Sustenabilitatea in constructii este, in ziua de azi, o cerinta tot mai raspandita in randul dezvoltatorilor imobiliari, iar acest lucru vine si ca urmare a evolutiei sectorului de profil din Romania, care trebuie sa recupereze un gol destul de mare lasat mostenire din urma cu zeci de ani.

Sustenabilitatea este azi pariul unui castig in ziua de maine, iar certificarea proiectelor imobiliare cu un rating din ce in ce mai bun se poate dovedi o investitie ideala pentru un succes in afacerile de profil, cred expertii din piata, reuniti la un eveniment.

Natura este, de asemenea, cel mai bun aliat al nostru in lupta contra poluarii si diminuarea efectelor negative ale incalzirii globale, asta in conditiile in care orasele ocupa 0,5% din suprafata globului, dar consuma aproape 75% din resursele Pamantului, iar utilizand resursele infinite pe care aceasta ni le pune la dispozitie se poate crea un mediu de lucru mult mai sanatos si durabil.

Despre impactul pozitiv al naturii asupra proiectelor in constructii si a sustenabilitatii dezvoltarilor actuale si viitoare din Romania a vorbit si Lori Collin, unul dintre cei mai cunoscuti oameni ai pietei locale de real estate in cadrul evenimentului “Sustainable buildings - A step into the future”, organizat de catre Idea Events.

“Dupa 23 de ani petrecuti in industria de profil am navigat 360 de grade in jurul unei cladiri si am lucrat alaturi de grupuri care au dezvoltat centre comerciale, proiecte rezidentiale si birouri. Am tinut legatura cu aproape toate sectoarele de activitate din piata si am constatat ca niciodata nu te poti opri din cautare si cercetare. In anul 2007, cand m-am intors in Romania, am gasit o tara schimbata, dar care avea foarte mult de recuperat. Astazi, un proiect trebuie gandit de la inceput in functie de ce nivel de sustenabilitate va avea. Daca azi construiesti proiecte cu o certificare sub BREEAM Excellent sau LEED Gold sunt foarte mici sansele sa fii pregatit pentru viitor. Toate proiectele de anvergura sunt gandite in prezent pe cel putin 25 de ani”, sustine Lori Collin (foto mai jos).

Romania sta pe o adevarata mina de aur: apele termale si viitorul constructiilor verzi

Fostul responsabil cu dezvoltarea proiectelor de birouri din cadrul NEPI sustine ca Romania este situata pe o adevarata comoara care ar trebui valorificata din toate punctele de vedere.

“Stam pe unul dintre cele mai mari puturi termale din regiune. Fara costuri prea mari, am reusit sa incalzim din surse termale o cladire de birouri si vila adiacenta fara ca un chirias sa plateasca costuri de incalzire. In viitor am putea sa ne incalzim casele sau spatiile comune ale unui centru comercial cu astfel de resurse. (…) Este o investitie mai scumpa la inceput, fiind si o solutie recent implementata si descoperita, dar in timp se va dovedi o adevarata investitie”, a mai spus Lori Collin.

In opinia sa, soarele, apa de ploaie si aportul digitalizarii si al tehnologiei in tot acest proces vor redefini conceptul de trai in urmatorii ani.

“Fenomenul incalzirii globale a facut ca Romania sa devina o regiune cu doar doua anotimpuri - vara-iarna – in care intalnim situatii ca in lunile de iarna sa avem si temperaturi de peste 15 grade Celsius. Foarte multe proiecte din Olanda sau din Hong Kong folosesc fatadele din zonele sudice acoperite cu panouri solare si parcurile si zonele limitrofe impart energia din vecinatate si beneficiaza de aceasta noua tehnologie. Soarele si energia solara inmagazinata in aceste panouri este un prim pas spre o solutie sustenabila. (…) Mai putem lua in calcul inclusiv apa de ploaie. Cladirile din Bucuresti ar trebui sa isi indrepte tot mai mult atentia spre reciclarea apei de ploaie. Am implementat aceasta solutie la proiectul Aviatorilor 8, iar tehnologia se va dovedi extrem de utila pentru toalete. Totodata, pulverizarea apei reci in loc de utilizarea apei calde in toalete va aduce o economisire uriasa de apa si ar evita risipa”, a punctat Lori Collin.

Fostul manager al NEPI a mai precizat ca in urmatorii 20 de ani cladirile vor ajunge la un nivel avansat de a intelege cine le vor trece pragul, cand va fi cladirea ocupata si cand se elibereaza.

“Se va sti exact la ce ora se intra in birou, cladirile vor fi dotate cu senzori speciali corpului. Nu trebuie sa vorbim despre cladiri verzi doar ca despre o culoare – trebuie sa vorbim verde prin schimbari. La Londra, la fiecare parter de cladiri de birouri sunt camere uriase care colecteaza selectiv deseuri. In Marea Britanie exista o legislatie cu amenzi usturatoare pentru companiile care nu respecta aceste prevederi”, a mai adaugat expertul imobiliar.

La randul sau, Oana Stamatin, associate director in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International, sustine ca implementarea unor solutii sustenabile in dezvoltarea unor proiecte imobiliare de birouri creste exponential nivelul de satisfactie si concentrare al angajatilor pe parcursul activitatii intreprinse.

“Intr-o cladire sustenabila productivitatea unui angajat poate creste de la 2% la 16%, motiv pentru care ar trebui acordata mai multa atentie detaliilor de acest fel”, a precizat Oana Stamatin.

In Romania, cele mai populare sisteme de certificare ale unor cladiri sunt modelul american LEED sau cel britanic BREEAM. Potrivit datelor Colliers International, 64,38% din totalul proiectelor certificate sunt BREEAM, in timp ce diferenta de 35,62% sunt LEED.

Despre sustenabilitatea proiectelor de birouri a vorbit si Cristian Vasiliu, managing director al ROFMA (Asociatia Romana de Facility Management), care sustine ca cele mai mari costuri in operarea unei cladiri sunt reprezentate de cele de intretinere pe parcursul unui ciclu de viata de 20 de ani.

“Costurile unei cladiri reprezinta al doilea factor de cost intr-o organizatie, dupa costurile reprezentate de forta de munca. Acest lucru ar trebui sa reprezinte o directie clara de dezvoltare pentru urmatoarele proiecte pe piata. Intr-un ciclu de viata al unei cladiri, 15% din totalul costurilor este reprezentat de constructie, materiale folosite in procesul de constructie si proiectare, 80% este costul dat de operare, functionare si mentenanta, in timp ce numai 5% este reprezentat de dezafectarea cladirii sau demolarea proiectului imobiliar. Sustenabilitatea ar trebuie acordata tuturor cladirilor, intrucat acest lucru conduce la fericirea si bunastarea celor care locuiesc sau isi desfasoara activitatea in aceste cladiri”, a punctat Cristian Vasiliu.

Prezent la discutie a fost si Andrei Botis, managing partner al NAI Romania, care sustine ca piata dezvoltarilor de birouri sustenabile s-a dezvoltat enorm in ultimii ani.

“Sunt peste 1 milion de metri patrati de proiecte de birouri cu certificare verde, ceea ce inseamna aproximativ 30% din stocul total de birouri disponibil in Romania. Este remarcabil unde s-a ajuns in numai cativa ani”, a spus Andrei Botis.

Managerul NAI Romania sustine ca isi propune sa realizeze un lucru similar si pe piata proiectelor rezidentiale, dar aici exista un mare impediment.

“Nu avem locuinte verzi pentru ca nu exista programe de finantare cum ar trebui, sisteme care sa motiveze utilizatorii in dezvoltarea de proiecte verzi. Piata rezidentiala, in special, este subfinantata. O constructie verde inseamna a privi beneficiile pe termen lung. Daca avem o finantare corecta, una care poate depasi pragul pe care ni-l dorim, in viitor vom recupera din costurile pe care le salvam din operarea constructiilor”, a mai punctat Botis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri