Centrul Vechi al Capitalei ramane locatia ideala pentru magazinele de tip flag-ship, atat datorita traficului pietonal in crestere constanta, cat si datorita cladirilor care se preteaza in acest scop, apreciaza specialistii Regatta Real Estate, una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara la nivel local. Aceasta in contextul in care in plenul Camerei Deputatilor se va discuta un proiect de lege ce sprijina renovarea cladirilor istorice.

Mai exact, proiectul prevede ca imobilele istorice vor putea fi reabilitate cu finantare de la primarii, in cota de pana la 50% din costuri, urmand ca autoritatile locale sa isi recupereze cheltuielile prin instituirea unei taxe speciale pentru proprietarii cladirilor respective. Proiectul de lege permite primariilor sa poata avansa sumele necesare reparatiilor cladirilor istorice, urmand sa isi recupereze sumele de la proprietari intr-o perioada de pana la 10 ani.

Potrivit proiectului, autoritatile administratiei publice locale pot asigura prin bugetul local cofinantarea cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie la cladirile monument istoric, la cladirile amplasate in ansambluri si situri clasate ca monument istoric, in zonele de protectie a monumentelor istorice, la cladiri protejate datorita valorii lor culturale prin planuri urbanistice generale, la cladirile din zonele construite protejate sau din centrele istorice ale localitatilor, precum si din statiunile turistice.

Mentionat drept important punct de atractie de catre toate publicatiile internationale de calatorii, printre care National Geographic sau Lonely Planet, Centrul Vechi este una din putinele zone din Bucuresti care s-a bucurat de cresterea constanta a traficului pietonal si a numarului de turisti straini. In plus, Capitala nu beneficiaza de o alta zona pietonala bine definita, pentru succesul careia ar fi nevoie atat de retail stradal, cat si de un pol de cafenele si restaurante. Pentru a confirma gradul ridicat de interes al zonei, lantul hotelier Hilton va deschide aici in 2017 o unitate de cazare cu 200 de camere, renovand in prezent o cladire monument istoric.

“In viitorul apropiat nu vedem ce alta zona ar putea inlocui Centrul Vechi in preferintele turistilor si nici ale retailerilor. Cei care functionau in cladiri cu probleme se relocheaza in cladiri fara probleme, dar tot in Centrul Vechi, pentru ca doresc sa isi pastreze clientii si implicit vanzarile. In ceea ce priveste inchiderea spatiilor comerciale de la parterul cladirilor cu risc seismic, a fost o masura controversata, luata ca urmare a tragediei din clubul Colectiv. Pe de o parte este de inteles, ceva trebuie facut in Centrul Vechi, cladirile trebuie renovate. Pe de alta parte, aceasta masura a lovit in comertul stradal si a favorizat mall-urile. In orice Capitala din lume, in care clima permite existenta comertului stradal si a zonelor pietonale, acestea au un rol foarte important. (…) Segmentul de retail este foarte optimist si din ce in ce mai multi retaileri de succes aleg sa vina in Romania, cautand spatii atat in retailul stradal cat si in mall-uri. Pe langa Centrul Vechi, Calea Victoriei si zona Ateneului Roman sunt in continuare foarte interesante pentru retaileri, zona Ateneului Roman devenind treptat un pol atractiv pentru restaurante si retaileri”, a declarat Eduard Uzunov, presedintele Regatta Real Estate.

Spatiile comerciale din zona Centrului Vechi sunt atipice, fiind diferite de la o cladire la alta, in conditiile in care cladirile au zeci de ani vechime si in multe cazuri dispun de o suprafata distribuita pe mai multe nivele. Toti acesti factori influenteaza destinatia finala a spatiului si de asemenea nivelul chiriei. Chiriile din Centrul Vechi difera in functie de strazi: astfel, pe artera principala, strada Lipscani, chiria medie este de 40 - 60 euro/ mp/luna (pentru suprafete de aproximativ 100 mp la parter), in timp ce pentru spatii similare de pe strazile adiacente, cum ar fi Selari, Smardan, Covaci, nivelul mediu al chiriei poate cobori pana la 20-40 euro/mp/luna in functie de locatia exacta, suprafata, compartimentarea interioara etc.

Centrul Vechi, de la fuga retailerilor de cladirile expertizate cu risc seismic, la viitor pol de entertainment al Capitalei

In ultimii ani, Centrul Vechi nu a devenit doar un punct de intalnire al tinerilor sau al turistilor din Bucuresti, ci si o zona comerciala, care, alaturi de cafenelele si restaurantele existente au creionat o dezvoltare imobiliara fara precedent. Acest lucru a fost umbrit, insa, de tragicul eveniment intamplat in clubul Colectiv, care a scos in evidenta o serie de nereguli din mai multe zone ale orasului, principala zona vizata fiind aceea a Centrului Vechi.

Cum tot mai multi proprietari de cladiri din zona istorica au decis sa isi modernizeze spatiile, din ce in ce mai multe business-uri din Centru Vechi au fost nevoite sa traga obloanele si sa se orienteze fie spre alte zone, fie sa isi axeze activitatea pe spatiile deja existente in alte locatii, mare parte dintre ele in marile mall-uri ale Capitalei.

Teama de un inevitabil cutremur care ar putea curata Centrul Vechi de pe harta Bucurestiului a fost o alta problema care a fortat tot mai multi proprietari de cladiri din centrul Bucurestiului sa ia masuri, insa chiar si asa, oamenii din piata spun ca este doar o etapa trecatoare si ca ceea ce din anul 2010 a inceput sa infloreasca isi va continua dezvoltarea si in anii urmatori.

Afla dintr-o analiza wall-street.ro ce asteptari au expertii din piata imobiliara vizavi de Centrul Vechi si dezvoltarile care se pragatesc in aceasta zona a Bucurestiului.

Regatta Real Estate: Centrul Vechi va trece printr-un proces intensiv de renovare

Specialistii Regatta Real Estate estimeaza ca in urmatoarele luni vom asista la un proces intensiv de renovare a cladirilor din Centrul Vechi, iar proprietarii care nu isi permit sa reconsolideze cladirile se vor asocia cu investitori sau vor scoate la vanzare imobilele.

In prezent, Regatta Real Estate are in portofoliu mai multe imobile de vanzare in Centrul Vechi, cu preturi variind intre 1,2 milioane euro pentru un imobil cu suprafata utila de 744 mp si 4,5 milioane euro pentru un imobil cu suprafata utila de 2.030 mp.

Regatta Real Estate este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, segment pe care mai activeaza nume precum ESOP Consulting, Coldwell Banker sau DTZ Echinox.

Sursa foto: joyfull / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri