Daca piata imobiliara nu va mai avea la dispozitie Prima Casa, probabil ca vor trebui luate alte masuri in zona TVA-ului pentru locuinte, care in conditiile de fata este la 5% doar pentru prima achizitie. Tinerii care si-au cumparat o garsoniera, de exemplu, prin Prima Casa nu beneficiaza de TVA redus daca vor sa treaca la un apartament de trei camere, spune Sorin Balan, head of Storia.ro si pe segmentul de real-estate in cadrul OLX.ro.

"Sunt multi tineri care si-au luat garsoniere sau apartamente cu doua camere acum cativa ani. Si-au intemeiat o familie si au acum un copil sau doi si ar avea nevoie poate si de un apartament cu 3 camere. Momentul este favorabil, in contextul in care oferta este din ce in ce mai buna pe zona apartamentelor noi. Dar, probabil vor fi si situatii in care nu isi vor permite sa plateasca TVA de 20% pentru apartamentele cu preturi de 70-80.000 de euro. ", a spus Sorin Balan (foto).

In opinia sa, Prima Casa inca joaca un rol important in piata imobiliara, daca nu ca valoare, cel putin ca numar de tranzactii. "Acum cand s-au dat din nou fonduri pentru Prima Casa, multe institutii bancare au ales sa mearga pe un plafon de creditare de 57.000 euro, fata de marja de peste 60.000 din trecut. In acest mod a fost acoperita o plaja mai mare de clienti. Programul Prima Casa dicteaza pretul in piata imobiliara locala si reprezinta cel putin 30% din totalul tranzactiilor cu imobile din portofoliul celor mai multi dezvoltatori din segmentul rezidential".

Piata imobiliara, pe un trend ascendent

"Am observat o usoara crestere in 2016 fata de 2015 in ceea ce priveste valoarea apartamentelor, de la garsoniere, la trei camere, vandute si inchiriate. Vorbim de o crestere foarte redusa, de 4-5%, dar in nici un caz de o scadere", a spus Sorin Balan.

El subliniaza ca ritmul redus de crestere este unul normal in conditiile in care "piata imobiliara a trecut printr-o perioada de expectativa, in perioada mai-iunie-august, in care nici nu a fost o cerere foarte mare fiind perioada concediilor, iar bancile au asteptat sa vada exact ce se va intampla cu Legea Darii in Plata si care vor fi efectele resimtite in piata. Vedem, totusi, primele reactii din partea institutiilor bancare care probabil vor incepe sa scada plafonul de avans. ".

Managerul din cadrul OLX.ro arata ca pe portalul de anunturi sunt aproape 200.000 de proprietati puse la vanzare sau spre inchiriere, majoritatea apartmente. In acelasi timp, pe Storia.ro sunt peste 60.000 de anunturi in acest moment. "In medie dureaza pana la 28 de zile pana cand o proprietate este vanduta si in medie vorbim de 26 de contactari primite de un proprietar care pune un apartament intr-o luna", a afirmat Sorin Balan.

Declaratiile au fost facute in cadrul Targului National Imobiliar - tIMOn, care s-a deschis pe 20 octombrie si dureaza timp de patru zile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri