Romania continua sa atraga investitorii imobiliari si in acest an, pe fondul indicatorilor macroeconomici stabili si cu perspective de imbunatatire, dar si al randamentelor mai atractive fata de alte piete din regiune, arata o analiza a Jones Lang Lasalle, unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local.

Astfel, valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania in primul trimestru a totalizat 180 de milioane de euro, peste jumatate, 96 milioane de euro, reprezentand vanzari de proiecte de birouri din Bucuresti. De asemenea, proiectele industriale si logistice au ramas si in acest an in atentia investitorilor atragand peste o treime din tranzactiile cu active imobiliare din primul trimestru, in suma de 57 milioane de euro. Restul tranzactiilor a avut ca obiect spatiile de retail, cu un total de 28 de milioane de euro.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, tranzactiile cu proprietati comerciale – birouri, spatii industriale, logistice si de retail, au crescut in primul trimestru din acest an cu peste 30%.

Si in acest an exista un interes crescut pentru piata imobiliara din Romania din partea unor investitori noi, atrasi de randamentele atractive pe care le pot obtine comparativ cu alte piete din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Acest an a marcat intrarea in Romania a unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume, Blackstone, prin platforma europeana Logicor.

”Ne concentram pe atragerea de noi investitori din multiple geografii pentru ca avem convingerea ca Romania reprezinta o oportunitate neexplotatata in contextul actual din Europa Centrala si de Est. Ne bucuram sa vedem ca alaturi GLL, alti investitori cu istoric si expunere in Romania, precum GTC, au reluat achizitiile. Este inca o dovada ca Romania reprezinta in acest moment o oportunitatea de investitii”, a declarat Silviana Badea, head of Capital Markets JLL Romania.

Tranzactia Logicor - Immofinanz, in topul celor mai mari

Tranzactia Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari incheiate in primul trimestru. Alte achizitii importante au fost preluarea a integrala de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de catre GTC si achizitia de catre Alpha Bank a cladirii de birouri Cubic Center, detinuta de Adval Asset Management.

Randamentele prime pe piata locala s-au redus in primul trimestru cu 25 puncte de baza si se situeaza la 7,5% pe piata de birouri si la 9% pentru proiectele industriale. Pentru urmatoarea perioada nu estimam o scadere semnificativa a randamentelor.

Perspectivele pentru acest an sunt pozitive avand in vedere cresterea economica, previzionata a fi una dintre cele mai mari din Europa, si de asemenea, pe fondul disponibilitatii proiectelor de calitate si a mentinerii unor diferente semnificative dintre randamentele din Romania si cele din Polonia sau Cehia.

JLL este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local, un segment de piata extrem de disputat, pe care mai activeaza nume precum Colliers, CBRE, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri