Dezvoltatorul de proiecte industriale P3, unul dintre cei mai mari jucatori specializati pe acest sector la nivel european, si cu o prezenta importanta in Romania, cauta sa identifice noi terenuri pentru dezvoltari de profil in Romania, asta dupa ce spatiul disponibil in parcul industrial P3 Bucharest, situat in vecinatatea autostrazii A1 Bucuresti-Pitesti, devine aproape neincapator.

P3 a demarat recent constructia unui nou depozit in parcul P3 Bucharest, facilitatea logistica urmand sa dispuna de o suprafata de circa 14.000 mp si va include 400 mp de birouri, dezvoltatorul imobiliar fiind deja in discutii avansate pentru inchirierea intregii structuri.

P3 a achizitionat in cursul anului 2015 parcul industrial din vecinatatea autostrazii A1, unde a adaugat inca 90.000 mp de spatii logistice noi, iar pentru anul in curs dezvoltatorul planuieste sa adauge inca 65.000 mp in trei viitoare constructii, urmand sa isi dubleze suprafata detinuta in numai doi ani de la preluarea proiectului imobiliar.

Expansiunea parcului P3 Bucharest face parte din planurile de expansiune ale grupului P3 ce va presupune dezvoltarea si imbunatatirea celor 1,8 milioane de mp de terenuri existente, cumpararea de terenuri pentru extinderea actualelor parcuri existente, cat si achizitionarea de noi terenuri pe pietele pe care activeaza.

Autostrada A3 Bucuresti-Ploiesti, viitorul pol al dezvoltarilor industriale

Acest lucru este valabil si pentru Romania, acolo unde oficialii companiei se arata increzatori in dezvoltarea sectorului in anii urmatori.

“Cautam spatii strategice si am identificat deja cateva locatii cu mare potential. Zona de Nord a Capitalei, din vecinatatea autostrazii A3 Bucuresti-Ploiesti, este una de perspectiva si va fi urmatorul pol de dezvoltare, atat pentru companiile cu activitate in sectorul logistic, cat si din eCommerce, un domeniu care a <<explodat>> in ultimii ani”, spune Blake Horsley (foto cover), neozeelandezul care conduce operatiunile P3 in Romania.

Intrebat despre planurile la nivel local, Blake Horsley sustine ca directia companiei va fi in principal aceea de a dezvolta noi proiecte si, acolo unde va exista o posibilitate de achizitie, nu ar exclude aceasta posibilitate.

“Ne uitam cu mare atentie spre HUB-uri de dezvoltare regionala, insa momentan suntem concentrati pe dezvoltari in Bucuresti. Nu excludem posibile proiecte in orasele secundare, insa aceastea, cel mai probabil, vor deservi proiecte de o amploare mai redusa decat ceea ce planuim langa Bucuresti. Timisoara este un oras cu foarte mare potential, insa este o zona cu mai multa vizibilitate pentru productie, mai putin pentru spatii logistice. In regiunile de provincie, 60-70% din cererea este venita din partea companiilor cu activitate in zona de productie, domeniu pe care noi momentan nu il acoperim, dar nu excludem astfel de oportunitati”, a mai adaugat Horsley.

Dupa finalizarea celor 65.000 mp de spatii logistice programate pentru acest an, P3 va avea in proprietare 370.000 mp de spatii industriale situate in proiectul P3 Bucharest, situat in vecinatatea inelului de centura al Capitalei.

Apetit crescut al dezvoltatorilor imobiliari pentru proiecte in sectorul industrial

Piata industriala este una dintre vedetele sectorului imobiliar, care s-a dezvoltat intr-un ritm spectaculos in ultimii ani, lucru venit ca urmare a dezvoltarii comertului online, a retail-ului si a altor sectoare cheie din economie.

Pentru acest an, dezvoltatorii au anuntat ca vor finaliza circa 400.000 de metri patrati, un nou record al pietei, in conditiile in care anul trecut oferta noua a totalizat 340.000 metri patrati, arata o statistica a companiei de consultanta imobiliara JLL.

Printre cele mai mari proiecte programate spre livrare in acest an se numara extinderea cu 68.000 metri patrati a CTPark Bucharest West, extinderea cu 60.000 metri patrati a P3 Logistic Park Bucuresti, proiectul WDP din Otopeni de 38.000 metri patrati si CTPark Timisoara – 35.000 metri patrati.

Daca toate proiectele anuntate pentru acest an vor fi livrate, stocul de spatii industriale si de logistica la nivel national se va apropia la finele lui 2017 de 3 milioane de metri patrati. La sfarsitul anului trecut stocul era estimat la 2,5 milioane de metri patrati, din care 1,2 milioane de metri patrati in Bucuresti.

P3 a intrat oficial pe piata din Romania in anul 2010, un an mai tarziu deschizand un birou in Bucuresti. Activitatea companiei s-a intensificat incepand cu anul 2015, cand grupul a achizitionat cel mai mare parc logistic din Romania de la austriecii de la CA Immo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri