Circa 6.000 de agentii imobiliare dintr-un total de 10.000 existente pe piata vor disparea din piata in urma adoptarii standardului european referitor la activitatea agentiilor imobiliare, considera reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Radu Zilisteanu.
"Dupa implementarea standardului european, pe piata vor ramane maxim 40% dintre actualii agenti imobiliari. Acest lucru se va reflecta in faptul ca aproximativ 60% din cele 10.000 agentii romanesti, dintre care 2.000 doar in Bucuresti, vor disparea de pe piata", a precizat Zilisteanu.

Comisia Europeana va elabora si implementa in acest an, impreuna cu organizatia formata din agentiile imobiliare din tarile UE (Confédération Européenne de l’Immobilier), un standard european prin care va fi reglementata practicarea meseriei de agent imobiliar in Europa. Proiectul, aflat in lucru, urmareste atat stabilirea conditiilor in care o persoana va putea practica profesia de agent imobiliar, cat si cerintele pe care agentiile imobiliare vor trebui sa le respecte in activitatea lor.

Conform estimarilor analistului, din cauza cerintei de atestare numarul agentilor imobiliari necalificati va scadea in mod simtitor, iar in conditiile in care proiectul atestarii va fi implementat, un agent imobiliar va putea profesa si peste hotare fiindca ii va fi recunoscuta diploma. "Odata cu adoptarea prevederilor standardului specializarii in acest tip de activitate si in Romania va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agentilor imobiliari fiindca atestatul le va permite sa profeseze in orice tara a Uniunii Europene", a spus Radu Zilisteanu.

"In maximum un an si jumatate standardul va fi implementat si in Romania. Pana la acel moment vom sti ce institutie se va ocupa de pregatirea viitorilor agenti imobiliari atestati si care va fi costul acestui tip de pregatire. O alta noutate va fi infiintarea in Romania a unei autoritati care va fi responsabila cu implementarea standardului", a mai spus analistul imobiliar.

Monica Marin, partner manager la agentia imobiliara EuroMetropola, sustine ca desi s-a tot vehiculat despre adoptarea unei legi care sa reglementeze activitatea agentiilor imobiliare si a agentilor imobiliari, totusi nu s-a intamplat nimic. "Treptat vom asista la un proces de definitivare a statutului agentului imobiliar si in acelasi timp la imbuntatirea imaginii lui. Pe langa profesionalizarea agentului, se vor stabili niste standarde in piata imobiliara si niste norme dupa care agentul imobiliar va activa", considera Monica Marin.

Potrivit lui George Dimitriu director al agentiei imobiliare PYF, alegea personalului si mai ales fidelizarea acestuia a fost intotdeauna o problema pentru agentiile imobiliare. "Legislatia romaneasca actuala nu prevede masuri in domeniul imobiliar, iar statutul si rolul agentului imobiliar sunt neclare. Despre aceasta meserie toata lumea crede ca o poate face, dar nu e chiar asa. Se entuziasmeaza in fata castigurilor rapide si nu se mai gandesc daca au sau nu calitatile necesare", spune George Dimitriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri