Autoritatile franceze au demarat constructia primei sosele pavate cu panouri fotovoltaice, capabile sa inmagazineze energie care sa alimenteze un intreg oras.

Intr-o prima faza, proiectul constructiei soselelor cu panouri fotovoltaice ar urma sa se intinda pe o suprafata de 1 km, iar energia pe care o va capta ar putea sa ofere energie unui oras cu aproximativ 5.000 de locuitori, scrie presa internationala.

Proiectul experimental va fi dezvoltat in orasul Tourovre-au-Perche, din regiunea Orne, situata in nord-vestul Frantei.

Dezvoltata chiar in Franta, de catre compania Colas, soseaua ar urma sa suporte orice tip de autovehicul, fara limita de greutate, sustine Ministerul Transporturilor din Hexagon. Cu o latime de 2m, soseaua este de asteptat sa genereze aproximativ 18.000 kwh pe zi, suficient pentru a ilumina un oras cu circa 5.000 de locuitori.

Autoritatile din Franta sustin ca se asteapta sa construiasca aproximativ 1.000 km de sosele solare in urmatorii ani. In luna iulie a acestui an, a fost inaugurata si fabrica in care vor fi dezvoltate solutiile solare Wattway, care ar urma sa populeze drumurile din Franta cu solutii ale viitorului in transport.

Proiectul soselelor solare, denumit Wattaway, este dezvoltat de catre grupul francez Colas, specializat in dezvoltarea de mari proiecte de infrastructura.

Proiectul Wattway este conceput cu o structura anti-alunecare care reduce in acest fel sansele ca autovehiculul sa derapeze si reduce, astfel, la minimum sansele sa se produca un accident.

Potrivit constructorului, panourile solare care vor fi incluse in sosea, vor avea o anumita flexibilitate, ceea ce va permite autostrazilor sa se extinda sau sa se contracte, ca urmare a incalzirii soselei sau schimbarilor climatice. Interesant este faptul ca aceasta tehnologie ar putea fi turnata inclusiv peste sosele deja existente.

Cu peste un milion de kilometri de sosele in Franta, Wattway este, poate, cel mai ambitios proiect de infrastructura derulat in Europa in ultimii zeci de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri