Relocarea fabricilor la cel putin 15 km de oras, in concordanta cu normele Uniunii Europene, sunt un pretext pentru scumpirea terenurilor din extravilan, sustin analistii imobiliari ai companiei EuroMetropola.
"Proprietarii de terenuri agricole din zonele limitrofe Bucurestiului au profitat la maximum de pe urma prevederilor impuse de Uniunea Europeana si au marit pretul terenurilor de doua, pana la trei ori, in mai putin de un an", sustine managerul companiei imobiliare EuroMetropola, Monica Marin.

Daca anul trecut pentru un metru patrat de teren cu deschidere la Autostrada Soarelui, pretul era de 4-8 euro, acum acesta a ajuns la 12-13 euro. La fel s-a intamplat si cu terenurile care au deschidere la DN3, unde pretul de 15 euro de anul trecut, s-a transformat anul acesta in 35-40 de euro, sustin analistii imobiliari.

"Tinand cont de faptul ca Romania are 13 ani la dispozitie pentru a-si muta complet activitatea industriala in afara oraselor, preturile terenurilor din extravilan vor continua sa creasca. In schimb, terenurile pe care au stat odinioara foste fabrici sunt extrem de atractive si de profitabile pentru investitorii care achita de la 700 de euro, pana la 1500 de euro pentru fiecare metru patrat", adauga Monica Marin.

Analistii mai spun ca pentru a muta o fabrica in afara orasului nu sunt necesare numai investitii de relocare, iar fabricile din centrul Capitalei vor fi mutate in extravilan in circa zece ani. "Relocarea are si avantaje si dezavantaje. Unul dintre avantaje ar fi acela a-l scaderii cheltuielilpr cu impozitul pe cladire si teren. In prezent, impozitul pe cladirile din oras este cu 1,5% din valoarea cladirilor mai mare fata de anii anteriori, iar in comunele din jurul acestuia acelasi impozit pe proprietati este de trei ori mai mic, adica 0,5% din valoarea de inventar", sustine expertul imobiliar al agentiei PYF Imobiliare, George Dimitriu.

Potrivit EuroMetropola, grupul Mobexpert va investi 28 de milioane euro in relocarea celor patru linii de productie din Targu Mures, compania Biofarm este dispusa sa investeasca 600.000 euro pentru constructia unei noi fabrici in afara Bucurestiului, iar MYO-O, actionarul majoritar al uzinelor Semanatoarea, vrea sa investeasca cinci milioane de euro in devoltare si relocare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri