Autorul, Maria Seder Neda, este de formatie jurnalist economic, iar in cartea sa sunt explicate si exemplificate cele trei mari criterii de care trebuie sa tina cont un cumparator - locul (zona plus vecinatatile), pretul si calitatea. In toate capitolele exista numeroase exemple de cumparatori care au facut o investitie profitabila din locuinte in ultimii ani si cheia succesului lor. Dar se prezinta si cazuri de cumparatori care s-au grabit si au ales prost, la care se explica unde si ce au gresit. Navigheaza in continuare pe acest slide pentru a afla mai multe despre cele 5 reguli de aur pentru achizitia unei locuinte.

1. Pentru alegerea unei locuinte iti trebuie timp

1. Pentru alegerea unei locuinte iti trebuie timp

"Este bine sa va rezervati cel putin doua - trei saptamani pentru a observa ce se intampla pe piata imobiliara, sa va informati cum evolueaza preturile si tendintele cererii si ofertei. Niciodata nu e bine sa va opriti asupra unei oferte, luati o decizie doar cand aveti termeni de comparatie", scrie Maria Seder Neda, in primul capitol din cartea sa, "Cum sa-ti cumperi o casa!".

Sursa foto: scyther5 / Shutterstock

2. Cand cumparam o locuinta?

2. Cand cumparam o locuinta?

"Trebuie sa cumparam cand avem banii si cand gasim o locuinta care sa merite acei bani. Si atunci cand spun ca avem banii, ma refer la faptul ca avem un venit constant si relativ sigur astfel incat sa putem lua un credit ipotecar sau imobiliar. Avansul este primul pas si in functie de cat de mare este el este bine sa ne si alegem locuinta. Atentie, in functie de cat am economisit pentru casa, putem sti ce risc ne asumam si ce cumparam", scrie Maria Seder Neda.

Ea arata ca "la un avans mic, apartamentul cumparat trebuie privit ca o varianta la chirie, cel putin pana la un sfert din perioada de rambursare". Juridic, esti acolo, esti proprietar cu o ipoteca in favoarea bancii, dar practic riscul este mai mare de a o pierde.

"Este din punctul meu de vedere situatia creditelor de la Prima casa, cu avans de 5%, legate de un indice bancar ROBOR aflat la un minim istoric, sub 1%. Ca urmare, este mai bine sa cumparati o locuinta mica, la un pret redus, care sa va asigure un start locativ (doar este Prima casa), care sa nu va indatoreze mai multe de 50% din venituri, iar zona sa fie aleasa tot dupa criterii de inchiriere, ca sa aveti confort –aproape de serviciu, de o zona de birouri sau/si de o zona cu facilitati de petrecere a timpului liber sau shopping", scrie ea.

Pe de alta parte, la un avans mai mare, de peste 25%, sau daca este cumparata cash, deja locuinta trebuie privita ca o investitie si trebuie cercetata bine piata, atat din punctul de vedere al zonei, cat si al vecinatatilor, facilitatilor, infrastructurii.

"Aceasta locuinta va fi o moneda de schimb in viitor si important este sa fie bine cotata, ca sa o puteti vinde usor, cand veti dori o casa mai mare, daca familia creste sau dimpotriva, o locuinta mai mica si un rest de bani in cont pentru calatorii. Cumparati in acest caz apartamente bine pozitionate, luminoase, nu la parter, langa parcuri, cu toate mijloacele de transport la scara, cu vecini linistiti", adauga autorul.

Sursa foto: Africa Studio / Shutterstock

3. Niciodata nu cumparam locuinte dusi de val

3. Niciodata nu cumparam locuinte dusi de val

"Niciodata nu cumparam o casa dusi de val, ca sa prindem momentul, pentru ca am aflat ca multi achizitioneaza acum si cresc preturile. Astfel de decizii pripite sunt de cele mai multe ori paguboase. Cunosc o familie care s-a indatorat pe 25 ani, in 2008, ca sa cumpere o garsoniera veche, marginasa, fara acces la metrou, fara parc sau scoala buna in apropiere, cu 85.000 euro. Astfel de exemple pot aparea si din achizitiile viitoare", scrie Maria Neda.

Romania a prins pana acum doar doua crize imobiliare, prima mai mica, intre anii 2000 si 2001 si una mai mare, pe care ne-o amintim cu totii, intre 2008 si 2014, dar astfel de momente de crestere si scadere tot vor mai fi, este in natura pietei imobiliare sa oscileze in functie de cati bani sunt in piata si de cat de bine functioneaza economia.

Consultati frecvent indicii informativi calculati de diferite surse din piata imobiliara cu privire la evolutia preturilor locuintelor. Nimeni nu stie insa cu certitudine ce va fi in viitor, asa ca nu va entuziasmati prea mult cand analisti imobiliari estimeaza ca vor mai creste foarte mult in 2017-2018, dar nici nu va panicati cand altii vad la tot pasul bule imobiliare care se sparg.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock

4. Ce cautam? Cea mai buna locuinta, la cel mai bun pret

4. Ce cautam? Cea mai buna locuinta, la cel mai bun pret

"Nu cea mai ieftina, pentru ca acolo poate peste cativa ani va fi un ghetou sau este construita ieftin si prost. In ultimii 15 ani, am vazut cum apartamentele vechi confort 3, din cartierele bucurestene, au scazut dramatic la jumatate din pretul celorlalte. Acesta este doar un exemplu de cat de mult se poate devaloriza o locuinta. Dar nici cea mai scumpa neaparat, pentru ca poate aceea are doar un marketing foarte bun, un proprietar care stie sa isi laude marfa si in timp nu isi va merita banii. Apartamentele si casele bune sunt rare, chiar daca in ziare si pe site-uri vedem mii de anunturi", spune Maria Neda.

Americanii zic "location, location, location" lucru care incepe sa se inradacineze ca principiu si in piata imobiliara din Romania, diferentele de pret pe zone fiind din ce in ce mai mari, la fel si calitatea constructiilor noi. Acum, in Romania, location inseamna mult mai mult decat pe vremea parintilor nostri si chiar mai mult decat acum cativa ani, mai ales in marile orase, unde piata s-a dezvoltat accelerat.

Location inseamna zona, dar si vecinatati - printre care apropierea de parc este cea mai importanta, nivel al infrastructurii, facilitati urbane, facilitati sociale, metode de petrecere a timpului liber in apropiere. Mai multe detalii despre alegerea zonei gasiti in capitolul special alocat acestui subiect.

"Nu plecati la drum cu o idee preconceputa ca stiti totul despre zone, preturi si ce locuinte se mai vand, inainte de a verifica momentul actual al pietei. Cautati oportunitatea, cea mai buna locuinta care se incadreaza in buget si intr-o zona bine cotata, cat mai aproape de serviciu sau macar de scoala copiilor. Poate veti afla ca sunt de vanzare locuinte noi in zone mult mai bune decat cea in care locuiti sau de care ati aflat din diverse surse", scrie ea.

Sursa foto: Ton Anupong / Shutterstock

5. Casa perfecta? Doar atunci cand o construim singuri

5. Casa perfecta? Doar atunci cand o construim singuri

"Cand cumparati una gata facuta trebuie sa acceptam o situatie de compromis. Acest sfat ii are in vedere pe cumparatorii nehotarati sau perfectionisti, care au in minte un tipar ideal de la care nu vor sa se abata", scrie Maria Seder Neda, in cartea sa.

Ea isi sfatuieste cititorii sa-si faca o lista de prioritati si sa stabileasca ce este mai important pentru ei: functionalitatea, designul, zona sau pretul? Pentru unele persoane conteaza mai mult utilul, functionalitatea - cate dormitoare si cate bai are casa, cat de mare este livingul si cat de usor se fac trecerile intre camere etc. Pentru altii este mai important designul si merg atat de departe incat vor o cladire nonconformista (am vazut o casa de vacanta in forma de triunghi, iar arhitectul credea ca se integreaza in peisajul montan, dar camerele aveau multe pierderi in zonele de colt, am vizitat odata o vila imensa in care camerele erau repartizate ca ramurile unui copac si cred ca si proprietarii se incurcau in desisul scarilor interioare, dar in living casa arata spectaculos, iar terasele erau superbe).

Si in ceea ce priveste zona, parerile sunt impartite.

"A fost o perioada moda sa stai intr-o zona de periferie, intr-un cartier nou de vile sau un ansamblu rezidential cu circuit inchis si multe spatii verzi. Atentie insa, o astfel de zona de periferie nu inseamna numai aer curat si vecini de calitate, ci si un traseu mai lung la serviciu si catre scolile copiilor. Optiunea pentru o locuinta situata in zona centrala sau semicentrala elimina acest inconvenient, statul cu orele in trafic, dar dezavantajele sunt poluarea si preturile mult mai mari ale caselor. Pe toate nu le putem avea decat in situatii exceptionale, la preturi exorbitante", mai scrie ea.

Doua exemple de zone perfecte unde am dori cu totii sa locuim: Bulevardul Kiseleff, din Bucuresti, unde pe vremuri se plimbau trasurile boieresti la Sosea, dar care si-a pastrat valoarea in timp si astazi, aici fiind situate cele mai scumpe locuinte din Bucuresti, multe vile mari, inconjurate de spatii verzi, in vecinatatea cladirii Guvernului Romaniei si al doilea exemplu este cel al faimoasei zone Central Park, din New York, Statele Unite ale Americii, unde se gasesc cele mai dorite locuinte din lume.

Sursa foto: Watchara Ritjan / Shutterstock

Sursa foto: wk1003mike / Shutterstock