de trei ori mai multe comparativ cu 2014, din cadrul celor cinci proiecte gestionate. Avand in vedere ca in piata imobiliara comisionul mediu pentru intermedieri rezidentiale se situeaza intre 2 si 3%, o estimare wall-street.ro a incasarilor agentiei, din totalul intermedierilor de peste 24 de milioane de euro, s-ar situa la aproximativ 500.000 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri