Investitiile in imobile de birouri si supermarketuri ar putea fi riscante, deoarece se va stabiliza atat ponderea companiilor in cautare de sedii, cat si capacitatea romanilor de a consuma comparativ cu dezvoltarea sectorului comercial, a declarat pentru NewsIn analistul Arthur Silvestri

O mare parte din spatiile de birouri din Romania ar putea sa ramana neocupate, asa cum s-a intamplat in Polonia, dupa circa un an si jumatate de la aderarea la Uniunea Europeana. Majoritatea companiilor straine care au avut nevoie de birouri au intrat deja pe piata din Romania, iar rata de rentabilitate a acestui sector este in scadere de circa patru ani, considera analistul pietei imobiliare.

Totodata, chiria pentru un metru patrat este de numai 15-16 euro, fata de 35 - 38 de dolari cat era in urma cu 8-10 ani, intrucat stocul disponibil este mult mai mare. La inceputul deceniului, World Trade Center era cel mai important bloc de birouri, explica Silvestri.

Si investitiile in supermarketuri nu vor ramane interesante la nesfarsit, considera analistul. In occident, limita privind dezvoltatea acestui sector a fost deja atinsa, comparativ cu posibilitatea clientilor de cumparare, fenomen care ar putea avea loc si in Romania.

Echilibrul dintre cererea si oferta de pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti se va atinge la finalul lui 2008, cand stocul total va fi de aproximativ 1,2 milioane metri patrati, apreciaza analistii companiei DTZ Echinox. Intre timp vor mai fi pusi la dispozitie 430.000 metri patrati. La sfarsitul anului 2006, stocul de birouri clasa A si B depasea 680.000 metri patrati, iar gradul de neocupare era de circa 3%.

De asemenea, stocul de spatii comerciale in capitala se va dubla in urmatorii doi ani pana la o suprafata de 245.500 metri patrati, dupa ce vor fi date in folosinta proiecte mari de centre comerciale. In prezent, stocul de spatii comerciale din Bucuresti este de 123.500 metri patrati, apreciaza analistii DTZ.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri