Pretul terenurilor va continua sa creasca si in anii viitori, dar numai pana cand vor atinge un prag peste care profitul dezvoltatorului nu mai este interesant, potrivit consultantilor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Preturile terenurilor din vecinatatea dezvoltarilor majore in capitala se vor majora, dar, pe total, ritmul de crestere va incetini, pentru ca preturile finale au ajuns la limita maxima de suportabilitate pentru investitorii in dezvoltari imobiliare, potrivit DTZ Echinox. Investitorii de pe piata imobiliara sunt in situatia de a-si asuma aceleasi riscuri de investitie la profitabilitati mai mici.

"Daca 2006 a fost anul in care pretul terenurilor din zona Centru-Nord au prins avant, in mod normal acelasi lucru trebuie sa se intample si in celelalte zone ale Bucurestiului considerand ca unele sunt in momentul de fata subevaluate, iar potentialul de dezvoltare este aproape identic cu al unor parcele din nord. Ramane doar ca acele zone sa fie viabilizate", a declarat pentru NewsIn Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al DTZ Echinox.

Alexandru Bursuc, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al DTZ, sustine, la randul lui, ca, la momentul de fata, cele mai profitabile oferte de terenuri, in functie de zona, utilitati, apropierea de mijloace de transport in comun, sunt cele unde se pot realiza dezvoltari mari si care au planificat in viitor acces la reteaua de metrou.

"Preturile vor putea creste pana la momentul in care vor atinge un prag peste care profitul dezvoltatorului nu mai este interesant", explicat pentru NewsIn Bursuc. El a precizat ca este dificil de estimat punctul de echilibru pentru ca piata imobiliara este inca in formare. "Cert este ca in majoritatea oraselor din tara exista un deficit pe piata rezidentiala, iar singurul element ce ar putea sustine o dezvoltare este puterea de cumparare a populatiei. Credem ca orice crestere a preturilor la terenuri este din acest moment influentata de proiectele primariei de echipare cu utilitati si de dezvoltarile imobiliare care ar putea ridica unele zone din Bucuresti", a adaugat Bursuc.

Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara mai spun ca zona de sud a Bucurestiului ar putea genera o usoara crestere a pretului la terenuri, dar in scop speculativ si numai in momentul dezvoltarii zonei respective.

Totodata, un deficit destul de mare este constatat de cei de la DTZ Echinox in aproape toate orasele pe segmental rezidential. "Din pacate, puterea de cumparare nu permite in acest moment aparitia unor dezvoltari rezidentiale mari, dar pe termen mediu acest lucru este previzibil. Terenurile pentru aceste dezvoltari au fost insa in mare parte securizate de dezvoltatorii imobiliari si de aceea un mare impact asupra pretului de vanzare al terenurilor nu poate avea loc".

Copnsultantii DTZ mai spun ca procentual, 45 % din piata imobiliara din Romania este acoperita de dezvoltatorii romani, iar acestia sunt cel mai adesea orientati catre proiecte rezidentiale de mai mica anvergura.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri