Fondurile de investitii austriece au avut 73% din piata investitiilor de real estate din Romania, care a atins nivelul de 464 milioane de euro in primul semestru din 2007, urmate de cele britanice si irlandeze, a declarat directorul asociat al companiei Jones Lang LaSalle, Charles Krick.
"Sursa predominanta a capitalurilor intrate in Romania in primul semestru din 2007 au fost fondurile austriece, iar activitatea lor atat ca numar cat si ca marime a tranzactiilor s-a intensificat. Aceasta dominatie a fondurilor din Austria va continua probabil, desi ne asteptam ca fondurile britanice, irlandeze, germane, spaniole sau chiar americane sa castige teren. In acelasi timp, putem spune ca oferta limitata si cererea ridicata au determinat diminuarea rapida a randamentelor investitionale, insa estimam o diminuare mai lenta in semestrul II al acestui an", a spus reprezentantul Jones Lang LaSalle (JLL).

Valoarea totala a investitiilor in cladiri de birouri in primul semestru din 2007 a atins 172 milioane de euro, reprezentand 37% din volumul total de 464 milioane euro in care nu sunt incluse investitiile cu imobile in faza de proiect. Volumul investitiilor in spatii comerciale s-a cifrat de asemenea la 172 milioane euro ingloband cinci tranzactii in primul semestru al anului.

"Interesul pentru spatii comerciale este major atat in capitala cat si in provincie. Avand in vedere absenta unor tranzactii cu centre comerciale deja finalizate in capitala, randamentele urmeaza sa fie confirmate de piata, desi abundenta capitalului interesat de retail sugereaza preturi ridicate, in cazul in care se vor incheia tranzactii. Interesul investitorilor acopera tot spectrul comercial", a adaugat Charles Krick.
Piata investitiilor in spatii industriale s-a mentinut la o pondere redusa din volumul total al investitiilor. Valoarea acestora s-a cifrat in primul semestru din 2007 la 74 milioane euro, fiind reprezentate de doar doua tranzactii. Analistii imobiliari estimeaza ca numarul de tranzactii va ramane redus in 2007, datorita lipsei de produse deja existente.

Potrivit JLL diminuarea s-a accentuat rapid in prima parte a anului si in timp ce birourile de clasa A s-au tranzactionat in intervalul 6.25-6.75% la inceputul anului, randamentele au scazut in cea de-a doua parte la 6% si chiar sub aceasta valoare. Totodata, scaderea randamentului va incetini, conform analistilor LaSalle, cel mai probabil in cel de-al doilea semestru, pe fondul cresterii costului capitalului si a numarului de cladiri noi ce vor fi livrate pe piata la sfarsitul anului 2007 si inceputul lui 2008.

Jones Lang LaSalle furnizeaza servicii de consultanta pentru achizitii si vanzari de proprietati, investitii si management imobiliar, fiind prezenta cu peste 150 de reprezentante in peste 450 de orase din 50 de state. Compania a inregistrat in 2006 venituri de peste doua miliarde de dolari si detine un portofoliu de peste un miliard de metri patrati in intreaga lume.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri