In ultimii ani piata de locuinte noi din Romania a fost influentata masiv de programul Prima Casa si de limitele de pret setate. Pentru a obtine aceste preturi finale, dar si profit, unii investori au sacrificat calitatea constructiei si nu au investit deloc in dezvoltarea ansamblului - spatii verzi, locuri de joaca bine gandite si ample, amenajari interioare, infrastructura s.a.m.d.. Avem nevoie sa se refaca acele comunitati de copii care se jucau impreuna in fata blocului, pentru ca nu mai putem construi ferme cu sute de apartamente fara nici o gandire strategica, considera Silviu Grigorescu, CEO Hanner Romania.

"Dezvoltatorii rezidentiali, unii dintre ei aflati la prima experienta in domeniu, au incercat sa construiasca in ultimii ani o gama variata de unitati, cu preturi sub 60.000 de euro, pentru a se incadra in Prima Casa. Au fost investitori care au construit chiar si vile care se incadreaza in aceasta valoare. Majoritatea a mizat, insa, pe apartamente cu doua sau trei camere, regandite la capitolul compartimentare. Mare parte din aceste proiecte au fost ridicate in zone periferice Capitalei. Evident, pentru acesti dezvoltatori nu a fost rentabil sa investeasca si in amenajarea unor spatii verzi. Mai cu seama ca publicul nu o cerea", spune Silviu Grigorescu (foto).

In opinia sa, oamenii se multumeau si cu un apartament fara nici o alta facilitate, bucurosi ca se incadreaza in pret. "chiar daca trebuiau sa ia trei autobuze sa ajunga pana in centrul orasului. Suntem o cultura bazata pe proprietate. In vest chiria este o alternativa viabila. In Romania, peste 90% din oameni sunt proprietari", arata seful Hanner Romania.

Silviu Grgorescu: Un apartament, mult mai mult decat niste simpli pereti

"Cand achizitionezi o locuinta alegi sa traiesti intr-o anumita zona, alegi un stil de viata, o comunitate cu valori comune, s.a.m.d.. Un apartament reprezinta mult mai mult decat niste simpli pereti. In ultimii ani au aparut mai multe proiecte noi care se diferentiaza prin amenajarea unor zone verzi si a unor spatii special amenajate pentru comunitatile formate aici, prin zona in care se afla, dar numarul lor este limitat. A crescut, totusi, numarul de proiecte noi cu o localizare mult mai buna", spune Silviu Grigorescu.

Totodata, un aspect "interesant", subliniat de seful Hanner este dat de faptul ca un nou profil de client se contureaza in piata rezidentiala, care nu este inca reprezentativ, dar care pare sa fie tot mai prezent. Astfel, oameni care vin sa vada un santier insotiti de ingineri, arhitecti, care pun intrebari, care vor sa stie, care intreaba despre spatii verzi, despre calitatea parcarilor, despre administrare, despre facilitati, s.a.m.d.. Silviu Grigorescu spune ca acestia sunt, de regula, perfect constienti ca o comunitate se administreaza, ca lucrurile trebuie intretinute, ca nu poti sa stai intr-un bloc si sa ai pretentia sa arate ca nou si peste 15 ani daca nu te implici in intretinerea lui.

"Stiti cat de putini romani stiu de fapt ce inseamna locuirea colectiva? Cum se infiinteaza o asociatie de locatari, cum se fac contractele, cat costa, cum se impart costurile? Cum se preda un manual de utilizare a apartamentului, cartea tehnica? Multe proiecte predau planurile electrice sau de instalatii nu asa cum au fost construite, asa cum ar fi normal, adica sa reflecte situatia reala din teren. Ci asa cum au fost proiectate initial, ulterior aparand modificari in santier. Iar atunci cand vrei sa faci o lucrare de instalatii constati ca tevile nu sunt acolo unde credeai ca sunt", mai spune seful Hanner, dezvoltatorul ansamblului rezidential The Park Apartments.

In opinia sa, foarte multi romani nu isi pun problema ca nu este normal sa cumperi apartamente cu stalpi in mijloc, cu grinzi care trec direct prin mijlocul living-ului, cu prize putine, fara evacuare pentru hote, cu iesirea pentru aparatele de aer conditionat care trece fix prin dreptul caloriferelor montate vertical. "Sa nu mai vorbim de scurgeri, de felul in care balteste apa in balcon sau de faptul ca nu se prevad spatiile pentru unitatile exterioare de AC in balcoane, asa cum este normal, ci pe fatade! Stiti cum arata o fatada dupa trei ani in care s-a scurt apa de la aparatele de aer conditionat pe tencuiala? Sau apartamente care au o singura fereastra si pentru living si pentru bucataria deschisa, lucru ilegal de altfel!"

Silviu Grigorescu: Nu mai putem construi ferme cu sute de apartamente

"Piata rezidentiala resimte nevoia unui accent mai mare pus de dezvoltatori pe spatiile verzi, pe dezvoltarea zonelor comune, precum si pe facilitatile pentru comunitatile de copii care se formeaza. Avem nevoie sa se refaca acele comunitati de copii care se jucau impreuna in fata blocului. Vremurile s-au schimbat si acum au nevoie de un areal protejat si sigur. Pentru ca nu mai putem construi ferme cu sute de apartamente fara nicio gandire strategica. Cladirile acestea vor fi aici si peste 100 de ani", declara Silviu Grigorescu.

Hanner, dezvoltatorul ansamblului rezidential The Park Apartments a anuntat ca in 2016 a semnat peste 70 de contracte de rezervare si tranzactionare pentru apartamentele din blocurile noi. Valoarea totala a acestor unitati este de aproximativ 6 mil. euro, iar comparativ cu anul 2015 ritmul rezervarilor a crescut cu 50%. Urmatorul pas in dezvoltarea proiectului este reprezentat de un plan de investitiii care va viza amenajarea spatiilor exterioare si a zonelor comune.

"Noi am decis sa investim peste 500.000 euro in proiectul de peisagistica pentru ca dezvoltarile care au intensitate, care includ multe apartamente, au neaparat nevoie de un areal de spatiu verde, desi, in cazul nostru, parcul Tineretului este la cateva sute de metri distanta. Ne-am gandit si la ce vezi cand iesi pe balcon sau te uiti pe geam, pentru apartamentele care au vedere catre interiorul complexului", spune Silviu Grigorescu.

Dezvoltatorul a livrat deja cladirea The Park 2 din proiect, iar cei care au cumparat apartamente aici au inceput deja sa se mute. In cladirea The Park 3 se va trece in curand la executia finisajelor. In paralel se lucreaza si la ultima cladire din proiect. Aceste trei blocuri vor totaliza un numar de 360 de apartamente. Investitia initiala anuntata pentru proiectul The Park a crescut de la 37 de milioane de euro la 40 de milioane de euro.

"Nu vrem sa depindem de proiecte nationale, de subventii, de creditari speciale. Trebuie sa iesim din aceasta mentalitate. Investitiile din segmental rezidential nu trebuie sa fie atat de dependente de proiecte de tipul Prima Casa. Nu este sustenabil si nu este nici avantajos pentru calitatea constructiilor din Romania. Cred ca vom evolua mult, pentru ca deja clientii s-au confruntat, din proprie experienta, cu diferite neajunsuri ale proiectelor ridicate exclusiv pentru profit, de investitori fara experienta", arata Silviu Grigorescu.

In opini sa, piata se va schimba numai "daca clientul final va invata sa se respecte, va invata ce inseamna spatiul construit si care sunt nevoile lui reale! Cererea si oferta trebuie sa se intalneasca undeva. Multi ani totul s-a bazat numai pe pret, cel mai ieftin, cel mai mic pret la metrul patrat, acum am depasit copilaria si intram in adolescenta, ne indreptam catre maturizare. Pretul mic are si el un pret", conchide seful Hanner.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri