Pretul caselor a coborat cu 4,5% in SUA in trimestrul al treilea fata de perioada echivalenta de anul trecut, ieftinire care continua tendinta din perioada anterioara, pe fondul agravarii problemelor din piata imobiliara, potrivit indicelui national al locuintelor publicat marti, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Indicele S&P/Case-Shiller al pretului locuintelor a coborat cu 1,7% fata de nivelul din iunie, marcand cea mai accentuata scadere in cei 21 de ani de existenta a indicelui, arata un comunicat al S&P.

Un economist de la Universitatea Yale, Robert Shiller, care a contribuit si la dezvoltarea indicelui locuintelor S&P/Case-Shiller al Standard & Poor's, a spus ca in prezent exista ingrijorari semnificative si nesiguranta in legatura cu piata imobiliara americana, cu ocazia unei teleconferinte in cadrul careia au fost publicate rezultatele.

"Tendinta de scadere pare impresionanta acum si ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare pentru viitorul pretului locuintelor", a spus Shiller.

Piata la termen (futures) pentru indicele compozit S&P Case-Shiller arata ca locuintele se vor ieftini cu inca 5% in 2008, a mai spus Shiller.

La teleconferinta, intitultata "Starea actuala si viitoare a pietei imobiliare americane", Shiller a spus ca nu este in stare sa prezica in prezent unde se va opri declinul de pe piata imobiliara americana.

"Nu stim unde se va ajunge de la acest nivel", a aratat economistul de la Universitatea Yale, care a adaugat ca spera ca problemele vor motiva oamenii sa se gandeasca sa se protejeze impotriva riscurilor imobiliare.

Indicele trimestrial S&P/Case-Shiller a coborat continuu din al doilea trimestru din 2006, in contextul in care bancile au devenit tot mai reticente in ceea ce priveste acordarea de credite unor clienti cu grad mare de risc care au depins de castigurile din scumpirea caselor ca sa isi pastreze locuintele. Executarile silite ale garantiilor celor care nu au mai putut rambursa creditele la banci se adauga statisticilor pentru locuinte nevandute si contribuie la ieftinirea si mai mare a caselor.

Indicele compozit lunar pentru 20 de regiuni metropolitane a coborat cu 0,9% pana la 195,62 de puncte in septembrie fata de august, ceea ce inseamna o scadere cu 4,9% fata de aceeasi perioada din 2006.

S&P a aratat ca indicele sau compozit mai vechi, pentru zece regiuni metropolitane, a coborat cu 0,9% in septembrie, pana la 212,65 de puncte, ceea ce inseamna o scadere anuala de 5,5%.

Florida este statul american cel mai afectat de ieftinirea caselor, in contextul in care pretul locuintelor din zonele Tampa si Miami a coborat in ultimul an cu 11,1% si respectiv 10%, potrivit indicilor. Casele din San Diego, California si din Detroit, zona puternic afectata economic, s-au ieftinit cu 9,6% in perioada ultimelor 12 luni.

Analistii de la banca Lehman Brothers spun ca ieftinirea caselor este semnul unui declin pronuntat al pietei.

"Ne asteptam la o ieftinire masiva a locuintelor in 2009, in contextul in care stocurile in exces se epuizeaza greu, iar locuintele luate de banci drept garantii sunt revandute pe piata cu un pret redus", a aratat marti un comentariu al Lehman Brothers, preluat de Reuters.

Aceasta va insemna o ieftinire cu 15% a locuintelor pe plan national, mai arata Lehman Brothers.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri