Dintre principalele centre regionale ale tarii, piata din Constanta a crescut cel mai mult (ca pondere): aici, numarul firmelor de profil este cu 70% mai mare decat in urma cu un an; pe locul al doilea in clasament se situeaza Brasovul, cu un avans de 37%, urmat de Cluj-Napoca (+30%), Iasi (+26%), Bucuresti (+12%) si Timisoara (+10%).

Totusi, in valori absolute, cele mai multe agentii imobiliare se afla in Bucuresti. Cu 1.030 de firme care presteaza servicii imobiliare, Capitala cumuleaza aproape o treime din jucatorii activi din piata. Razvan Cuc, presedinte Re/Max si membru al Clubului Profesionistilor in Imobiliare, subliniaza insa ca exista o lipsa de profesionalizare in randul agentilor imobiliari.

"Am constatat aparitia multor jucatori noi in piata, multi agenti si agentii noi, care incearca sa isi faca loc in aceasta efervescenta. Ramane insa acuta problema profesionalizarii pietei, a breslei de agenti imobiliari - aceasta fiind printre ultimele profesii liberale fara o asociatie (oficiala) care sa coaguleze practicantii si care sa contribuie la o normare a practicilor de lucru, precum si la educarea profesionistilor afiliati", subliniaza Razvan Cuc.

Sursa foto: Mmaxer / Shutterstock