Cand il intrebi ce parere are despre evolutia pietei rezidentiale in urmatoarea perioada, Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services, activ pe piata din Romania din anul 2004, spune, in termeni foarte directi, ca o eventuala criza economica mondiala ar afecta fara indoiala si Romania, dar nu la nivelul de acum 7-8 ani.

”Anul trecut au fost multi care spuneau ca va fi o bula, dar nu exista fundamental argumente pentru asta. Eu am fost primul care am spus in 2007 ca vor fi probleme, dar acum e alta situatie: noi avem crestere de depozite si imprumuturi, iar daca avem majoritatea tranzactiilor cu banii jos, nu cu finantare de la banca, in mod clar nu este o bula”, explica Ilias Papageorgiadis pentru wall-street.ro.

”Si, in plus, majoritatea apartamentelor sunt cumparate de romani, in 2006-2008 au fost cumparate de straini, fonduri care au dat 10% avans si restul la livrare si asta a creat o bula. Acum, situatia e mai sanatoasa si totusi, exista dezvoltatori care au innebunit, care au pierdut conexiunea cu realitatea si au crescut preturile cu 30-40%. Daca piata nu ii pedepseste si accepta asta, inseamna ca nu ne apropiem de o criza in care sa scada preturile cu 50%, ci de una in care lucrurile vor stagna.”

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (noi si vechi) s-a majorat cu 10,7% pe parcursul anului trecut, de la 951 de euro pe metru patrat util la finele lui 2015, pana la 1.053 de euro pe metru patrat in decembrie 2016. Mai mult decat atat, conform aceleiasi surse, pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (noi si vechi) s-a majorat cu 6,7% in prima jumatate a acestui an, ajungand la 1.120 de euro pe metru patrat util (fata de 1.050 de euro pe metru patrat util la finele lui decembrie 2016). Au existat chiar cresteri procentuale cu doua cifre. este cazul Clujului, cu o crestere de 10% la sase luni, oras in care locuintele ccosta azi, in medie, 1.372 de euro pe metru patrat util, fata de 1.247 de euro pe metru patrat util la inceputul anului.

Toate aceste evolutii crescatoare au alimentat in piata temerile ca urmeaza o noua criza, cu o prabusire atat a preturilor, cat si a vanzarilor. Ilias Papageorgiadis spune insa ca, spre deosebire de trecut, cresterile de astazi nu sunt, in general, artificiale.

”Exista potential , foarte multa lume are nevoie sa cumpere. Acum suntem la a treia generatie de locuinte noi, cu apartamente mai spatioase, dar cu spatii comune mici. Lumea vrea inca o camera, vrea ceva in plus, iar in Romania imobiliarele sunt folosite ca un mijloc de a stoca averea, nu neaparat ca o investitie. Piata rezidentiala pare sanatoasa, dar sunt oameni care exagereaza major”, conchide consultantul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri