Clujul a fost in 2016 “vedeta” cererii de materiale de constructie pentru zidarie, inregistrand un nivel al cererii mult si peste valorile de dinainte de criza, din vara anului 2008, iar acest lucru nu se va incheia nici in acest an, cand nu doar Clujul va profita de valul pozitiv, cat si Timisoara, dar mai ales esalonul 2 al oraselor secundare, precum si al celor tertiare.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Liviu Stoleru, director general si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul producatorului de materiale de constructii Cemacon, sustine ca ceea ce s-a inregistrat anul trecut pe piata din Cluj este o directie clara a industriei productiei de materiale de constructii in zona proiectelor rezidentiale spre dezvoltare, iar anul acesta tendinta de crestere a cererii si a ofertei va continua, alte cateva orase intrand in aceasta noua “bula” de dezvoltare.

“Piata constructiilor, dar mai ales cea a pietei rezidentiale merg intr-o directie foarte buna si sunt optimism in ceea ce priveste dezvoltarea acesteia. In acest an, evolutia piete nu va mai veni doar din varfurile geografice pe care le-am intalnit in 2015-2016, cand s-au inregistrat cresteri importante in Bucuresti, Cluj sau Timisoara. (…) In Cluj, 2016 a fost mai bun decat 2008 pentru producatorii de materiale de constructii. Distribuitorii de materiale de constructii din Cluj au spus ca 2016 a fost mai bun ca inainte de criza. Vorbim despre volumele vandute, nu si de valorile realizate. Preturile nu se vor mai intoarce la acele valori”, spune Liviu Stoleru.

2017, anul in care orasele din esalonul 2 intra pe harta dezvoltarilor

In opinia managerului Cemacon, piata constructiilor si a materialelor de constructii vor fi favorizate in acest an de dezvoltarile anuntate pentru orasele din esalonul 2 – asa cum este cazul in Oradea, Sibiu, Bacau sau Brasov.

“In 2017 vor veni din urma Oradea, Sibiu, Bacau sau Brasovul. Exista o emulatie, un apetit foarte crescut pentru constructii, dezvoltare. Inclusiv in Arad am observat cu a crescut cererea. Practic toate orasele tertiare vin puternic din urma. (…) Ma astept ca evolutiile din Cluj sa ramana la nivelul de anul trecut, dar sunt premisele ca anul acesta cererea si oferta sa stabileasca noi recorduri”, a mai aratat managerul Cemacon, companie in actionariatul careia a intrat recent si Dragos Paval, omul de afaceri care controleaza retailerul Dedeman.

Liviu Stoleru mai spune ca daca in ultimii ani piata era concentrata in jurul proiectelor individuale, in prezent se observa un mare apetit pentru proiectele rezidentiale mari.

“Au luat foarte mare avant proiectele rezidentiale mari – blocuri si nu numai case individuale. Sunt multe complexuri de blocuri care apar pe harta, in care volumul de produse folosite este mare, insa valoric scade. Dezvoltatorii nu mai construiesc unitati locative mari, ci pe apartamente cu 1-2, maxim 3 camere. (…) Pentru a ne imagina cat de mult a crescut piata, stiu dezvoltatori din Cluj care au inceput deja proiecte in Targu Mures. Fenomenul se intensifica”, a conchis managerul Cemacon.

Intrebat despre evolutia pietei de zidarie, segment pe care Cemacon activeaza si ocupa in prezent pozitia a doua in topul celor mai mari producatori de profil, Liviu Stoleru spune ca se asteapta ca 2017 sa fie mai bun decat anul precedent, iar asteptarile, spune el, sunt cat se poate de optimiste.

“Piata de zidarie a crescut anul trecut cu 8-10%, iar trendul se va pastra si in 2017, dar evolutia va fi una mai mare fata de anul precedent. Realist vorbind, in actuala forma in care arata piata, putem vorbi de o crestere de peste 10%”, a mai spus directorul general Cemacon.

Cemacon este in prezent al doilea cel mai mare producator de blocuri ceramice (caramizi – n.red.) din Romania, o piata pe care mai activeaza nume precum Wienerberger, Brikston sau Soceram. Afacerile companiei din Cluj au crescut anul trecut cu circa 30%, iar saptamana trecuta Dragos Paval, omul de afaceri care detine lantul de magazine Dedeman, a achizitionat aproximativ 30% din actiunile companiei, intr-una dintre cele mai mari si mai interesante tranzactii din domeniul constructiilor de la inceputul acestui an.

Pentru dezvoltarea la nivel local si consolidarea pozitiei pe piata, Cemacon vizeaza deschiderea unei noi fabrici, in zona de Sud a tarii sau in Moldova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri