Pentru un spatiu de numai 13 metri patrati, dar care ofera vad pe asa-zisa strada a aurarilor din Cluj, un om de afaceri a platit 221.000 euro
Dupa ce saptamana trecuta vanzarea unui spatiu comercial din Cluj-Napoca a uimit prin valoarea tranzactiei, de 230.000 de euro pentru 14 metri patrati in centrul orasului, episodul se repeta. Iar pretul este si mai mare.

Recordul absolut pe piata imobiliara romaneasca este detinut acum de un afacerist bucurestean care a platit 17.000 de euro pe metru patrat pentru o camera mica si insalubra situata intr-un imobil din centrul orasului Cluj-Napoca. Omul de afaceri a platit 221.000 de euro pentru camera de 13 metri patrati care ii va asigura vad intr-o zona extrem de apreciata de comerciantii ardeleni. De fapt, cele mai scumpe spatii comerciale din Cluj se afla pe asa-zisa strada a aurarilor, zona impanzita de magazine de bijuterii si case de amanet.

Afaceristul a cumparat spatiul in urma unei licitatii, dupa ce Consiliul Local Cluj-Napoca a vandut pana acum aproape 170 de spatii comerciale. Din aceasta luna, municipalitatea a organizat licitatii publice pentru toate spatiile ramase, care se afla chiar in centrul orasului. Oamenii de afaceri au sesizat oportunitatea unica de a achizitiona spatii cu vad si au plusat pana au atins cifra incredibila de 17.000 euro pe metru patrat.

Oferta speciala

Cifra este incredibila mai ales ca nivelul chiriilor la spatiile comerciale din Cluj aflate in zone centrale pornesc in general de la 50 de euro pe metru patrat si ajungeau pana acum la un maxim de 200 de euro, in timp ce pretul la vanzare atingea foarte rar nivelul de 4.000 euro pe metru patrat. "In limbaj imobiliar, aceasta este o oferta speciala. In zona respectiva exista o cerere foarte mare de spatii pentru ca se preteaza la orice tip de activitate comerciala. Insa pretul nu este mult peste cel practicat in Cluj, unde un metru patrat intr-un spatiu comercial central ajunge sa coste maxim 4.000 de euro", ne-a declarat un reprezentant al agentiei imobiliare clujene Fortuna Real Estate.

Potrivit ultimului raport al companiei imobiliare Richard Ellis, pretul mediu de vanzare pentru spatiile comerciale centrale din Bucuresti a crescut in primul semestru al acestui an pana la aproape 5.000 de euro/mp, pe fondul unei lipse acute de spatii in astfel de zone. In acelasi timp, in zonele secundare din Bucuresti spatiile comerciale stradale ajung sa coste cam 3.000 euro/mp (calculat la suprafata construita).

Mai scump decat Palatul Parlamentului

In aceste conditii, cele doua tranzactii din Cluj se situeaza mult peste valoarea pe care erau dispusi sa o ofere oamenii de afaceri spatiilor comerciale stradale. De fapt, analistii imobiliari recunosc faptul ca in Capitala nici macar spatiul ocupat de Palatului Parlamentului nu ajunge sa coste 17.000 de euro pe metru patrat.

De fapt, potrivit unui raport al companiei imobiliare Colliers din anul trecut, cel mai mare pret pentru un spatiu comercial se inregistra in zona Magheru-Balcescu, unde se cereau 7.000-9.000 de euro/mp, in timp ce pe Calea Victoriei pretul solicitat ajungea la maxim 7.000 de euro/mp. Mai mult, specialistii estimau o crestere pentru acest an pe segmentul spatiilor comerciale pana la 10.000 de euro/mp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri