Bucurestiul este pe punctul sa ia fata unor capitale precum Budapesta si Praga in ceea ce priveste suprafata totala de spatii de birouri disponibile, iar acest lucru este de asteptat sa se realizeze in urmatoarele trimestre.

Un raport al companiei de consultanta CBRE, studiat in exclusivitate de catre wall-street.ro, scoate in evidenta faptul ca dezvoltarile de birouri din Bucuresti s-au imbunatatit considerabil in ultimii ani atat din perspectiva dezvoltarii unor proiecte premium, a atragerii unor chiriasi de top, dar si a apetitului pietei locale de a atrage si a continua investitiile in imbunatatirea acestui sector.

Datele CBRE arata ca asistam la o schimbare uriasa prin care Bucurestiul, dar si Romania, trec, motiv pentru care ne asteptam ca in urmatoarele trimestre stocul total de proiecte de birouri din Capitala sa depaseasca valoarea de 3,2 milioane de metri patrati, ceea ce ar plasa orasul in concurenta directa cu Budapesta sau Praga.

“Cererea si oferta raman la un nivel foarte ridicat in Bucuresti, ceea ce creaza premisele dezvoltarii unei piete sanatoase. Cei mai multi chiriasi urmaresc sa isi extinda activitatea pe care o desfasoara, fie printr-un proces de renegociere a spatiilor, fie prin relocare. In multe cazuri, chiriasii pot obtine rezutate financiare mai bune si isi pot imbunatati standardele tehnice si infrastructura in birouri in acelasi timp prin relocarea completa intr-un proiect nou. (…) Ne asteptam ca trendul stabilit in 2016, cand s-au tranzactionat suprafete de birouri de 400.000 mp sa se pastreze si in acest an”, cred specialistii CBRE.

Expertii imobiliari din piata vorbesc inclusiv despre Romania ca o piata extrem de tentanta pentru noi investitori , companii straine care cauta sa isi extinda activitatea in Europa de Est si care se uita cu atentie spre Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.

Pe parcursul anului 2016 s-au tranzactionat 412.000 mp de spatii de birouri, o crestere cu 42% fata de anul 2015. Circa 120.000 mp din totalul tranzactiilor inregistrate pe parcursul anului trecut a fost reprezentant de reinnoiri si renegocieri ale contractelor, in timp ce aproximativ 30% din total a fost reprezentat de cereri noi sau de extinderi.

Circa 300.000 mp de spatii de birouri, livrati pe piata in 2016: ce se prefigureaza in perioada urmatoare

Sectorul dezvoltarii de proiecte de birouri a incercat sa tina pasul in ultimii ani cu cererea tot mai crescuta venita din partea marilor angajatori din Romania, astfel, pe parcursul anului trecut, un total de 294.000 mp de spatii de office au fost create doar in Capitala, 40% din total fiind localizat in zona Pipera, in timp ce zona de Nord a generat aproximativ 25% din totalul livrarilor. Datele CBRE mai arata ca trei sferturi (75%) din totalul suprafetei construite si livrate anul trecut a fost deja preinchiriata.

Printre cele mai importante proiecte livrate pe piata in cursul anului trecut se numara Hermes Business Campus B/C (Atenor Group / 53.100 mp), Globalworth Tower (Globalworth / 49.300 mp), Oregon Park A/B (Portland Trust / 44.700 mp) sau AFI Park 4/5 (AFI Europe / 32.000 mp), in top regasindu-se si proiectele Metroffice (Immofinanz / 20.500 mp), The Landmark (Piraeus Bank / 20.331 mp) si Green Court C (Skanska / 15.700).

Stocul total de cladiri de birouri din Bucuresti s-a ridicat la 2,64 milioane de metri patrati, in care proiectele de birouri clasa A au ajuns sa reprezinte 44% din total.

“Pana la sfarsitul anului 2018, ponderea proiectelor de birouri clasa A va depasi stocul proiectelor de birouri clasa B, iar acest lucru va fi generat si de cresterea cu circa 600.000 mp a spatiilor care urmeaza sa fie livrate pe piata in urmatorii ani”, se arata in raportul CBRE.

Cea mai mare concentratie a noii cereri de proiecte va fi concentrata in zona de Vest si Centru-Vest a Capitalei, cu o pondere de 40%, acolo unde sunt anuntate o serie de proiecte importante, asa cum este cazul Campus 6 (Skanska), Orhideea Towers (CA Immo), The Bridge (Forte Partners) sau Business Garden Bucharest (Vastint/IKEA), urmata de Pipera si zona de Nord, care totalizeaza circa 37%, urmata de zona centrala, care va genera circa 15% din total si in care va fi dezvoltat proiectul Timpuri Noi Square.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri