Piata rezidentiala din Capitala a cunoscut in ultimii ani o abundenta de proiecte de locuinte noi, in special in zonele periferice ale orasului, de Nord si de Sud, preponderent datorita programului Prima Casa, care a atras dezvoltatori de toate dimensiunile. Exista insa in Bucuresti si alte zone rezidentiale emergente in proximitatea unor proiecte de spatii de birouri, cu parcele generoase de teren aflate la vanzare, care au atras atentia investitorilor rezidentiali, in conditiile supraaglomerarii din Nord si Sud, potrivit Crosspoint Real Estate.

Zona Centrala si zona Piata Victoriei - 1 Mai

Astfel, zona Centrala si zona Piata Victoriei - 1 Mai din Capitala devin din ce in ce mai cautate pentru proiectele rezidentiale de apartamente noi, arata Crosspoint Real Estate - in conditiile supraaglomerarii din partea de Nord a Bucurestiului, a lipsei locuintelor noi in aceste zone si unei categorii de public atrase de farmecul contrastant al centrului Bucurestiului (de exemplu: corporatisti, antreprenori tineri, practicanti ai profesiilor liberale).

"In aceste zone vom asista la o serie de dezvoltari noi in urmatoarea perioada, insa fara o raportare corecta a pretului de constructie / pretului de vanzare / cererii reale din piata (bugetul disponibil al consumatorului), acestea vor avea un ritm de absorbtie indelungat. Conform estimarilor Crosspoint, un pret corect de tranzactionare pentru un proiect rezidential quality in aceste zone ar trebui sa nu fie mai sus de 1.800 euro / mp util", spune Mihai Dumitrescu (foto), managing partner Crosspoint Real Estate.

Ce stim despre zona Centrala si zona Piata Victoriei - 1 Mai:

  • Pret mediu de vanzare actual in aceste zone: 2.100 euro / mp util;
  • Predomina apartamente de 2 si 3 camere (se tranzactioneaza cel mai repede);
  • Preturile parcarilor raman in continuare ridicate (in conditiile lipsei spatiilor de parcare in centrul Bucurestiului) – intre 12.000 euro - 20.000 euro;
  • Putine optiuni in aceste zone pentru apartamente decomandate sau cel putin apartamente in care zona de zi este separata de zona de noapte.

Zona Sisesti, urmatoarea Pipera

De asemenea, zona Sisesti ar putea deveni urmatoarea Pipera, conform unui studiu Crosspoint, fiind singura zona din sectorul 1 al Bucurestiului cu loturi mari de teren ramase disponibile pentru constructii rezidentiale si cel putin 3 mari proiecte de apartamente au fost anuntate / vor fi construite in zona pana la finalul lui 2018. Si Vastint Romania, divizia imobiliara a suedezilor de la Inter IKEA, a achizitionat la inceputul acestui an un lot de 48 ha in zona Sisesti, unde are in plan un poriect rezidential de pana la 10.000 de apartamente.

"Viitoarea statie de metrou, care va fi finalizata, de asemenea, in curand va contribui de asemenea la revitalizarea zonei, iar daca acum preturile apartamentelor (in special ca achizitie in etapa de constructie) sunt accesibile, ne asteptam ca in 2-3 ani preturile apartamentelor din Sisesti sa urce cu cel putin 10-15%. Ne asteptam ca zona, avand in vedere dezvoltarea viitoare rezidentiala, sa se dezvolte si din punctul de vedere al retelelor de retail sau al jucatorilor de pe piata cladirilor de birouri si lanturi private de sanatate/ farmacii", mai arata Mihai Dumitrescu.

Ce stim despre zona Sisesti:

  • In acest moment predomina proiecte rezidentiale ale unor dezvoltatori privati, nu foarte cunoscuti, unitati de dimensiune mica sau medie (pana in 50-60 de unitati);
  • Pret mediu de vanzare in proiecte finalizate: 1.350 euro / mp util;
  • Pret mediu de vanzare off-plan: 1.100 euro / mp util (desi foarte avantajoasa achizitia off-plan in zona, datorita pretului si potentialului de apreciere al pretului in timp, doar aproximativ 5% dintre vanzarile in zona se realizeaza in etapa de constructie a proiectelor - foarte probabil din cauza aspectului inca industrial al zonei);
  • Apartamente cu suprafete relativ mici: 58-62 mp (2 camere), 67-88 mp (3 camere).

"Consideram ca o tendinta a urmatorilor ani, in conditiile disponibilitatii reduse pentru terenuri in zona Centrala si a polarizarii excesive catre zona de Nord, va fi aceea de reconfigurare a unor cladiri existente si transformarea acestora in ansambluri de apartamente, cladiri de birouri sau cladiri cu functiune mixta (comercial – office – rezidential)", conchide Mihai Dumitrescu.

Crosspoint reprezinta unul dintre cei mai mari jucatori din piata de investitii imobiliare din Romania, cu un volum total de tranzactii gestionate pana in prezent de peste 150 milioane de euro si peste 50 de mari proiecte, pentru clienti locali si multinationali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri