Capitala ocupa primele patru pozitii in topul national al zonelor cu cel mai bun acces la facilitati de recreere, si anume spatii verzi, facilitati sportive si culturale, conform studiului "Orase si Cartiere din Romania" realizat de site-ul de imobiliare Storia.ro.

Astfel, cartierele desemnate de romani ca avand cel mai bun acces la spatii de recreere sunt Tineretului, Nicolae Grigorescu, Titan si Vatra Luminoasa. Intre primele zece pozitii mai figureaza si cartierele Noua si Racadau din Brasov, Grigorescu si Gheorghieni din Cluj-Napoca si Valea Aurie din Sibiu. La polul opus, cartierul cu cele mai putine facilitati de recreere este Gusterita din Sibiu. Topul continua cu zonele Independetei si Brailei din Focsani, Ciucului din Sfantul Gheorghe si Mircea cel Batran din Iasi. Cartiere din orase precum Buzau, Braila, Ploiesti si Suceava completeaza clasamentul.

La nivel de orase, primele locuri sunt ocupate de Oradea, Brasov si Miercurea Ciuc. In clasament mai urmeaza Slobozia, Pitesti, Cluj-Napoca, Deva si Targu Mures. Ultimele pozitii apartin oraselor Braila, Focsani, Constanta, Giurgiu, Suceava, Galati, Alexandria si Satu Mare. La nivel de regiuni istorice, zona Bucuresti si Ilfov conduce in clasament cu o medie de 58,75% si 41.857 de respondenti. Transilvania, Crisana si Banat urmeaza in clasament cu medii de 58,67%, 57,39% si repectiv 56,25%. Dobrogea, Moldova si Muntenia ocupa ultimele pozitii.

"Accesul la spatii verzi, sali de sport si agrement, cinematografe, teatre, muzee sau biblioteci cu siguranta joaca un rol foarte important in autoperceptia romanilor asupra calitatii vietii in orasul sau cartierul in care locuiesc. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in judetele din Romania sunt peste 25.000 de hectare de parcuri, gradini sau scuaruri publice, insa nu toate municipiile indeplinesc cerinta europeana de minimum 26 de metri patrati de spatii verzi per cap de locuitor. In ceea ce priveste oferta de locuinte noi la nivel national, facilitati precum acces gratuit la piscina, parcuri, locuri de joaca, zone de agrement sau relaxare fac parte din oferta dezvoltatorilor imobiliari din ce in ce mai des si, cu siguranta, influenteaza pretul si decizia de achizitie a unei locuinte in dauna alteia", mentioneaza Sorin Balan, head of Storia.ro si OLX Imobiliare.

Capitala, pozitia a saptea in topul oraselor cu facilitati de recreere

Cu 4.506 hectare de parcuri si spatii verzi, peste 20 de cinematografe si sute de sali de sport, Capitala ocupa pozitia a saptea in clasamentul oraselor cu cel mai bun acces la facilitati de recreere. Astfel, peste 40.000 de bucuresteni au votat zonele Tineretului, Nicolae Grigorescu, Titan, Vatra Luminoasa si Balta Alba ca fiind cele care se bucura de cele mai avantajoase facilitati de recreere. Floreasca, Aviatiei si Basarabia completeaza primele zece locuri. Cartierele evaluate de localnici ca fiind mai putin avantajoase sunt Militari, Alexandriei, Rahova, Fundeni si Lujerului. Zonele Unirii, Vitan, Timpuri Noi si Cotroceni se regasesc la mijlocul clasamentului.

In Oradea, cartierele fruntase sunt Iosia-Nord, Rogerius si Centru Civic. Zonele cele mai neavantajoase sunt Episcopia Bihorului, Centura si Oancea. Pentru brasoveni, cartierele Noua, Racadau si Schei le ofera locuitorilor cel mai bun acces la facilitati de recreere. La polul opus, se regasesc Triaj, Florilor si Bartolomeu. Pentru locuitorii orasului Cluj-Napoca, cartierele cele mai avantajoase sunt Grigorescu, Gheorghieni si Gruia, la coada clasamentului regasindu-se zone precum Buna Ziua, Someseni si Dambul Rotund.

Timisorenii au desemnat cartierele Soarelui, Complex Studentesc si Bucovina ca fiind cele mai avantajoase din punct de vedere al accesului la facilitati de recreere. Aeroport, Buziasului si Balcescu ocupa ultimele pozitii. Iesenii au votat Copou, Tomesti si Tatarasi ca fiind zonele cele mai avantajoase din punct de vedere al facilitatilor de recreere, in timp ce ultimele pozitii sunt ocupate de cartierele Mircea cel Batran, Cug si Baza 3. In orasul Sibiu, cele mai avantajoase cartiere sunt Valea Aurie, Strand si Valea Dumbravii, iar Hipodrom 4, Vasile Aaron si Hipodrom 1 ocupa ultimele pozitii din clasament.

Perceptia asupra accesului la facilitati de recreere in orasele din Romania este cea de-a sasea tema a studiului amplu realizat de Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research, „Orasele si cartiere din Romania”. Cercetarea se desfasoara pana la finalul anului, romanii putand acorda in continuare note orasului si cartierului in care locuiesc prin completarea chestionarului propus de Storia.ro. Pana in prezent, 234.155 de romani au raspuns studiului lansat de platforma de imobiliare.

Sursa foto: omihay / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri