Startup-ul danez Urban Rigger a dezvoltat un proiect extrem de ambitios care se adreseaza in special comunitatii studentilor, prin care a realizat un proiect de constructii plutitoare din containere care ofera un confort cel putin la fel de placut ca cel dintr-un camin sau, de ce nu, chiar si dintr-o garsoniera bine utilata.

Proiectul a fost realizat din noua containere, care au fost aranjate intr-un mod circular pentru a crea 15 studiouri in care studentii sa poata locui, noteaza presa internationala.

Ideea dezvoltarii unui astfel de proiect a venit ca o alternativa la traditionalele camine studentesti care aglomereaza mai multe zone din Copenhaga, capitala Danemarcei, iar acest proiect ar putea fi replicat si in alte orase aglomerate, insa conditia pentru ca acest proiect sa fie realizat intr-un oras portuar sau care ofera acces spre o mare sau un lac de dimensiuni mai mari.

Proiectul dispune si de o zona de gratar si petrecere a timpului liber, o platforma care ofera conditii sanitare (dusuri, toalete etc) si in plus ofera si o zona de depozitare si un spatiu tehnic sub nivelul apei, intr-un spatiu controlat.

Startup-ul danez sustine ca pana in anul 2025 va exista un deficit de 4 milioane de paturi pentru studenti si se estimeaza ca 45.000 de case noi vor fi necesare pentru generatia tanara din Copenhaga pana in anul 2020.

Costul unei camere, cu acces la baie si bucatarie in proiectul danez ar urma sa coste 600 de dolari pe luna. Interesant este faptul ca proiectul ar putea genera si energie hidro pentru incalzire si energie solara pentru electricitate, iar proiectul se doreste unul ecologic, cu emisii minime de CO2.

Romania, tot mai aproape de o revolutie in constructii

Chiar daca vest europenii cauta solutii alternative pentru studenti si deruleaza investitii importante pentru populatia tanara, nici Romania nu ramane in spate la acest capitol. O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) pune la punct ultimele detalii pentru dezvoltarea primului proiect de casa realizat in intregime prin intermediul tehnologiei de printare tridimensionala (3D), o solutie implementata pentru prima data pe piata din China si care devine o tendinta tot mai utilizata in lumea intreaga.

In urmatorii ani vom ajunge sa construim la nivel local prin intermediul unor imprimante 3D gigant care sa reuseasca sa ridice o casa in mai putin de o zi, cred tinerii studenti ai Facultatii de Constructii.

"Analizam aceasta inovatie in domeniu constructiilor, care a devenit tot mai populara pe anumite piete, asa cum este cazul celei din China. Costurile constructiei prin intermediul unei imprimante 3D sunt foarte scazute, deoarece sunt eliminate o mare parte din cheltuielile cu manopera, iar viteza de executie este destul de ridicata. In China, de exemplu, a fost realizat inclusiv un ansamblu de birouri de patru etaje in mai putin de 3 zile”, a declarat Cezar - Alexandru Vladut, tanarul absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii care in ultimele luni a cautat finantare pentru o posibila dezvoltare la nivel local a unei astfel de inovatii.

Tehnologia de imprimare 3D este vazuta de multi experti din piata drept viitorul in sectorul constructiilor, iar acelasi lucru il sustine si tanarul specialist in domeniu, care apreciaza ca intregul proces de urbanizare al tarii va conduce la o cerere crescuta de solutii care sa eficientizeze la maximum procesul de dezvoltare al unei case.

Imprimarea 3D este o tehnologie activa unde obiectele sunt realizate prin suprapunerea mai multor straturi de material. Aceasta tehnologie a fost brevetata pentru prima data in 1984 si apartine lui Charles Hull. De atunci, aceasta tehnologie s-a dezvoltat si au fost create mai multe echipamente de imprimare 3D, care in momentul de fata sunt utilizate cu precadere in proiecte din Asia.

Sursa foto: urbanrigger.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri