Constructorii implicati in proiecte rezidentiale au reusit sa finalizeze doar 51 de apartamente in Capitala in primele sase luni ale anului in timp ce cererea de locuinte se ridica la cateva zeci de mii, potrivit ultimului raport de piata al companiei de consultanta imobiliara Colliers International
Toate cele 51 de apartamente au fost finalizate in cadrul proiectului Baneasa Residence. Potrivit Colliers, la sfarsitul lunii iunie a acestui an, 38 de proiecte se aflau in stadiu de constructie in Bucuresti si ofereau spre vanzare 6.645 de locuinte. In afara de acestea alte 2.673 de apartamente au fost scose pe piata in cadrul a 13 noi proiecte imobiliare care au fost lansate in prima jumatate a anului. Din cele 6.645 de locuinte oferite spre vanzare, zona cu cel mai mare numar de locuinte scoase spre tranzactionare a fost sud-estul Capitalei cu aproximativ 5.000 de unitati. O alta zona cu potential a fost Pipera, care pana in prezent a lansat pe piata 1.600 de locuinte in sapte proiecte.

Din raport mai reiese ca in primele sase luni din 2007 cele mai putine proiecte imobiliare au fost lansate in zona de sud a Capitalei: Rahova, Ferentari, Berceni si Progresul. In aceasta perioada, cel mai mare proiect rezidential lansat pe piata a fost Monaco Towers care va oferi 304 de apartmente. In ultimele sase luni, piata de real estate s-a extins si catre alte orase mari din Romania precum Constanta si Brasov, unde deja a fost anuntata constructia a zece proiecte imobiliare cu cate 100 de apartamente fiecare. Investitorii s-au orientat deasemenea catre locatii de pe Valea Prahovei si Poiana Brasov unde vor construi vile si apartamente.

Potrivit Colliers, in prima parte a anului au fost vandute circa 3.000 de apartamente, dublu fata de tot anul precedent. Din ianuarie si pana in iunie, 2.752 de apartamente din cladiri vechi construite inainte de 1989 au fost vandute in comparatie cu 3.000 de tranzactii realizate cu un an in urma. "Acest lucru indica faptul ca din ce in ce mai multe persoane sunt interesate de locuinte in cladiri noi de o calitate mai buna, iar cele mai multe cereri au fost pentru una sau doua camere. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul tranzactiilor cu apartamente vechi in zone ca Balta Alba si Titan sau Rahova, Berceni", se mai arata in raportul de piata.

Analistii imobiliari sustin ca in ultimele sase luni, preturile au crescut cu circa 10%, iar acest trend va continua sa se mentina. Pretul mediu pe piata rezidentiala este in prezent de 1.500 euro/mp, iar cererea mare de locuinte din Bucuresti si lipsa unui stoc de apartamente face in continuare ca preturile locuintelor vechi sa creasca. Cel mai mare pret platit a ajuns la 2.000 euro/mp si a fost achitat pentru o locuinta tip studio in zona Drumul Taberei.

Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri