Valoarea tranzactiilor cu terenuri in Bucuresti s-a dublat in primul trimestru fata de aceiasi perioada a anului trecut, la peste 35 de milioane de euro, in timp ce la nivelul intregului an 2015 valoarea totala a tranzactiilor a atins 90 de milioane de euro, arata o analiza a DTZ Echinox, unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel local.

Cei mai activi cumparatori care au achizitionat terenuri pretabile pentru dezvoltari comerciale au fost investitorii suedezi si cei locali. Cele mai interesante achizitii au fost performate de jucatori precum IKEA si Skanska: IKEA a achizitionat un teren in partea de Est a Bucurestiului, in timp ce Skanska a achizitionat doua terenuri in Bucuresti, unul in Barbu Vacarescu - Floreasca (in partea de Centru-Nord a Bucurestiului) si unul in zona Politehnica (partea de Vest a Bucurestiului). Ambele locatii se afla printre cele mai importante destinatii de birouri din Bucuresti.

Investitorii greci si austrieci, care au fost printre cei mai activi in Romania in ultimul deceniu, nu au avut achizitii semnificative in 2015.

Mai mult, peste 50% dintre terenurile tranzactionate anul trecut au fost achizitionate pentru dezvoltari de retail de tip „big box”. Terenurile pentru dezvoltari rezidentiale si industriale/logistice au reprezentat fiecare cate 20% din totalul suprafetei de terenuri tranzactionate in 2015.

Terenurile pentru dezvoltari de birouri au continuat sa fie cele mai scumpe, pretul mediu de achizitie in Bucuresti fiind in jur de 717 €/ mp, comparativ cu pretul mediu de achizitie pentru terenurile pretabile pentru dezvoltari de tip rezidential sau retail (175 - 200 €/ mp).

Majoritatea terenurilor tranzactionate au fost localizate in Nordul si Vestul Bucurestiului. In zona de Nord s-au achizitionat terenuri pentru dezvoltari de birouri, retail si rezidential, iar in zona de Vest pentru birouri, rezidential si spatii logistice.

Perspective 2016: la ce sa ne asteptam in privinta tranzactiilor imobiliare in acest an

Anul 2016 a inceput cu o tranzactie semnificativa pentru piata de terenuri din Bucuresti. Vastint, investitor suedez, a achizitionat un teren de 48 ha in Baneasa – Sisesti pentru un proiect mixt (in principal rezidential). Per total, in primul trimestru al anului 2016, au fost tranzactionate terenuri cu destinatie comerciala in valoare de 35 mil. €, valoare dubla fata de aceiasi perioada a anului trecut.

Piata rezidentiala din Romania ramane subdezvoltata, iar investitorii vor continua sa achizitioneze terenuri pentru dezvoltari pe termen lung, avand in vedere preturile accesibile si cererea in crestere pentru locuinte noi.

Retailerii dominanti - operatori de tip „big box” - continua sa aiba planuri de extindere in Bucuresti si vor fi printre cei mai activi cumparatori in 2016, vizand in principal zonele cu densitati rezidentiale ridicate.

In Bucuresti, sunt prognozate livrari semnificative de cladiri de birouri in 2016 si 2017. Cu toate acestea, din moment ce finantarea ramane restrictiva, este posibil ca o parte dintre proiectele planificate pentru 2018, sa fie vandute inainte de inceperea constructiei.

DTZ Echinox este unul dintre cei mai importanti cosultanti imobiliari la nivel local, o piata pe care mai activeaza nume precum Colliers, CBRE, Jones Lang LaSalle ori Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri