Componentele ce tin de sustenabilitatea unei cladiri, precum certificarea energetica verde, oferirea unor servicii moderne care sa se plieze pe nevoile viitorului chirias, dar si inovatiile ce diferentiaza un proiect de altul sunt principalele directii pentru un succes pe piata de profil, cel putin aceasta este concluzia unei ample dezbateri despre situatia actuala din piata alaturi de cei mai mari investitori si dezvoltatori de proiecte din Romania.

Romania este astazi una dintre cele mai atractive piete pentru afaceri din Europa Centrala si de Est, tara noastra oferind o densitate de sub 50 de mp de spatii de birouri per capita fata de alte mari din regiune, conform datelor CBRE, iar acest lucru, coroborat si cu un nivel scazut al chiriilor “prime”, fac din Bucuresti un oras mult mai interesant pentru dezvoltari decat Varsovia, Budapesta sau Praga.

Intr-o lupta continua pentru castigarea de noi clienti, marii dezvoltatori, care vor livra in acest an pe piata aproximativ 400.000 mp de birouri si vor urca stocul efectiv de spatii de lucru la peste 2,5 milioane de metri patrati, duc o batalie pe mai multe fronturi, iar aceasta nu mai are loc exclusiv pe zona in care urmeaza sa fie ridicat proiectul, ci mai ales pe solutiile de eficienta si inovatiile pe care proiectele viitoare le vor oferi.

In cadrul unui eveniment dedicat pietei imobiliare, organizat de catre Business Review, marii dezvoltatori sustin ca astazi importanta este componenta “green” pe care un proiect de birouri o poate oferi, iar fata de acum cinci ani, de exemplu, aceasta a ajuns sa fie un element definitoriu in viitoarea relocare, mutare sau deschidere a unui centru de birouri pentru orice companie aflata in cautarea unui spatiu de lucru.

Certificarile verzi sunt astazi un << must have >>, in ciuda faptului ca in proiectele dezvoltate in urma cu 7 – 8 ani erau mai mult un obiectiv. Cand am inceput dezvoltarea Floreasca Park nu existau atat de multe implementari de acest fel. In Floreasca Park am incercat o alta solutie, care astazi s-a dovedit extrem de utila – pompele de caldura. Aceasta tehnologie aplicata proiectului nostru a condus la o scadere cu 30% a consumului de energie, fiind o investitie initiala consistenta, dar de care chiriasii nostri se bucura din plin in prezent (…) Solutiile moderne, asa cum este cazul iluminatului cu LED, le-am aplicat in actualul proiect pe care il dezvoltam – Oregon Park si care, conform analizelor initiale, vor aduce economii importante la energie, dar si un confort sporit al angajatilor care isi vor desfasura activitatea in acest spatiu”, a declarat Florin Furdui (foto mai sus), country manager al Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de birouri din Romania.

Florin Furdui spune ca acest climat favorabil din piata, in care cresterile macroeconomice sunt foarte bune, a condus la o atentie si mai deosebita data de dezvoltatori proiectelor care sunt in lucru, dar si activitatii din piata, in general. “Vorbim despre o crestere structural profunda si reala ce a dus la o crestere atat de mare a numarului de livrari in piata. Este un oportunism, inclusiv in ceea ce priveste cererea din piata imobiliara”, a mai punctat Florin Furdui.

La randul sau, Antoniu Panait (foto mai jos), managing director al dezvoltatorului Vastint, care construieste in prezent doua mari proiecte de birouri – Timpuri Noi Square (zona Timpuri Noi) si Bucharest Business Garden (zona Grozavesti - Orhideea) – este de parere ca in ciuda faptului ca tara noastra ofera in prezent un stoc mic de birouri certificate fata de alte orase ale Europei, Bucurestiul ofera un potential foarte mare pentru viitoarele dezvoltari care vor integra cele mai noi tehnologii cu componente “green” la nivel global.

“Bucurestiul are 1,5 mp de birouri certificate, dintr-un total care in acest an, la nivelul Capitalei, se va ridica la 2,5 milioane de metri patrati. In urma cu doi ani de zile, cand am decis sa incepem investitiile in Romania, corpurile cu iluminare LED erau scumpe, insa am decis sa investim pentru viitor, pentru ca atunci cand le vom termina acestea sa fie proiecte <<state of the art>> mult timp dupa finalizarea lor”, a declarat Antoniu Panait.

Sorin Visoianu, Immofinanz: Dezvoltatorii care nu se vor plia pe cerintele clientilor vor esua

Prezent la discutie a fost si Sorin Visoianu, country manager al dezvoltatorului austriac Immofinanz in Romania, care sustine ca un proiect de birouri nu poate fi livrat pe piata si atat, ci este nevoie de investitii sustinute pentru a-l pastra competitiv intr-o piata in care lupta devine si mai acerba.

“Noi investim in permanenta in cladirile noastre. Avem chiriasi care sunt de la inceputuri in proiectele pe care le detinem, unii dintre acestia fiind deja la a patra negociere, bucurandu-se de investitiile continue pe care le facem. Pentru un proprietar de birouri sau dezvoltator este esentiala flexibilitatea in relatia cu chiriasul sau potentialul chirias. Dezvoltatorii care nu reusesc sa se plieze pe cerintele acestora vor esua”, este de parere Sorin Visoianu (foto mai jos).

In opinia sa, piata s-a schimbat, cerintele clientilor sunt astazi mult diferite fata de cum erau in trecut, iar in randul chiriasilor, cea mai mare concurenta se da pentru retentia angajatilor.

“In proiectele noastre am implementat inclusiv un serviciu de concierge, iar in momentul de fata lucram la un nou concept in spatiile de lucru pe care le detinem. (…) S-a dus vremea in care un dezvoltator oferea doar un spatiu de lucru. Astazi trebuie oferite servicii si o politica de flexibilitate”, apreciaza managerul Immofinanz.

Aurelia Luca, Skanska: Angajatii cauta proximitatea transportului in comun, aer proaspat si lumina naturala

Skanska, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de proiecte de birouri din Capitala, care deruleaza in prezent o serie de investitii in viitoare proiecte de referinta din zonele de Nord si Centru-Vest, sustine ca flexibilitatea, proximitatea fata de mijloacele de transport in comun, dar si aerul proaspat sau lumina naturala sunt elemente cheie pe care viitorii chiriasi le urmaresc.

“Flexibilitatea unui dezvoltator poate genera cerinte viitoare. Pe de alta parte, chiriasii asculta de cerintele angajatilor si cauta proiecte care sa se afle aproape de nodurile de transport, de o statie de metrou, in special. Angajatii cauta aer proaspat, lumina naturala, iar angajatorii incearca sa le gaseasca astfel de solutii. Angajatorii se uita foarte atent inclusiv la eficientizarea costurilor cu energia electrica, iar un proiect “verde” poate aduce scaderi ale consumului cu pana la 25%”, a declarat Aurelia Luca (foto mai jos), country manager al Skanska Romania.

Un exemplu de relocare a activitatii din patru centre de activitate a fost cel al Orange Romania, companie care spre finele anului 2014 si-a mutat 1.600 de angajati in proiectul Green Court II al Skanska, fiind in cautarea unui spatiu care s-ar fi pretat mai bine cerintelor angajatorului.

“Cerintele au fost si la nivelul eficientei in costuri, dar si in motivatia angajatilor. Ne-am mutat din patru cladiri diferite, cu multe constrangeri. Acest lucru a condus la decizia de a ne reloca, iar productivitatea a fost un factor esential. Asa am ajuns la ideea ca ne dorim un spatiu nou – iar cel mai amplu proces a fost cel de analiza al conceptului de birou. A durat patru luni de zile pentru a ne hotari asupra locatiei viitorului spatiu de lucru, iar pana in prezent am observat o crestere a productivitatii”, a spus Andreea Patrascu, program management office manager in cadrul Orange Romania.

O cladire de birouri certificata ca fiind o cladire “verde” are o valoare de piata mai mare, asta datorita multitudinilor de elemente care contribuie la cresterea eficientei energetice, a confortului in mediul de lucru si a materialelor folosite in procesul de constructie. Pentru a putea obtine aceasta certificare este necesara o evaluare standardizata si sistematica a caracteristicilor ei in raport cu mediul. In momentul de fata, in Romania, cele mai populare standarde sunt BREEAM sau LEED.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri