Piata Obor va fi transformata in mall, lucrarile urmand sa inceapa in anul 2007, iar investitia, de peste o suta de milioane de euro, va fi realizata printr-un parteneriat public privat, au decis consilierii locali ai sectorului 2.
Potrivit unui comunicat al primariei sectorului 2, consilierii au aprobat hotararea privind aprobarea contractului de parteneriat public privat pentru concesiune de lucrari avand ca obiect Dezvoltarea infrastructurii de afaceri - zona Piata Obor. De asemenea, consilierii locali au stabilit ca primaria va transmite gratuit investitorului terenul pe care va fi realizat noul mall, anunta NewsIn.

Proiectul a fost aprobat cu 21 de voturi pentru, o abtinere si doua voturi impotriva din cei 24 de consilieri.

Valoarea estimativa a investitiei este de aproximativ 117 milioane de euro. Piata va fi construita printr-un parteneriat public privat, iar patru firme vor sa preia proiectul: Obor Plazza , ECE Romania , PRACTIC si Anchor Group. Castigatorul va fi cunoscut dupa data de 25 septembrie 2007.

Primaria de sector va putea administra piata dupa maximum 49 de ani si minimum 25 de ani, perioada in care investitorul isi va amortiza investitia. In cazul in care firma castigatoare nu va respecta obligatiile din studiul de fezablitate, isi va pierde dreptul de a administra piata.

Potrivit edilului de sector, preturile de inchiriere vor fi pastrate la nivelul actual, iar in piata va exista un pret de referinta pentru toate produsele, care va fi stabilit de administratorul pietei. De asemenea nu vor mai fi vanduti "cartofi cu pamant, rosii murdare, iar comerciantii vor fi obligati sa aiba aparate de marcat fiscale", a spus Ontanu. Acesta a mai declarat ca toamna vor fi amenajate standuri speciale pentru zarzavaturi, vara pentru pepeni, iar iarna pentru brazi.

In timpul derularii lucrarilor, cele 1.000 de tarabe alocate producatorilor agricoli vor fi mutate. Astfel, 650 vor fi mutate in actuala parcare din Piata Obor, 300 in platoul central din piata, iar 50 de tarabe vor fi montate in piata Vatra Luminoasa.

"Acest proiect se va realiza, e la indemana administratiei locale, nu a unor smecheri. Vreau ca in 2007 sa intram in Uniunea Europeana cu o piata moderna" a mai spus Ontanu.

"Dupa 2007, in piata vor fi comercianti nu tarani, acestia din urma se vor ocupa de ceea ce stiu sa faca cel mai bine, de lucrul pamantului, asa cum se intampla in toate tarile din Uniunea Europeana", a spus Ontanu.

In locul celei mai mari piete agroalimentare din Bucuresti va fi construita o cladire moderna de patru etaje." Vrem sa punem stop bisnitarilor, speculantilor si hotilor din zona acestui vad, vom intra in curand in UE si nu vrem sa riscam ca o asa mare piata sa fie inchisa", a explicat Ontanu.

Decizia de a demola Piata Obor si de a fi transformata intr-un complex comercial a fost luata pentru a stopa specula facuta de unii cetateni in stabilirea preturilor, comercializarea neigienica a alimentelor, care de multe ori nu au acte de provenienta si cu termene de garantie expirate, a conditiilor improprii de pastrare a legumelor si fructelor.

Conform primarului sectorului 2, furturile la cantar si din buzunarele cumparatorilor, lipsa unui punct de referinta pentru stabilirea preturilor, furtul din masinile parcate in zona pietei si activitatea scazuta pe timpul iernii, cu pana la 85% au condus administratia locala la luarea deciziei de a transforma Piata Obor intr-un mall modern.

"Daca pana acum am taiat tentaculele unei caracatite, de aceasta data ii vom taia gatul", a spus Ontanu.

Compexul comercial care va adaposti Piata Obor va avea doua subsoluri, parter si patru etaje si se va intinde pe o suprafata totala de 138.000 de mp. La cele doua subsoluri de 48.260 mp vor fi amenajate 1.268 de locuri de parcare. Parterul va gazdui actuala piata agroalimentara, unde vor fi comercializate legume si fructe, suprafata destinata tarabelor fiind de 5.123 mp, cu 473 mai mult decat in prezent.

La etajul unu vor fi amenajate spatii comerciale independente unde se vor vinde lactate, branzeturi, carne, peste, imbracaminte, articole de menaj si uz casnic. La etajele trei si patru vor fi realizate parcaje, totalizand un numar de 340 de locuri de parcare. De asemenea, vor fi construite si birouri, pe o suprafata de 6.920 mp. Etajul patru va fi amenajat pentru birouri, care vor fi inchiriate firmelor interesate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri