Acestea se afla in diferite faze de dezvoltare: unele au obtinut recent autorizatia de constructie sau se afla in proces de initiere a PUZ-ului, in vreme ce altele au fost deja vandute. De mentionat este ca numarul de ansambluri existente intr-un oras nu reprezinta un indicator direct al volumului ofertei de locuinte noi - un cuvant important de spus in acest sens il are si amploarea respectivelor complexuri rezidentiale.

In acest context, potrivit datelor Imobiliare.ro, interesul pentru segmentul rezidential nou s-a triplat din 2012 incoace, astfel ca, in momentul de fata, 60% dintre potentialii cumparatori ar opta pentru o locuinta noua, in detrimentul uneia vechi. Corelat cu faptul ca multe dintre ansamblurile curpinse in acest studiu sunt inca nefinalizate, unele dintre ele asteptand chiar demararea lucrarilor de constructie, aceasta inseamna ca, in momentul de fata, cererea tinde sa depaseasca oferta concreta din piata – ceea ce explica, de altfel, si entuziasmul dezvoltatorilor de a demara noi proiecte in marile orase.

In centrele regionale analizate pot fi observate doua tendinte ce reusesc sa coexiste, desi aflate in concurenta: pe de o parte, in zonele periferice ale marilor orase, atractive datorita disponibilitatii terenurilor pentru constructii, au fost (si continua sa fie) dezvoltate o serie de ansambluri rezidentiale, de regula de apartamente; pe de alta parte, odata cu revenirea pietei dupa perioada de recesiune, o serie de investitori se orienteaza spre zone mai bine cotate, din interiorul oraselor, cu acces la mijloacele de transport in comun si facilitatile urbane.

Bucuresti: 500 de proiecte de locuinte

Bucuresti: 500 de proiecte de locuinte

In Capitala exista in prezent 500 de ansambluri rezidentiale, din care 88% de apartamente; dintre acestea, 124 sunt deja vandute, iar 99 au obtinut autorizatia de constructie sau sunt in faza de initiere a PUZ-ului. Restul sunt disponibile spre vanzare, fie ca este vorba de proiecte deja existente (ajunse la faze ulterioare de dezvoltare) sau de unele nou-lansate.

Cele mai mari complexuri rezidentiale din zona Capitalei sunt amplasate la marginea orasului, unde dezvoltatorii au putut gasi terenuri pretabile pentru dezvoltari de amploare. Din aceasta categorie face parte ansamblul Cosmopolis (2.600 de unitati), dezvoltat de compania cu actionariat turcesc Opus Land Development, in zona Tunari-Stefanestii de Jos. Tot in nordul Bucurestiului, in zona Baneasa, de data acesta, dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a construit pana acum circa 1.600 de locuinte, dintr-un total planificat de aproape 2.500 de unitati. Un numar de 1.680 de unitati locative au dezvoltat si fratii Negoita, in cadrul complexului Confort City. Ansamblul cu cele mai multe locuinte construite pana acum in zona Bucurestiului este insa Militari Residence, cu aproape 8.000 de unitati locative livrate pana acum si alte aproximativ 1.500 in curs de finalizare pana in primavara anului viitor.

In ultimii ani, odata cu stabilizarea sectorului imobiliar, o serie de dezvoltatori si-au indreptat atentia spre terenuri cu un amplasament mai bun, anuntand proiecte de amploare in cartierele traditionale ale orasului. Printre cele mai semnificative asemenea initiative se numara Belvedere Residences (peste 1.500 de unitati in apropierea statiilor de metrou Pipera si Aurel Vlaicu), 21st Residence Politehnica (1.470 de locuinte in plan) sau Estic Park (1.500 de unitati anuntate in zona Pantelimon).

Timisoara: 182 de proiecte de locuinte

Timisoara: 182 de proiecte de locuinte

Potrivit datelor Imobiliare.ro, piata timisoreana reuneste in prezent un total de 182 de ansambluri rezidentiale, din care 88% de apartamente. 69 din total sunt disponibile spre vanzare, 56 au fost deja contractate, iar 57 asteapta demararea lucrarilor.

Si in orasul de pe Bega se observa aceeasi tendinta de „migratie” a dezvoltatorilor spre localitatile adiacente orasului - acestea atrag insa, in general, proiecte de mici dimensiuni (sub 100 de unitati), fie de apartamente, fie de case. De departe insa, cel mai amplu proiect este investitia de 120 de milioane de euro, realizata de antreprenorul local Ovidiu Sandor, in ansamblul rezidential ISHO: localizat in apropiere de centrul orasului, pe un fost teren industrial, acesta va cuprinde in doar trei ani 1.200 de apartamente, 50.000 mp de birouri, 1 hectar de spatii verzi, o parcare de 2.000 de locuri, alaturi de o zona de servicii si facilitati sportive si culturale. De asemenea, ansamblul dezvoltat de Ovidiu Sandor este singurul care intra si pe segmentul premium, etajele superioare fiind prevazute pentru apartamente ultra moderne de tip penthouse.

Cel mai mare ansamblu construit pana acum in oras este Uranus Plaza, din zona Spitalul Judetean, cu 223 de apartamente finalizate. Un proiect ambitios este si ansamblul Adora Forest al celor de la Tagor – situat insa in Dumbravita, acesta este prevazut sa cuprinda in jur de 1.000 de locuinte dezvoltate in mai multe etape (dintre care 107 au fost deja livrate). Un alt proiect notabil aflat pe agenda dezvoltatorilor locali este si City of Mara, din Calea Circumvalatiunii (aproximativ 45 de locuinte livrate din 1.000 de unitati anuntate in proiect).

Sursa foto: ah_fotobox / Shutterstock

Cluj-Napoca: 192 de proiecte de locuinte

Cluj-Napoca: 192 de proiecte de locuinte

Dupa Bucuresti, orasul de pe Somes reuneste cea mai mare oferta de ansambluri rezidentiale din Romania, respectiv un total de 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile in piata, 81 au fost deja vandute, iar restul au autorizatia de constructie sau sunt in proces de realizare a PUZ-ului.

Aflat in momentul de fata intr-o stransa concurenta cu Bucurestiul in ceea ce priveste preturile locuintelor, Clujul a cunoscut, inca din perioada de boom, o dezvoltare rezidentiala intensa a localitatilor limitrofe.

Asa se face ca cel mai mare proiect rezidential din aceasta zona (ansamblul rezidential Calea Baciului), format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente, se afla in comuna Baciu. In Floresti, ce s-a transformat intr-o adevarata localitate-satelit a orasului de pe Somes, cele mai mari proiecte, respectiv Multiserv 1 si Multiserv 2 (ambele dezvoltate de Wohnung Invest), ajung la cate 600 de unitati locative. In interiorul orasului, proiectul cu cele mai multe locuinte finalizate pana acum este Bonjour Residence, din cartierul Buna Ziua, ce numara tot 600 de unitati.

Sursa foto: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Constanta: 187 de proiecte de locuinte

Constanta: 187 de proiecte de locuinte

In orasul de la malul marii exista in prezent 187 de proiecte de locuinte; dintre acestea, 66 au fost deja contractate, 50 se afla in faze preliminare demararii lucrarilor, in vreme ce 71 sunt disponibile spre vanzare.

Ansamblul cu cele mai multe unitati locative finalizate este Lira Residences, amplasat in zona Primo; format din 17 blocuri, acesta cuprinde 365 de apartamente. Pe locul al doilea se afla un proiect de noua blocuri din zona Tomis Plus (Building Stefan Constanta), in cadrul caruia au fost livrate pana acum 320 de locuinte (dintr-un total de 360).

La capitolul proiecte anuntate, cea mai indrazneata initiativa le apartine celor de la Maurer Imobiliare, care vor sa construiasca un ansamblu de 3.400 de apartamente in zona Tomis Plus. Complexul va fi amplasat pe un teren de 19 hectare, iar dezvoltatorul a obtinut recent actele necesare pentru realizarea planului urbanistic zonal (PUZ).

Sursa foto: Port/ Shutterstock

Iasi: 145 de proiecte de locuinte

Iasi: 145 de proiecte de locuinte

In capitala Moldovei si imprejurimi exista in momentul de fata un numar de 145 de ansambluri de locuinte, dintre care 81% de apartamente. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 90 de proiecte, sunt disponibile spre vanzare, in vreme ce 20 au fost deja contractate, iar restul de 35 se afla in etape preliminare demararii constructiei.

Ansamblul iesean cu cele mai multe unitati finalizate este Design Residence: localizat in zona Nicolina-Cug, acesta cuprinde in prezent 210 apartamente (dintr-un total de 280 planificate). Proiecte importante sunt si Copou Bellevue, dezvoltat de Adama (170 de locuinte finalizate), sau Penta Rezidential, din zona Tatarasi-Aviatie (200 de locuinte livrate). La capitolul planuri de dezvoltare ulterioara, de mentionat este ansamblul Dream Village din zona Pacurari, cu un total de 510 apartamente in plan (dintre care 180 finalizate), dar si Complexul Newton, cu 500 de unitati anuntate (din care 125 livrate).

Sursa foto: Brenik / Shutterstock

Brasov: 145 de proiecte de locuinte

Brasov: 145 de proiecte de locuinte

In orasul de la poalele Tampei exista un total de 145 de ansambluri rezidentiale (dintre care 70% de apartamente): 75 disponibile spre vanzare, 60 a caror constructie urmeaza sa inceapa si 10 care au fost deja contractate.

Cel mai prolific dezvoltator rezidential din Brasov este, de departe, Maurer Imobiliare, activ pe piata romaneasca din anul 2006. Doar ansamblul Avantgarden 3, situat in zona Bartolomeu, este prevazut sa ajunga la 3.570 de unitati locative. Dintre acestea, 1.670 de apartamente au fost finalizate (si vandute) in prima etapa de dezvoltare; in prezent se afla in derulare etapa a doua (18 blocuri cu 1.200 de apartamente), avand ca termen de finalizare anul 2018, in vreme ce ultima faza de constructie (compusa din zece blocuri cu 700 apartamente) va fi derulata in perioada 2017-2020.

Sursa foto: Mirek Nowaczyk / Shutterstock

Sibiu: 59 de proiecte de locuinte

Sibiu: 59 de proiecte de locuinte

In orasul de pe malul Cibinului exista un total de 59 de proiecte rezidentiale, din care 82% de apartamente, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro; dintre acestea, 38 sunt disponibile in piata, trei au obtinut recent autorizatia de constructie, iar 18 se afla in proces de initiere a PUZ-ului.

Desi nu ajunge la dinamica celorlalte mari orase ale tarii, Sibiul este o piata rezidentiala in ascensiune, ce atrage tot mai multi dezvoltatori. In interiorul orasului, cea mai ampla initiativa de dezvoltare este proiectul Magnolia Residence, amplasat in zona Turnisor si prevazut sa cuprinda 1.200 de unitati locative; amplasat pe un teren de 5,1 hectare, in cadrul acestuia au fost livrate 12 vile si cinci blocuri (circa 400 de apartamente vandute). O prezenta importanta sunt si cei de la Maurer Imobiliare, care au in plan sa dezvolte 20 de blocuri (din care sase sunt deja vandute) cu un total de 1.800 de apartamente in localitatea Selimbar, de langa Sibiu.

Sursa foto: en.wikipedia.org