Proprietarii imobilelor cu risc seismic ridicat care refuza sa consolideze cladirea risca sa fie evacuati, primariile fiind obligate sa le asigure noi locuinte pana la finalizarea lucrarilor, a anuntat, in cadrul unei conferinte Lszl Borbly, ministru delegat pentru lucrari publice.
"Impreuna cu Ministerul Justitiei am elaborat un proiect de lege potrivit caruia proprietarii care se opun reabilitarii cladirilor cu risc sesismic ridicat sa fie obligati sa se restranga in cateva camere pana la finalizarea lucrarilor. in situatiile extreme se va decide evacuarea proprietarilor, primariile fiind obligate sa le asigure noi locuinte pe perioada lucrarilor, informeaza NewsIn. In plus, asociatiile de proprietari care nu constientizeaza riscul la care se expun vor fi actionate in judecata", a precizat ministrul delegat.

Borbly a mentionat ca reabilitarea acestor cladiri depinde intr-o mare masura de asociatiile de proprietari si de primarii. "Se acorda facilitati pentru proprietari, iar legislatia a fost inasprita pentrru a-i determina pe proprietari sa inceapa executia lucrarilor. Astfel, daca in doi ani nu fac expertiza sau proiectul fiecare familie va plati o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei, iar daca nu incep lucrarile de consolidare intre 1.500 s 3.000 lei", a completat reprezentantul MTCT.

Consolidarea este gratuita pentru proprietarii care au venituri mai mici decat salariul mediu pe economie, iar proprietarii cu venituri mai mari decat salariul mediu pe economie vor plati costurile in rate, pe o perioada de 25 de ani.

Conform datelor MTCT, din aproximativ 3.000 de cladiri de locuit expertizate tehnic in municipiul Bucuresti si in 26 de judete au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 600 de cladiri din care 383 in municipiul Bucuresti. Dintre acestea 125 de cladiri multietajate, construite inainte de anul 1940, au fost identificate ca prezentand pericol public si constituie prioritatea numarul unu in reducerea riscului seismic.

Programul pe anul 2006 include 55 cladiri din care 50 in municipiul Bucuresti aflate in diverse stadiide executie sau proiectare. in acest moment se continua e xecutia lucrarilor de consolidare la 11 cladiri din care noua cladiri in municipiul Bucuresti, o cladire in Galati si una in Roman. Pentru alte sase cladiri urmeaza sa se organizeze licitatia pentru inceperea executiei. De asemenea, 35 cladiri sunt in diverse stadii de proiectare sau executie.
in 2007 pentru programul de finantare a actiunilor privind reducerea riscului seismic al constructiilor se va aloca 8,5 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri