Investitorii straini ar fi cei mai interesati de exploatarea acestei nise a cladirilor cu risc seismic ridicat din piata rezidentiala. Desi riscurile asumate sunt mari, la fel este si profitul, potrivit unei analize realizata de Wizmo.ro, o platforma imobiliara dedicata atat sectorului rezidential, cat si celui de business, impreuna cu agentia de consultanta imobiliara Bucharest Imobiliare.

Astfel, investitorii au creat o lista "neoficiala" de preturi de vanzare pentru aceste proprietati. Ei cumpara, in special, apartamente nerenovate, de mari dimensiuni, situate ultracentral, pe care le impart in locuinte mai mici, le renoveaza si le inchiriaza. De cele mai multe ori, pe termen lung, in regim hotelier, prin AirBNB sau alte retele, cu un grad de intoarcere a investitiei situat intre 6 si 10%, in fiecare an.

"Personal, consider o reala oportunitate investitia in astfel de cladiri, in special datorita pozitiei lor ultracentrale. Pentru un pret de 500-600 euro pe mp, a avea o locuinta in inima Bucurestiului, reprezinta o afacere, pe care multi o percep foarte riscanta, dar pe care unii investitori o gasesc foarte atractiva si o exploateaza. O astfel de proprietate poate fi amortizata in 8-10 ani, iar dupa consolidare, poate sa ii creasca valoarea chiar si de 3 ori", a declarat Daciana Petrov, owner Bucharest Imobiliare.

In ceea ce priveste inchirierile de imobile "cu bulina" in scop comercial, acestea au scazut dramatic dupa adoptarea legii nr. 282/2015, care interzice desfasurarea de activitati ce implica aglomerari de persoane in cladirile cu risc seismic. Actul normativ a avut un impact semnificativ pe aceasta piata, mai ales in Centrul Vechi din Bucuresti, si a cauzat pierderi uriase ale proprietarilor de afaceri din zona, care s-au trezit “in strada”, dupa ce au facut investitii de zeci si chiar sute de mii de euro in amenajarea spatiilor evacuate peste noapte.

Jucatorii care au avut resurse financiare sa se repozitioneze in piata (lanturi de restaurante, francize, farmacii, sedii de banci etc.), si-au relocat afacerile pe marile bulevarde comerciale, cum ar fi Bd. Decebal din Capitala, de exemplu, in mall-uri, precum si la parterul cladirilor nou construite, in diverse zone de interes ale oraselor.

"Interesul pentru acest tip de imobile este, se pare, din ce in ce mai mare si in randul utilizatorilor din mediul online, judecand dupa numarul cautarilor din Google. Daca in iulie 2016 sintagma cladiri - cu risc seismic - a fost cautata de aproximativ 46.000 de ori, anul acesta, in iulie, numarul s-a dublat, ajungand la 92.680, conform datelor Google Keyword Planner", a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Conform datelor Ministerului Transporturilor si Constructiilor, din aproximativ 3.000 de cladiri de locuit expertizate tehnic in Bucuresti si in 26 de judete, 600 au fost incadrate in clasa I de risc seismic, 383 dintre acestea aflandu-se in Capitala. 125 de cladiri sunt multietajate, construite inainte de anul 1940 si au fost identificate drept pericol public. Acestea au fost declarate de catre autoritati ca reprezentand prioritatea numarul unu in reducerea riscului seismic.

Sursa foto: Concept Photo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri