Ritmul de crestere a preturilor la locuinte se va tempera la 10-15% in urmatorii doi ani si va fi urmat de o scadere a acestora din 2010, cand noile proiecte rezidentiale vor fi finalizate, a declarat directorul EuroProperty Development, Sorin Istrate.
"Piata se va schimba incepand cu 2008. Pretul pentru apartamentele vechi vor stagna, iar romanii vor incepe sa se indrepte catre apartamentele noi. Cand masa critica de noi locuinte va atinge nivelul optim este posibil sa vedem o scadere a preturilor pentru apartamentele vechi cu aproximativ 30-40%", a mai spus Istrate.

Cei care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma ieftinirii vechilor locuinte vor fi persoanele din clasa de mijloc care au ipoteci puse pe aceste locuinte. Exista un risc si pentru banci insa acesta nu va fi unul major, a adaugat Istrate, citat de NewsIn.

Potrivit reprezentantilor EuroProperty, un numar de 340.000 de noi locuinte in amsambluri rezidentiale vor fi livrate in Romania pana in 2011. Astfel, numarul noilor locuinte livrate la nivel national in 2007 va fi 43.625, iar in 2008 de 71.225. Acest ritm se va mentine cu aproximatie pana in 2011 cand vor fi livrate 71.521.

Numarul noilor apartamente livrate in Bucuresti si in Ilfov anul acesta va fi de peste 3.000, iar un numar de 5.000 de apartamente vor fi livrate in alte orase ale tarii.

In 2008, numarul de apartamente noi in Bucuresti si in Ilfov va creste de peste 7 ori pana la 25.000 pentru ca apoi sa scada treptat in urmatorii ani pana la aproximativ 12.000 de noi apartamente livrate in 2011.

"Preturile locuintelor in Romania vor ramane volatile in urmatorii ani si exista posibilitatea sa vedem o corectie puternica a preturilor. Astfel, preturile vechilor locuinte va scadea, iar cel pentru noile locuinte se va situa intre 2.000 si 3.500 euro pe metru patrat", a mai spus Sorin Istrate.

Potrivit estimarilor EuroProperty Development, preturile pentru apartamentele vechi din Bucuresti au crescut cu 100-150% in ultimii doi ani.

Preturile in cartierele sarace, precum Rahova, pentru vechile locuinte, sunt intre 1.250 si 1.500 euro pe metru patrat, in timp ce preturile pentru noile locuinte in aceste zone este de 700 euro pe metru patrat.

"Apartamentele vechi sunt cautate inca deoarece, spre deosebire de cele noi acestea pot fi ipotecate inca din primul an de la achizitionare", a mai spus Istrate.

"Principalele probleme ale pietei imobiliare din Romania sunt in prezent marja restransa de variatie a preturilor fata de alte tari din regiune unde aceasta este mult mai larga si faptul ca nu exista diferentieri intre preturile pentru proprietati bune si proprietati rele, adica diferentiate in functie de zona", a explicat directorul Creditlink, Martin Stobbs.

Stobbs a mai avertizat in privinta riscurilor la care se expun clientii bancilor care permit o rata de indatorare de pana la 70-75%.

Potrivit presedintelui Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, introducerea reglementarilor Basel II presupune relaxarea conditiilor in piata bancara, ceea ce ar putea insemna ca ne indreptam si in Romania catre formarea unei piete ipotecare.

Reglementarile impuse de BNR pana in prezent obligau ca rata pentru un imprumut ipotecar sa fie de cel putin trei ori mai mica decit veniturile nete lunare, insa bancile vor permite in viitor o rata de indatorare care poate merge pana 70%, a mai explicat Cabat.

Porivit raportului EuroProperty Development exista sanse ca in urmatorii anii piata imobiliara din Romania sa evolueze catre o criza similara celei prin care a trecut piata din Ungaria. In prezent in Budapesta 25% din noile locuinte din ansambluri rezidentiale nu isi mai gasesc un cumparator, iar pretul mediu a scazut la 1.250 euro pe metru patrat. La nivel national numarul aprobarilor de constructie a scazut in 2006 cu 13% fata de 2005, pana la 45.000.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri