Astfel, investitorii au creat o lista "neoficiala" de preturi de vanzare pentru aceste proprietati. Ei cumpara, in special, apartamente nerenovate, de mari dimensiuni, situate ultracentral, pe care le impart in locuinte mai mici, le renoveaza si le inchiriaza. De cele mai multe ori, pe termen lung, in regim hotelier, prin AirBNB sau alte retele, cu un grad de intoarcere a investitiei situat intre 6 si 10%, in fiecare an.

"Personal, consider o reala oportunitate investitia in astfel de cladiri, in special datorita pozitiei lor ultracentrale. Pentru un pret de 500-600 euro pe mp, a avea o locuinta in inima Bucurestiului, reprezinta o afacere, pe care multi o percep foarte riscanta, dar pe care unii investitori o gasesc foarte atractiva si o exploateaza. O astfel de proprietate poate fi amortizata in 8-10 ani, iar dupa consolidare, poate sa ii creasca valoarea chiar si de 3 ori", a declarat Daciana Petrov, owner Bucharest Imobiliare.

In ceea ce priveste inchirierile de imobile "cu bulina" in scop comercial, acestea au scazut dramatic dupa adoptarea legii nr. 282/2015, care interzice desfasurarea de activitati ce implica aglomerari de persoane in cladirile cu risc seismic. Actul normativ a avut un impact semnificativ pe aceasta piata, mai ales in Centrul Vechi din Bucuresti, si a cauzat pierderi uriase ale proprietarilor de afaceri din zona, care s-au trezit “in strada”, dupa ce au facut investitii de zeci si chiar sute de mii de euro in amenajarea spatiilor evacuate peste noapte.

Sursa foto: Concept Photo / Shutterstock