Compania israeliana Elbit Medical Imaging (EMI) a anuntat ca subsidiara sa Plaza Centers a preluat 75% din firma care a incheiat un acord cu guvernul Romaniei pentru constructia proiectului Casa Radio, evaluat la un miliard de dolari, a informat un comunicat al EMI.
Proiectul, care se ridica la circa un miliard de dolari (758,17 milioane de euro), este amplasat in centrul Bucurestiului, pe un teren de 9.195 hectare, potrivit Plaza Centers. "Incheierea acestui partenerat reprezinta un pas important in dezvoltarea Plaza Centers", a declarat directorul executiv Ran Shtarkman.

Compania imobiliara israeliana Elbit Medical Imaging (EMI) a anuntat in prima parte a lunii octombrie achizitionarea a 75% din Dambovita Center SRL, firma care gestioneaza proiectul "Casa Radio" din Bucuresti, de la compania turca Cenk Vefa Kucuk, care va pastra 10% din companie.

Companiei Nationale de Investitii CNI SA va detine 15% din compania creata pentru derularea parteneriatului, punand la dispozitie dreptul de utilizare a terenului pe care se ridica proiectul, precum si constructiile existente si cele care se vor ridica pe acest teren, pe o perioada de 49 de ani. Compania turca Cenk Demir Sanayi Ve Ticaret AS, selectata sa deruleze parteneriatul cu Guvernul Romaniei, va detine 10% din proiect.

Proiectul "Casa Radio", care va avea o suprafata construita estimata la 360.000 de metri patrati, va fi construit in trei etape, pe o perioada de cinci sau sase ani si va include un centru comercial de circa 120.000 de metri patrati si un hotel de cinci stele cu 300 de camere.

EMI va face o investitie initiala in valoare de 41 de milioane de dolari, precizau israelienii de la EMI in octombrie.

EMI a preluat in antrepriza construirea, prin compania infiintata pentru derularea parteneriatului, a unei cladiri de birouri, pe un teren adiacent, pentru guvernul Romaniai cu o suprafata de 13.000 de metri patrati. Costurile totale de construire sunt estimate la peste 500 de milioane de dolari si vor fi sustinute prin aport de capital in actiuni si prin imprumuturi pentru constructie.

Zonele care vor ramane neocupate vor fi organizate in spatii de birouri si spatii rezidentiale. Se apreciaza ca lucrarile de constructie vor demara in 30 de zile de la aprobarea actului aditional de catre Guvernul Romaniei.

EMI este o subsidiara a Europe Israel (MMS) LTD. Principalele domenii de activitate ale EMI sunt instalatiile in constructii, administrarea si vanzarea de centre comerciale in Israel si Europa est-centrala, administrarea si vanzarea de hoteluri, investiti in dezvoltarea de aparatura medicala pe baza de ultrasunete si rezonanta magnetica si furnizarea de produse vestimentare si accesorii de dama, prin reteaua de magarine israeliana "Mango", pe care compania o detine.

In martie 2003, fostul ministru al Lucrarilor Publice a incheiat un parteneriat public privat cu compania turca Mimel Insat si cu compania britanica Orb Estates pentru realizarea unui proiect imobiliar pe locatia constructiei "Casa Radio". In acest scop, a fost infiintata compania de proiect "Dambovita Center". Ulterior, cele doua companii s-au retras, fiind inclusa in parteneriat compania turca Cenk Vefa Kucuk.

In noiembrie 2005, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a demarat rezilierea contractului, datorita faptului ca investitorul nu dovedise asigurarea finantelor necesare pentru derularea proiectului.

La sfarsitul lui septembrie 2006, Kucuk a prezentat guvernului garantia bancara, respectiv dovada faptului ca are capacitatea sa deruleze acest proiect. Oficialii MTCT au anuntat ca la contract va fi atasat un act aditional care va modifica unele detalii referitoare la calendarul derularii proiectului, participatia statului, numarul si capacitatea financiara a investitorilor, precum si ca, pe langa Kucuk si Compania Nationala de Investitii, care reprezinta Guvernul in proiect, au mai fost cooptate trei companii.

Grupul european de companii Plaza Centers are sediul in Olanda si activeaza in Europa Centrala si de est, in domeniul administrarii, constructiei, inchirerii si operari de centre comerciale si de petrecere a timpului liber. Compania mama a grupulu este Elbit Medical Maging Ltd (EMI), o companie publica listata la bursa NASDAQ, la New York..Check Mail Compose


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri