Anul 2016 a fost unul atipic pentru cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania, Holcim, Heidelbergcement si CRH, liderii pietiei locale de ciment, betoane si agregate inregistrand scaderi pe linie a vanzarilor, dar si profituri in crestere sustinuta fata de nivelul inregistrat in 2015.

Piata constructiilor a suferit schimbari importante pe parcursul anului 2016, una in care marii producatori de materiale de constructii au resimtit pe de-o parte o scadere a vanzarilor inregistrate, pe de alta parte o optimizare a costurilor si a personalului, proces care a condus la profituri in crestere.

In lipsa proiectelor de infrastructura, sector de activitate care genereaza cea mai mare activitate in domeniul constructiilor, producatorii de ciment au simtit cum afacerile revin la niveluri din urma cu cativa ani. Daca in 2015 s-au inregistrat cresteri pe linie pentru cimentisti, anul 2016 a readus gigantii internationali in umbra, business-urile diminuandu-se chiar si cu aproape 20%.

Holcim Romania ramane pe primul loc in top, cu afaceri care anul trecut s-au ridicat la circa 226 de milioane de euro, in scadere cu aproximativ 11%, in timp ce pe locul secund au urcat nemtii de la Heidelbergcement Romania, cu un rulaj intr-o usoara scadere.

La polul opus se afla CRH Romania, companie care a preluat operatiunile Lafarge Romania SA si care a raportat la nivelul anului trecut un declin al business-ului de aproape 20 de procente, afacerile companiei situandu-se undeva la pragul de 180 de milioane de euro, unul dintre cele mai scazute niveluri din ultimii ani.

Topul celor mai mari producatori de ciment, betoane si agregate (dupa cifra de afaceri)
COMPANIE

CA 2016

(mil. euro)

CA 2015

(mil. euro)

EVOLUTIE
1 Holcim Romania 226 253 -10,6%
2 Heidelbergcement Romania 183 188 -2,6%
3 CRH Romania (fosta Lafarge Romania) 181 221 -18%
TOTAL - 590 662 -11%

Conform unei analize wall-street.ro, 2016 nu a fost chiar atat de rau din perspectiva profitului inregistrat, in conditiile in care optimizarea continua a activitatii celor trei mari producatori de materiale de constructii a condus la rezultate favorabile. Cu exceptia Holcim Romania, companie care a consemnat o usoara scadere a profitului, dar si-a pastrat pozitia in varful clasamentului, Heidelbergcement Romania si CRH Romania au raportat evolutii importante ale celui mai important indicator din business.

In acest fel, nemtii de la Heidelbergcement Romania au raportat o crestere de 4% a profitului, la o valoare de circa 26 de milioane de euro, in timp ce irlandezii de la CRH au inregistrat cea mai mare evolutie a profitului net, de peste 26%, la o valoare de aproximativ 19 milioane de euro.

Topul celor mai mari producatori de ciment, betoane si agregate (dupa profit)
COMPANIE

Profit 2016

(mil. euro)

Profit 2015

(mil. euro)

EVOLUTIE
1 Holcim Romania 28 29 -3,5%
2 Heidelbergcement Romania 26 25 +4%
3 CRH Romania 19 15 +26%
TOTAL - 73 69 +6%

Schimbari au avut loc si in randul numarului de angajati. Daca Heidelbergcement a sporit numarul de angajati din companie cu 10%, la circa 950 de persoane, CRH Romania si-a redus personalul cu aproximativ 40%, undeva la aproximativ 500 de angajati, in timp ce Holcim Romania si-a pastrat numarul de angajati la un nivel similar cu un an in urma.

Topul celor mai mari producatori de ciment, betoane si agregate (dupa numarul de angajati)
COMPANIE Angajati 2016 Angajati 2015 EVOLUTIE
1 Heidelbergcement Romania 946 859 +10%
2 Holcim Romania 745 744 0%
3 CRH Romania 491 785 -37%
TOTAL - 2.182 2.388 -8,6%

Din pacate, perspectivele pentru anul in curs nu sunt nici ele foarte optimiste, specialistii din industria constructiilor vorbind despre un 2017 foarte dificil, in lipsa activitatii din sectorul proiectelor de infrastructura.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Sofiane Benmaghnia, CEO-ul Holcim Romania, apreciaza ca in lipsa activitatii de pe santiere de la noi un nou obstacol a aparut in fata producatorilor de ciment si anume valoarea si volumul ridicate a importurilor.

O statistica deloc incurajatoare pentru cei trei mari producatori de ciment, betoane si agregate din Romania – LafargeHolcim, Heidelbergcement si CRH – este legata de volumul importurilor din tara noastra, care la nivelul anului trecut a raporat o crestere de 30%, mult peste valorile din ultimii ani, atrage atentia seful Holcim Romania.

“Ne expunem unui risc major in cazul importurilor de ciment, iar o statistica arata s-a inregistrat o crestere de 30% a volumelor importate, care vin de pe piete precum Ucraina sau Turcia. (…) Aceste importuri au o rata de impozitare foarte mica si ele afecteaza piata, in plus aceste materiale nu sunt supuse acelorasi norme europene de calitate, nu platesc TVA in tara in care sunt comercializare si temerea noastra este ca exista o inflatie de astfel de produse”, a adaugat Sofiane Benmaghnia.

Piata locala de ciment este estimata la o valoare cuprinsa intre 600-700 de milioane de euro, unde cei trei mari producatori - Holcim Romania, Heidelbergcement Romania si CRH Romania ocupa peste 80% din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri