Cheltuielile lunare ale firmelor pentru chiria si intretinerea spatiilor de birouri de clasa A din Bucuresti sunt de sase ori mai mici decat cheltuielile celor care ocupa spatii de birou in cartierul West end din Londra, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis.
Studiul analizeaza situatia pietelor imobiliare in primul semestru al acestui an, in comparatie cu primul semestru al anului trecut. Pe primul loc in clasamentul chiriilor la spatii de birouri, in primul semestru al anului, este Londra, respectiv cartierul West End, cu 150,1 euro pe metru patrat, pe luna, in crestere cu 17% fata de acelasi interval al anului trecut, potrivit NewsIn.

In Romania costurile de ocupare a spatiilor de birouri au fost in Bucuresti de 25 de euro pe metru patrat pe luna, in primul semestru al anului. Aceste costuri includ atat cheltuielile cu chiria, cat si cu intretinerea si amenajarea spatiilor, potrivit departamentului de cercetare al companiei de consultanta si servicii imobiliare CB Richard Ellis.

Pe locul al doilea al clasamentului se gaseste zona Inner Central din Tokyo, cu costuri de ocupare a spatiilor de birouri de 103,15 euro pe metru patrat, pe luna, iar pe locul patru, de asemenea Tokyo, cu zona Outer Central, respectiv cu costuri de coupare a spatiilor de birouri de 94,56 de euro pe metru patrat, pe luna.

Londra ocupa, locul trei cu o chirie de 102,52 de euro pe metru patrat, pe luna, in zona centrala, in crestere cu 16% fata de acelasi interval al anului trecut. Costurile de ocupare ale spatiilor de birouri din Anglia mai ocupa locul 15, respectiv in Leeds, cu 50,93 de euro pe metru patrat pe luna, locul 17, cu 49,60 de euro pe metru patrat pe luna, in Birmingham, locul 19, cu costuri de 48,28 de euro pe metru patrat pe luna, in Bistol si locul 30, cu costuri de 38,36 de euro, in Liverpool.

New Delhi, India si Abu Dhbi, Emiratele Arabe Unite, au inregistrat cresteri de 100% ale costurilor de ocupare a spatiilor de birouri, fata de primul semestru al anului trecut. In New Delhi acestea au ajuns la 57.97 de euro pe metru patrat pe luna, iar in Abu Dhabi, la 37,40 de euro.

Dintre tarile est-central europene, singura care se inscrie in primele 50 de locuri ale acestui top este Polonia, care ocupa locul 50, cu costuri de ocupare a spatiilor de birouri de 29,44 de euro pe metru patrat pe luna, in Varsovia, in crestere cu 10% fata de primul semestru al anului anterior.
Cercetarea mai arata ca in Milano, Italia, costurile de ocupare a spatiilor de birouri au scazut, in primele sase luni ale acestui an, fata de acelasi interval al anului trecut, cu 4%, ajungand la 45,33 de euro. in scadere au fost si costurile din Zurich, Elvetia, cu 6%, ajungand la 44,07 euro pe metru patrat, pe luna.

Studiu de piata se refera la evolutiile preturilor in 176 de state in primul semestru al acestui an, fata de primul semestru al anului trecut. Raportul arata ca 13 piete imobiliare au inregistrat cresteri de peste 30% sau mai mari la costurile de ocupare pentru spatii de birouri. Cresteri de peste 30% ale cheltuielilor cu ocuparea spatiilor de birouri s-au inregistrat cu precadere pe pietele asiatice, respectiv in New Delhi, Mumbai si Manila. De asemenea, cresteri de peste 30% s-au inregistrat si in unele zone din regiunea Pacificului (Brisbane, Perth) si in America Latina (Buenos Ares si Bogota).

In America de Nord, cresterea costurilor de ocupare pentru birouri a depasit nivelul de 30% in primul semestru, fata de primul semestru 2005 in Manhattan, in zona comerciala si in Honolulu. Cresteri de peste 30% s-au inregistrat si in Europa de est, in Sofia, iar in Orientul Mijlociu, in Abu Dhabi. Dintre cele 176 de piete analizate, cresteri ale costurilor de ocupare la spatiile de birouri s-au inregistrat, la sfarsitul primului semestru, in 150 de tari, in timp ce scaderi ale acestora s-au inregistrat in 20 de state.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri