Anuntul recent al Guvernului privind realizarea Magistralei 6 de metrou, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, aduce in discutie conturarea unui nou pol de birouri pe piata bucuresteana, considera specialistii Colliers International. Pariul acestora este pe noi dezvoltari in zonele Expozitiei sau Baneasa, unde sunt asteptate noi dezvoltari care vor concura cu zonele de birouri deja consacrate, precum Floreasca – Barbu Vacarescu.

Guvernul a aprobat, recent, indicatorii tehnico-economici pentru Magistrala 6 de metrou, termenul estimat de incepere a lucrarilor fiind doua jumatate a anului 2017, cu o durata de executie de patru ani. Teoretic, lucrarea care cuprinde statii la Romexpo si la Complexul Comercial Baneasa, ar urma sa fie gata in anul 2021.

Anuntul marcheaza un moment important pentru piata de birouri, care in ultimii cinci ani s-a extins cu doua zone noi, respectiv Floreasca-Barbu Vacarescu si Grozavesti-Politehnica. Ce zone vor beneficia, din punct de vedere al dezvoltarilor de birouri, de noua magistrala de metrou?

„Cred ca prima zona care se va dezvolta in urma extinderii retelei de metrou va fi zona Romexpo - Expozitiei, care poate fi o alternativa foarte buna pentru companiile situate in Floreasca-Barbu Vacarescu. Istoric, zona Piata Presei a fost atractiva pentru chiriasi din domeniul financiar, daca ne uitam la companii precum UniCredit Bank, OTP Bank (anterior Millennium Bank) si RBS (fosta ABN Amro), care fie au, fie au avut sediile principale in aceasta zona. In contextul actual, vad un real potential ca aceasta zona sa se consolideze ca un centru financiar al orasului ”, a declarat Lucian Opris (foto cover), senior associate in cadrul departamentului de birouri al Colliers International, intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara.

In prezent, stocul de spatii de birouri moderne din Bucuresti este estimat la 2,13 milioane de mp, dintre care Piata Presei/Expozitiei si Baneasa reprezinta doar 7, respectiv 6%. Odata cu dezvoltarea Magistralei 6, care cuprinde statii de metrou in proximitatea Complexului Comercial Baneasa si a Aeroportului, zona Baneasa-DN1 s-ar putea dezvolta, de asemenea, ca un pol de birouri.

Zona Baneasa-DN1 are avantajul de a fi deja dezvoltata din punct de vedere retail, iar viitoarele proiecte de birouri vor veni atrase de vizibilitate, acces usor si prezenta masiva a functiunilor de retail. Exista un trend al schemelor mixte, care reunesc birouri, retail si rezidential. Cred ca zona Baneasa, odata ce va fi deservita de reteaua de metrou, avand deja o oferta consistenta de retail, se poate dezvolta ca un important pol mixt, componenta de rezidential urmand apoi in dezvoltare, ca al treilea element al ecosistemului”, a explicat George Didoiu, associate director al departamentului de birouri din Colliers International.

In prezent, atat in zona Expozitiei, cat si in zona Baneasa, sunt disponibile mai multe terenuri pretabile pentru dezvoltarea de proiecte de birouri, suprafata totala disponibila ajungand pana la 10 si 15 hectare pentru zona Expozitiei, unde preturile variaza intre 400 si 700 euro/mp si pana la 20 de hectare in Baneasa, unde preturile sunt cuprinse intre 300 si 500 euro/mp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri