Tranzactiile cu terenuri reprezinta afacerea momentului in piata imobiliara bucuresteana, iar investitorii se reorienteaza chiar si catre zonele marginase ale Capitalei, mai ales spre centura ocolitoare, sustin consultantii imobiliari din piata bucuresteana.
Pretul terenurilor va continua sa creasca treptat atat in centrul orasului cat si catre marginile Bucurestiului au spus pentru NewsIn consultantii imobiliari. Ei motiveaza cresterea sustinuta a preturilor la terenuri prin extinderea cartierelor rezidentiale catre zonele periferice, dar si prin faptul ca odata cu finalizarea lucrarilor la centura ocolitoare, intreaga zona va fi acoperita rapid de noi proiecte de locuinte si chiar de magazine.

"Cine investeste in terenuri va scoate profit bun si va castiga bani frumosi in urmatoarea perioada", este de parere Andrei Botis, consultant la NAI Property Partners. Acesta sustine ca tranzactiile cu terenuri reprezinta afacerea momentului, insa depinde si in ce zona vor fi achizitionate.

Botis considera ca exista zone, la o departare de doi-trei kilometri de infrastructura, care cumparate acum si vandute peste 2-3 ani pot fi adevarate afaceri, informeaza NewsIn. "In doi-trei ani cand centura Bucurestiului se va extinde, toate terenurile libere care se vor afla de-a lungul sau de-a latul ei vor fi acoperite cu o serie de proiecte rezidentiale. Daca in prezent acestea se pot cumpara chiar si cu 50 de euro metru patrat, estimez ca pe viitor preturile pot sari pana la 300-400 euro/mp", adauga reprezentantul NAI Property Partners.

Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al societatii de consultanta imobiliara DTZ Echinox spune ca pretul pentru terenuri poate fi influentat si de motivatia dezvoltatorilor de a construi produse imobiliare, iar aceasta motivatie este influentata direct de cererea de piata. "Daca odata cu aderarea la UE puterea de cumparare va creste astfel incat cererea de produse imobiliare se va imbunatati cantitativ si calitativ atunci putem spune ca va exista si motivasie dinpartea dezvoltatorilor imobiliari si implicit se va dinamiza si piata terenurilor".

Conform DTZ Echinox, in ultimii doi ani in Bucuresti s-a observat o crestere generalizata a preturilor la terenuri, de la 50 % la 400 % in functie de facilitatile create in zona, dar preponderent in partea de nord decat in partea de sud a orasului. "Ritmul de crestere pentru preturile terenurilor a inceput sa scada. Cred ca pretul terenurilor ar mai putea sa creasca o perioada destul de scurta dupa care se vor stabiliza. Cresterile de preturi in perioada urmatoare nu pot fi spectaculoase. Daca ar fi sa comparam situatia terenurilor din Bucuresti la momentul aderarii si situatia terenurilor din capitalele integrate in 2004, pretul terenurilor de la noi fata de cele ale lor la momentul in care s-au integrat (2004) am putea spune ca este similara", a adaugat Mitarcu.

Si unele agentii imobiliare mizeaza pe mariri constante de preturi in perioada urmatoare. Pretul terenurilor din zonele limitrofe ale Capitalei va creste cu circa 5% pe luna, estimeaza reprezentantii agentiei imobiliare Locic.

"In toamna acestui an, un metru patrat de teren situat la periferia Capitalei va atinge pretul de 100 euro metrul patrat, dupa o crestere sustinuta, in medie de 5% pe luna. Numai din septembrie 2006, cresterea inregistrata a fost mai mare de 20%, cand un metru patrat se vindea cu 45 de euro, fata de 70 de euro", a explicat directorul de marketing al agentiei Locic, Bogdan Ursu.

Zonele cu cea mai importanta crestere sunt Domnesti, Cernica, Magurele, Voluntari si comuna Pantelimon. ,,Pretul terenurilor va inregistra un trend ascendent, deoarece stocul disponibil este limitat, iar cererea este importanta. in schimb apartamentele noi din marile ansambluri rezidentiale vor cunoaste o perioada de stagnare, intrucat oferta este in crestere, iar preturile se afla deja la pragul de sus", a explicat Bogdan Ursu. Cresterea a fost influentata si de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand cei mai multi proprietari si-au supraevaluat terenurile in asteptarea investitorilor straini. Pana in prezent, ponderea cumparatorilor straini in comparatie cu cei autohtoni a ramas aceeasi, de 50%. Romanii interesati de terenuri in jurul Bucurestiului sunt in special personalitatile din zona fotbalului si politicienii.

NAI este o corporatie globala imobiliara in peste 300 de piete in 40 de tari, iar DTZ are 10.000 de angajati care lucreaza in cele 200 birouri din 40 de tari din intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri