Preturile locuintelor si ale terenurilor vor fi in continua crestere si in primele luni ale lui 2008, dar nu mai mult de 10% si, respectiv 20%, potrivit analistilor din piata..
Pentru inceputul anului 2008 vom asista la o scumpire de circa 10% la locuintele noi, care insa, pe fondul cererii mari va fi oarecum insesizabila, sustine directorul Targului National Imobiliar si al companiei Admedia, Vlad Vlasceanu.

"In 2008 previzionam ca va continua explozia imobiliara si vor mai aparea noi proiecte. Chiar daca va exista la inceput o crestere de 10% va fi oarecum insesizabila. Interesant este ca incepand cu 2008, spre final, vom asista si la un volum mai mare de locuinte noi livrate catre beneficiari. Vom asista de asemenea si la aparitia unor proiecte de-a dreptul spectaculoase si foarte important, din punctul meu de vedere, este faptul ca se vor inmulti proiectele noi in provincie. Deja Clujul are o dezvoltare exceptionala, Constanta nu sta pe loc, iar Brasovul vine tare din urma", a declarat, citat de NewsIn, Vlad Vlasceanu, director general al companiei Admedia Consulta si totodata director al Targului National Imobiliar.

Potrivit lui Vlasceanu, industria imobiliara se afla pe un trend ascendent inca de acum 4-5 ani. "Ea este industria vedeta a economiei romanesti si asta se reflecta si in faptul ca imobiliarele nu au nimic de castigat de pe urma aderarii. Poate de pierdut, intrucat s-au deschis portile pentru alti muncitori din constructii care parasesc Romania pentru oferte in strainatate", a mai spus acesta.

In ceea ce priveste preturile imobilelor vechi, Vlasceanu sustine ca acestea se vor prabusi in urmatorii trei-patru ani pe fondul ofertei mai mari de imobile noi si datorita orientarii clientilor catre acest tip de locuinte.

"Piata apartamentelor vechi va scadea mult in urmatorii trei-patru ani. In prezent, cererea este mai mare decat oferta si de aceea preturile se mentin foarte ridicate. In urmatorii ani situatia nu va mai sta asa", a adaugat Vlasceanu.

Preturile terenurilor vor fi in continua crestere si in 2008 dar nu mai mult de 20%, sustin analistii imobiliari care considera ca in multe zone din Capitala acestea au atins un maxim, fiind deja la nivelul din alte capitale europene sau chiar mai mare.

Potrivit analistilor imobiliari, in zona Pipera-Tunari pretul terenului s-a marit, in 10 ani, de pana la 200 de ori, crescand de la cinci dolari/metru patrati la 1.000 euro/metru patrat.

De asemenea, in anumite zone din cartierul Primaverii, pretul unui metru patrat de teren poate atinge chiar si 5.000 euro/metru patrat. In Vestul Capitalei, pretul unui metru patrat de teren este de 500-1000 euro pentru birouri, rezidential si comercial si 50-80 pe segmentul industrial, iar in sudul Bucurestiului preturile se incadreaza intre 400-800 euro/ metru patrat pe segmentul rezidential si de birouri.

"Pentru segmentul de terenuri al pietei imobiliare, anul 2007 a insemnat o crestere substantiala in special in zona de sud a Bucurestiului, aici pretul a crescut si cu 50 %. In celelalte zone ale Bucurestiului preturile au crescut cu cel mult 15-20%. In tara cresterea pretului pe metru patrat a fost determinata si de faptul ca foarte multi investitori si au anuntat tintele pe anul 2008. Daca la inceputul anului 2007 in celalalte orase ale tarii metrul patrat de teren pentru dezvoltarea unui parc de retail la marginea orasului era de maxim 150 euro/mp acum el ajunge la aproximativ 200-250 euro/mp. Pentru anul 2008 preturile la teren vor fi in continua crestere dar nu mai mult de 20%", a declarat Mihai Alexandru, consultant al departamentului terenuri in cadrul companiei Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Reprezentantii companiei Eurisko sustin ca in cazul in care preturile vor urca si mai mult in 2008 nu vor mai fi atractive pentru dezvoltatorii.

"Pretul terenurilor din Bucuresti a atins deja un maxim, fiind la nivelul din alte capitale europene sau chiar mai mare. In cazul in care preturile vor urca si mai mult terenurile nu vor mai fi atractive pentru dezvoltatorii. Multi dintre acestia au inceput deja sa fie destul de reticenti cand e vorba de cumpararea unui lot de teren si se gandesc bine daca investitia si in spevcial profitul este multumitor", au spus cei de la Eurisko.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri