Cel putin 28 de centre comerciale de tip mall vor fi date in folosinta in urmatorii trei ani de zile in provincie si alte zece vor fi inaugurate in capitala, pentru a acoperi lipsa stocului de spatii din piata, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta DTZ Echinox.
Potrivit analistilor imobiliari, stocul de spatii in centre comerciale moderne, care a cunoscut modificari semnificative in 2006, in anul 2007 va aduce ca noutati in capitala extensia Bucuresti Mall si Baneasa Shopping City, iar la nivelul lui 2008 putem vorbi de o triplare a acestui stoc, in cazul in care proiectele mentionate se vor materializa la termen. In ceea ce priveste orasele din provincie, in 2007 sunt programate pentru inaugurare nu mai putin de noua malluri, urmand ca in 2008 sa fie date in folosinta alte 14 centre comerciale moderne in orasele mari, iar in 2009, alte cinci, sustin consultantii DTZ.

"Spre deosebire de piata spatiilor de birouri, piata de retail a inregistrat dezvoltari semnificative si in principalele orase din provincie. Putem spune chiar ca vom asista la o trecere directa de la centrele comerciale de prima generatie la centre foarte moderne, care vor putea concura orice mall din Europa Centrala si de Est: Polonia, Ungaria, Cehia, etc", a explicat pentru NewsIn Aura Voiculescu, consultant senior in cadrul departamentului retail al DTZ Echinox.

Potrivit DTZ, toate noile proiecte de centre comerciale sunt moderne si respecta regulile generale internationale referitoare la design si layout, ratie de locuri de parcare, prezenta unor chiriasi-ancora, existenta food-court-ului, cinema, zona de distractie, dar si servicii de calitate.

Cu toate acestea, consultantii de la DTZ Echinox sustin ca Bucurestiul este considerat ca una dintre cele mai sarace capitale din Uniunea Europeana in materie de malluri, unul dintre principalele motive fiind nivelul de trai scazut. In acest moment, stocul de spatii in centre comerciale moderne de tip mall din

Bucurestiul, codas printre capitalele europene

Bucurestiul este una dintre cele mai sarace capitale din Uniunea Europeana in materie de malluri, din caua nivelului de trai scazut, sustin analistii DTZ Echinox.

Potrivit DTZ, piata centrelor comerciale de tip mall din Romania cunoaste o dinamica deosebita care va continua si in urmatorii ani, ca urmare a cresterii nivelului de trai si a diversificarii produselor financiare de credit pentru persoanele fizice. Analistii companiei de consultanta sustin ca in aceste conditii va creste treptat si interesul marilor retail-eri pentru piata din Romania, ceea ce va impulsiona dezvoltarea de noi centre comerciale moderne.

"In acest moment, stocul de spatii in centre comerciale moderne, de tip mall, din Bucuresti cuprinde aproximativ 150.000 mp, cu 100 % grad de ocupare insemnand o ratie de 0.07 mp/cap de locuitor, situati in principal in zona de centru, centru-sud a capitalei. Aceasta valoare este foarte scazuta comparativ cu alte capitale din UE. De exemplu, Varsovia dispune de circa 1,3 milioane mp, adica 0.79 mp/cap de locuitor, Praga de circa 460.000 mp, adica 0.38 mp/cap de locuitor, iar Budapesta de circa 550.000 mp, adica 0.27 mp/cap de locuitor", a declarat Aura Voiculescu, consultant senior in cadrul departamentului retail al DTZ Echinox.

Reprezentantul DTZ mai spune ca operatorii internationali de retail (hypermarket/supermarket/discounter) vor continua expansiunea atat in Bucuresti, cat si in principalele orase ale tarii. "Ne asteptam ca cererea pe aceasta piata sa se mentina in crestere, urmand sa se stabilizeze in urmatorii doi ani, pe masura ce noile proiecte vor fi livrate pe piata", a apreciat Aura Voiculescu.

In prezent in Bucuresti exista doar patru mall-uri moderne: Bucharest Mall deschis in 1999 pe o suprafata de 28.000 mp; Unirea Shopping Center deschis in anul 2000 pe o suprafata de 44.000 mp; Plaza Romania deschis in anul 2004 pe o suprafata de 38.000 mp; City Mall deschis in anul 2005 pe o suprafata de 20.000 mp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri