Majorarea dobanzii de referinta de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) se va simti pe piata imobiliara odata ce bancile comerciale vor creste si ele acest prag, lucru care va duce implicit si la o scumpire a creditelor.
"Pentru ca BNR-ul a crescut dobanda de referinta, bancile comerciale nu vor astepta prea mult si vor creste si ele acest prag. In aceste cazuri se vor scumpi creditele, iar cei care initial puteau accesa 100.000 de euro se vor trezi ca mai pot lua doar 90.000 de euro", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu, potrivit NewsIn.

Potrivit lui Zilisteanu, in aceste conditii, tendinta din 2007 de crestere a preturilor la apartamente se va mentine si in 2008. "Cei care incearca sa isi cumpere un apartament nou, vad ca nu pot obtine un credit mare si se vor orienta din nou catre apartamentele vechi, iar momentul de stopare al preturilor la apartamentele vechi se va indeparta", sustine reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

"Daca pentru 2008 se prefigura o crestere a preturilor locuintelor cu 10%, este posibil ca aceasta crestere sa fie mai mare si sa depaseasca 15% la apartamentele vechi. In ceea ce priveste apartamentele noi, oferta este inca mult prea mica fata de cererea existenta in acest moment pe piata, iar cifrele vehiculate, cum ca in 2008 vor fi livrate circa 8.000 de apartmente, sunt departe de a fi reale", mai spune Zilisteanu.

In plus, analistul este de parere ca anul acesta este posibil sa asistam atat la cresterea preturilor la materialele de constructii cat si la forta de munca, situatii care vor duce deasemenea la preturi mai mari cu 10% si la apartamentele noi.

Majorarea dobanzii cheie la 8%, ca urmare a deciziei luate de boardul BNR, reprezinta a doua etapa de inasprire a politicii monetare, dupa ce, pe 31 octombrie 2007, banca centrala ridicase deja principalul instrument al politicii sale cu jumatate de punct, pana la 7,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri