Preturile ridicate de pe piata imobilelor de lux pot fi atribuite afacerilor micilor investitori romani, care prin achizitii si vanzari repetate, au speculat si inucurajat totodata cresterea mare a preturilor intr-un interval de timp foarte scurt, sustin analistii imobiliari bucuresteni
Claudia Dascalescu, consultant senior in cadrul departamentului rezidentialal DTZ Echinox spune ca dezvoltatorii romani au aparut treptat odata cu cresterea pietei de profil si sunt fostii mici investitori, care au crescut si au recuperat prin achizitii si vanzari repetate, speculand cresterea mare a preturilor si totodata scaderea cererii pentru acest tip de locuinte.

Dascalescu este de parere ca pentru majoritatea dezvoltatorilor romani au fost suficiente doua-trei manevre de acest gen pentru a se lansa in proiecte mai indraznete, de tipul micilor proiecte imobiliare, bloculete de minim noua maxim 25 de apartamente amplasate in locatii de top, pe care reuseau sa le contracteze din fazele initiale ale constructiei.

"Investitiile straine au favorizat evolutia si dezvoltarea pietei de lux. Majoritatea acestor investitii straine au vizat proiecte imobiliare ample care au trezit interesul si in randul micilor investitori romani. Pentru momentul respectiv achizitiile de acest tip se explicau printr-o foarte buna rata de amortizare a investitiei de aproximativ 5-6 ani. Cresterea ulterioara a preturilor si extinderea perioadei de amortizare au dus la scaderea cererii pentru acest tip de locuinte", a declarat pentru NewsIn, Claudia Dascalescu.

In prezent, 95% din cererea pentru locuinte de lux se concretizeaza in oferta dezvoltatorilor romani care au mizat pe locatii de top, ultracentrale si exclusiviste, pe intimitate, unicitate si securitate. Astfel, cele mai scumpe produse de lux din acest segment de piata au marca romaneasca.

"Investitiile straine in complexuri rezidentiale de lux sunt notabile doar cateva si remarcabil probabil unul singur, in opinia mea. Este vorba despre un complex de 11 blocuri de apartamente amplasat in zona Dorobanti. in masura in care investitiile straine ulterioare vor reusi sa regaseasca acest echilibru vor avea success. in rest, vorbim in continuare de dezvoltari rezidentiale de lux de maxim 10 apartamente in locatii exclusiviste", mai spune Claudia Dascalescu de la DTZ Echinox.

Cu toate acestea, pretul apartamentelor de lux din Bucuresti este in continuare la unul din cele mai mici niveluri comparativ cu restul oraselor europene. Astfel, pretul mediu al unui metru patrat construit in Bucuresti este de aproape 2400 de euro, pe locul intai in acest clasament aflandu-se Monaco, unde pretul unui metru patrat depaseste 24 de mii de euro, se arata intr-un studiu publicat de GlobalPropertyGuide.

Pe locul doi in acest clasament se afla zona centrala a Londrei, unde pretul pe un metru patrat construit e de aproape 10 mii de lire sterline - aproximativ 15 mii de euro. Pe pozitiile imediat urmatoare se afla Amsterdam si Paris, unde un apartament de 120 de metri patrati are un pret mediu de achizitie de opt sute de mii de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri