Marea fuziune din piata globala a constructiilor, dintre grupurile Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta) a avut ecou inclusiv pe piata locala de profil, acolo unde am asistat in ultimul an la schimbari importante in ceea ce priveste activitatea celor doua companii la nivel local.

Decizia noii entitati formate in urma fuziunii (LafargeHolcim) de a scoate la vanzare operatiunile din Romania, a condus la aparitia unui nou jucator pe piata, irlandezii de la CRH preluand activitatea Lafarge la nivel local.

Cum Costin Borc, fostul CEO al Lafarge Romania, ulterior CRH Romania, a preluat conducerea Ministerului Economiei, in cabinetul premierului Dacian Ciolos, pozitia executiva in cadrul companiei nou create a fost asigurata printr-un interimat pana zilele trecute, cand compania a anuntat recrutarea unui nou manager la carma operatiunilor locale.

In acest fel, de la inceputul acestei luni, argentinianul Gustavo Navarro (foto mai jos) a preluat conducerea executiva a companiei CRH Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de ciment la nivel global.

Inainte de a se alatura grupului CRH, Gustavo Navarro (53 de ani), de nationalitate argentiniana, a lucrat timp de peste un deceniu in industria materialelor de constructii din Europa de Sud-Est si din Rusia. Anterior, a ocupat functii de conducere in companii multinationale din industria farmaceutica si din cea de ambalaje.

CRH are un nou CEO dupa o pauza de aproape un an de zile

Dupa o pauza de aproape un an de zile, CRH va avea un nou director general, dupa ce Costin Borc, fostul executiv al producatorului de ciment, betoane si agregate, a preluat conducerea Ministerului Economiei, in actualul Guvern.

Costin Borc (foto mai jos), propus ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, a primit aviz pozitiv din partea celor cinci comisii parlamentare la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, devenind astfel ministru in Cabinetul premierului Dacian Ciolos.

Intr-unul dintre ultimele sale interviuri ca executiv al producatorului de ciment Lafarge, Costin Borc sublinia faptul ca achizitia operatiunilor companiei franceze de catre CRH nu va conduce la disponibilizari si nici la inchideri de fabrici, apreciind ca in noua forma compania nu isi va schimba decat actionariatul.

Executivul argentinian Gustavo Navarro preia astfel o companie care a inceput sa isi stabilizeze activitatea la nivel local, dupa un an 2015 care a fost marcat de o evolutie favorabila a business-ului.

In ciuda procesului de fuziune, CRH Romania (Lafarge Romania SA) a incheiat anul trecut cu un rulaj in crestere cu peste 20%, la peste 220 de milioane de euro si cu un profit in stagnare si cu o usoara crestere a numarului mediu de angajati.

Pachetul de societati si participatii vandute de catre Lafarge catre CRH, in cadrul proiectului de fuziune / dezinvestice a inclus uzinele de ciment de la Medgidia si Hoghiz, precum si statia de macinare de la Targu Jiu, dar si 16 cariere si balastiere precum si cele 16 statii de betoane ale grupului, incluzand aici entitati precum Lafarge Ciment, Lafarge Comnord, Lafarge Betoane, Lafarge Agregate Betoane, Lafarge RMX & Agregate SRL, Sicim SA, Eco Gest sau Recy-Eco Combustibil.

Holcim aduce un algerian la conducerea operatiunilor locale: cine este Sofiane Benmaghnia

Sofiane Benmaghnia (39 de ani), executiv de origine algeriana, a fost numit director general al Holcim Romania, acesta preluand mandatul incepand cu data de 1 aprilie a acestui an.

Sofiane Benmaghnia (foto mai jos) l-a inlocuit pe François Petry, care a devenit CEO Aggregates Industries – subsidiara LafargeHolcim din Regatul Unit.

Sofiane Benmaghnia, director general al Meftah Cement Operations, Aggregates & Concrete in Algeria din 2011, anterior director financiar al Lafarge Betoane si Agregate in Orientul Mijlociu timp de trei ani, s-a alaturat grupului LafargeHolcim in 1999 ca analist financiar.

De atunci, el si-a construit cariera in cadrul LafargeHolcim, pe diferite piete in care grupul activeaza (America de Nord, Orientul Mijlociu, Africa si Europa), indeplinind atat roluri strategice, cat si operationale, si acumuland peste 16 ani de experienta in industria cimentului.

Holcim Romania a fost compania care a castigat cel mai mult in cursul anului 2015, afacerile inregistrand o evolutie de peste 15%, la un rulaj ce a depasit 250 de milioane de euro, in timp ce profitul a inregistrat o crestere de peste 80%, la aproximativ 30 de milioane de euro.

HeidelbergCement Romania, producatorul de ciment cu cel mai vechi executiv din piata

Filiala locala a grupului german Heidelberg, companie care si-a reunit in cursul anului trecut operatiunile grupului intr-o singura entitate, este si producatorul cu cel mai vechi CEO din piata, Florian Aldea (foto stanga) fiind managerul care se afla la conducerea companiei inca din urma cu 5 ani, cand a preluat pozitia de director general in cadrul companiei, pentru ca doi ani mai tarziu sa preia si functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii.

Citeste si:

    Intre 2007 si 2010, Florian Aldea a fost director general al companiei Carpat Beton, conducand din aceasta pozitie operatiunile HeidelbergCement de pe piata betoanelor din Romania. CEO-ul HeidelbergCement a coordonat intre anii 2006 – 2007 proiectele strategice de dezvoltare ale Carpatcement Holding.

    In perioada 1996 – 2006 acesta a condus activitatea Sectiei Mentenanta din fabrica Fieni. In 1986 si-a inceput activitatea in compania Romcif Fieni ca inginer automatizare.

    La finalul anului trecut, cele trei divizii de activitate ale grupului din Romania – Carpatcement, Carpat Beton si Carpat Agregate – au devenit oficial HeidelbergCement Romania, companie care a inregistrat in 2015 un rulaj de 188 de milioane de euro, in stagnare fata de activitatea din urma cu un an, dar cu un profit in crestere cu 20%, la 25 milioane de euro.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri