Avantul din prezent din piata imobiliara, intalnit in special in aceasta dezvoltare continua de proiecte de birouri atat in Bucuresti, cat si in tara, nu sugereaza neaparat o nevoie reala a pietei, cat si o componenta speculativa, care poate avea efecte extrem de nocive asupra pietei, crede Atilla Peli, head of development & land in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).

“Investitorii imobiliari trebuie sa aiba o viziune in viitor si sa vada totul in perspectiva, dar se pare ca nu in Romania se aplica cel mai bine spiritul de turma. Multi dezvoltatorii se gandesc sa dea un tun si apoi sa fuga din tara, nu vor sa isi asume proiectele si mai ales riscurile. In 2006 – 2008 se vorbea despre cat de frumoasa este piata, iar in SUA deja erau probleme si apoi totul s-a blocat. Si apoi am vorbit cativa ani cat de greu este in piata si cum criza a schimbat multe. In urma cu cativa ani au inceput niste probleme la nivel international, iar in Romania iarasi se vorbeste despre cat de bine este in piata. Eu sunt rezervat in privinta acestei evolutii si exista riscul ca dupa 2018 sa asistam la o noua criza imobiliara. Un ciclu de dezvoltare tine, in general, in jur de 10 ani. El a inceput cu o criza in 2008, iar intre 2018 - 2020 ar trebui sa urmeze o cadere. Este dificil de analizat daca sunt motive de cumparat terenuri. Multi dezvoltatori s-au activat acum 2 ani, insa chiar si asa este o nesiguranta in piata. Sunt putini investitiori care vad piata pe termen lung”, a precizat Atilla Peli, in cadrul unei conferite organizate de Ziarul Financiar.

In opinia managerului JLL, mai exista terenuri in zona Barbu Vacarescu - Floreasca, mai exista si in zona de Vest – dar alte optiuni nu prea mai sunt.

“Pe partea de infrastructura nu se deruleaza investitii. In Bucuresti, o data la 4-5 ani se incearca deschiderea unei noi zone – pol de dezvoltare”, a completat Peli.

Pentru anul 2016 se estimeaza ca vor fi livrati peste 400.000 mp de birouri in Capitala, in anii urmatori urmand ca dezvoltarile sa depaseasca pragul de 1 milion de metri patrati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri