Din ce in ce mai multi europeni cred ca pretul caselor va creste, iar tentatia de a achizitiona si de a face un efort financiar acum pune o presiune mai mare pe bugetul cetatenilor din Europa. Romania conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenti considerand ca pretul caselor va creste in urmatorul an, urmata de Spania (66%) si Cehia (65%). Potrivit analistilor ING, clasamentul poate fi explicat prin faptul ca cele trei tari au o economie in crestere.

Fata de studiul realizat anul trecut, numarul romanilor care sunt pesimisti in legatura cu evolutia preturilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare crestere dintre tarile europene; de mentionat insa ca acestia se asteapta la o crestere usoara, potrivit celui de-al saselea studiu anual ING International Survey Homes and Mortgages 2017.

Studiul a analizat opiniile europenilor cu privire la preturile de pe piata locuintelor si rezultatele indica un procent de 59% care se asteapta la o crestere a preturilor in urmatoarele 12 luni, cu 3 puncte procentuale mai mare fata de anul trecut. Si ultimele date ale Fondului Monetar International indica o crestere constanta in unele tari a preturilor pentru locuinte relativa la venituri, ceea ce inseamna ca acestea devin mai putin accesibile.

Studiul ING a ajuns la o concluzie similara, unde trei din cinci (61%) europeni catalogheaza locuintele ca fiind prea scumpe. In timp ce preturile continua sa creasca, consumatorii pot pica in plasa unei false senzatii de securitate si pot face un efort financiar mai mare in consecinta, pentru a beneficia un pret mai favorabil.

In Europa, doua din cinci persoane (41%) care si-au bugetat costurile totale pentru o locuinta recunosc ca au depasit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate initial. In plus, un sfert (23%) dintre respondentii europeni au cheltuieli de mentenanta sau administrative mult mai mari decat anticipasera. Nu mai putin de 20% dintre respondenti se confrunta cu dificultati in plata ratei sau chiriei la casa.

In consecinta, multe persoane pot ramane fara venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Tendinta este confirmata si de rezultatele studiului ING International Survey Savings 2017 , distribuit la inceputul acestui an, ce a aratat ca 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii. Dintre cei 71% care declara ca au economii, mai bine de o treime au economisit mai putin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili in fata unor evenimente neprevazute sau in cazul in care isi pierd locul de munca.

Doar 29% dintre europeni pot sa declare ca piata locuintelor din tara lor este pe drumul cel bun, in timp ce 45% sunt in dezacord.

"Europenii vad intregul proces de a-si cauta o casa destul de scump; multi dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depasit iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decat au estimat. In consecinta, multi resimt dificultatile de a plati rata sau chiria la casa in fiecare luna", a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.

Studiul ING International Survey Homes and Mortgages 2017a fost realizat de Ipsos printr-un chestionar aplicat online. Au fost chestionati cetateni din 15 tari: Austria, Belgia, Republica Ceha, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Romania, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia si Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri