Terenul este cheia investitiei imobiliare. Daca terenurile se vand inseamna ca piata imobiliara se misca. In ultima perioada, din ce in ce mai multi investitori straini vin in tara interesati de investitii imobiliare, pe langa cei de origine romana, iar motivul principal este dat de scaderea coruptiei, apreciaza Eduard Uzunov, proprietarul Regatta Real Estate.

"Pe fondul unei cresteri economice reale, a puterii de consum si piata imobiliara se afla pe un trend pozitiv. Desigur, bancherii sunt putin mai conservatori si chiar vorbesc de o continuare a scaderii tranzactiilor si a preturilor pe metru patrat, dar nu cred ca isi iau datele din viata reala, ci mai degraba din statistici. Aceasta moderatie a bancherilor se vede si in reticenta de a acorda noi credite", spune Eduard Uzunov (foto).

Declaratiile au fost realizate de Eduard Uzunov, presedintele Regatta Real Estate la emisiunea WALL-STREET 360. In opinia sa, insa, "un lucru este cert: suntem pe un trend ascendent si cecerea de locuinte este mare. Se vand locuinte din faza off-plan, adica neterminate inca. Acest lucru inseamna ca oamenii au inceput sa recapete incredere.

Seful Regatta Real Estate subliniaza ca cel mai bun semnal pentru revenirea pietei imobiliare este dat de ritmul vanzarilor de terenuri. "Terenul este cheia investitiei imobiliare. Daca terenul se vinde inseamna ca piata imobiliara se misca. Din ce in ce mai multi investitori vin in Romania interesati de investitii imobiliare, dar sunt si cei de origine romana. Motivul principal este dat de scaderea coruptiei. M-am intalnit zilele trecute cu un investitor strain care a spus ca vor veni foarte multi bani in Romania, ca vor fi foarte multe investitii, iar pe ei ii intereseaza sa fie printre primii, mai ales acum cand nivelul coruptiei a scazut. Acest lucru m-a bucurat foarte tare!".

El adauga ca exista inca un aspect favorabil investitiilor in piata imobiliara si anume faptul ca "exista o concurenta directa intre dezvoltatori".

"Nu prea mai sunt dezvoltatori care cumpara terenuri cu un euro si il evalueaza la un milion de euro. Acum au ramas cei care cumpara (terenuri - n.r.) la pretul pietei si incearca sa vanda (locuintele construite - n.r.) la pretul pietei. Interesul investitorilor in cazul terenurilor este ca acestea sa aiba certificat de urbanism, iar daca nu, macar sa aiba o autorizatie de constructie, astfel incat, timpul de dezvoltare a locuintelor sa fie mai scurt. Intotdeauna timpul costa bani", a mai spus Eduard Uzunov.

Intrebat despre ce inseamna maturizarea pietei, Eduard Uzunov a declarat ca nu este cazul, deocamdata, ci aceasta "este inca la pubertate, dar este foarte important ca exista entuziasm pe piata".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri