Cele 120 de cladiri cu risc seismic ridicat din Capitala vor fi marcate cu patrate rosii si vor avea placute inscriptionate care sa indice gradul de pericol, renuntandu-se la ideea bulinelor, a declarat ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely.

"Intentionam in primul rand sa identificam cele 120 de imobile din Capitala care sunt cele mai expuse pericolului in cazul producerii unui seism. Acestea nu vor fi marcate prin buline, ci prin patrate rosii si inscriptii cu mesajul "cladire incadrata in clasa I de rism seismic", a explicat Borbely, citat de NewsIn.

Ministrul delegat a mentionat ca aceasta masura are scopul de a-i determina pe locatarii acestor imobile sa se inscrie in programul privind reabilitarea locuintelor cu risc seismic. "Vrem sa le atragem atentia oamenilor care locuiesc in aceste cladiri cat de importanta este consolidarea imobilelor si cat de mare este pericolul in cazul in care nu realizeaza aceste lucrari", a mai spus ministrul delegat .

Borbely a anuntat ca exista fonduri pentru reabilitare, exprimandu-si increderea ca populatia se va inscrie in program fara sa se recurga la sanctiuni pentru cei care refuza. Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, peste 50 de cladiri incadrate in clasa de risc seismic I vor intra, in 2007, in programul pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, pentru aceste lucrari urmand sa se aloce 8,5 milioane lei.

Astfel, vor fi incluse in program 11 cladiri cu lucrari de executie in curs, din care opt in Bucuresti si cite una din Ploiesti, Galati si Roman. Alte 42 de cladiri sunt in diferite stadii de proiectare sau contractare, din care 38 in Bucuresti, cate una din Campina, Bacau si doua din Tulcea.

Ministerul Transporturilor estimeaza ca pana in 2010 bugetul alocat programului de actiuni pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare cuprinzand cladiri de locuit multietajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public sa ajunga la 30 milioane lei.

Conform legislatiei actuale, primariile municipiilor, oraselor si comunelor mai au la dispozitie o luna pentru notificarea proprietarilor si asociatiilor de proprietari-locatari ai cladirilor cu risc seismic ridicat, acestia din urma fiind obligati ca in termen de doi ani, respectiv pana in luna februarie 2009, sa faca expertizarea tehnica cladirilor. Mai exact, proprietarii vor fi instiintati asupra obligativitatii de a lua legatura cu reprezentantii primariilor si de a incepe actiunile de consolidare dandu-si acordul pentru realizarea expertizei tehnice si a lucrarilor.

Proprietarii care nu vor realiza aceasta expertizare in termenul impus vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. De asemenea, daca in termen de doi ani de la notificare incadrarii in clasa I de risc seismic nu se va incepe proiectarea lucrarilor de consolidare se vor aplica amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. Amenzi de la 1.500 la 3.000 lei vor fi date in cazul in care nu vor fi incepute lucrarile de consolidare in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului de consolidare.

Conform datelor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), din aproximativ 3.000 de cladiri de locuit expertizate tehnic in municipiul Bucuresti si in 26 de judete au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 600 de cladiri din care 383 in municipiul Bucuresti. Dintre acestea 125 de cladiri multietajate, construite inainte de anul 1940, au fost identificate ca prezentand pericol public si constituie prioritatea numarul unu in reducerea riscului seismic. Programul pe anul 2006 a inclus 55 cladiri din care 50 in municipiul Bucuresti aflate in diverse stadii de executie sau proiectare, reusindu-se finalizarea lucrarilor de consolidare la trei cladiri si proiectarea pentru sase imobile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri