In Romania lucreaza peste 100.000 de angajati in outsourcing, fiind una dintre cele mai puternice si dezvoltate tari din regiune, in conditiile in care pe piata din Europa Centrala si de Est activeaza aproximativ 600.000 de salariati in industria de profil, arata datele companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

„Perceptia Romaniei in randul companiilor de outsourcing s-a schimbat considerabil in ultimii ani, iar tara noastra a demonstrat ca este o destinatie de succes, atat din punct de vedere al calitatii resursei umane, cat si al costurilor cu angajatii si spatiile de birouri. Industria in sine a evoluat mult de la o abordare bazata pe costuri catre una care are in vedere mai ales calitatea si este foarte important faptul ca largirea spectrului de interes pentru Romania vine prioritar din valoarea si calitatea serviciilor livrate”, a declarat Ramona Marusac (foto mai jos), associate director in cadrul departamentului de birouri al Colliers International, in cadrul unui eveniment organizat in parteneriat cu Deloitte, in Lisabona.

Potrivit Ramone Marusac, trecerea de la o destinatie interesanta, demna de prospectat, la o destinatie de succes, reprezinta un pas important pentru piata imobiliara. „Ne asteptam ca efectele sa se resimta tot mai mult in orase secundare si chiar tertiare din tara”, a adaugat Ramona Marusac.

In marile orase secundare din Romania, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov, sunt in curs de dezvoltare mai multe proiecte de birouri, care totalizeaza o suprafata de aproximativ 200.000 mp de birouri, ce va fi livrata pe piata in urmatoarele 18-24 de luni. Pe masura ce apar presiuni legate de disponibilitatea fortei de munca si de costurile cu salariile in aceste orase, atentia companiilor incepe sa se indrepte catre o serie de alte orase cu universitati, precum Craiova, Oradea, Targu Mures, Bacau si Galati.

Outsourcing-ul, cel mai „tranzactionat” sector din piata de birouri

In ceea ce priveste tranzactiile cu spatii de birouri, segmentul de outsourcing se mentine in top si in acest an, cu aproximativ 45.000 mp cerere neta dintr-o cerere totala de 175.000 mp la nivelul Capitalei.

“Observam in continuare intrari de noi jucatori, extinderi ale companiilor existente, dar si companii care evalueaza piata din Romania in vederea deschiderii unor noi centre de servicii. Segmentul de IT outsourcing ramane cel mai dinamic, dar in acelasi timp creste gradul de sofisticare a serviciilor oferite, astfel incat apar tot mai multe cerinte pe partea de centre de Research & Development”, a explicat Ramona Marusac.

In prezent, Romania ocupa locul 13, in urcare cu cinci pozitii fata de anul 2015, in clasamentul Global Services Location, situandu-se inaintea Ungariei (locul 32), Cehiei (26) sau Ucrainei (locul 24) si la doar trei pozitii distanta de Polonia (locul 10). Clasamentul, realizat de A.T. Kearney in 2016, tine cont de criterii precum: costuri (40%), calitatea fortei de munca (30%) si climatul de business (30%).

Colliers International este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara din Romania, segment pe care mai activeaza nume precum JLL, CBRE, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri