Preturile locuintelor din segmentul inferior si mediu se vor linisti sau chiar se vor reduce usor in 2008, aceasta tendinta fiind dublata de cresterea dobanzilor la credite, potrivit Erste Bank.

Raport Erste

Update: "Nu exista nici un motiv pentru care preturile sa scada deoarece asta ar insemna sa scadem si costurile constructiilor si nu avem cum. Scaderi de preturi nu vor fi inregistrate decat in cazurile in care preturile afisate sunt mult mai mari decat cele de pe piata", a declarat Ionut Bordei, partener Eurisko.

Referitor la evolutia pietei imobiliare de anul acesta reprezenatntii Eurisko estimeaza ca ritmul de construire va creste si vor exista mult mai multe proiecte rezidentiale, dar per ansamblu preturile nu vor scadea.
<artfile>37587_1.pdf</artfile>
Preturile la locuinte din segmentul de piata inferior si mediu din Romania se vor opri din crestere sau chiar se vor reduce in acest an, potrivit unui raport publicat ieri de Erste Bank.

Conform analistilor Erste, creditele imobiliare sunt inca foarte reduse, iar rata dobanzii este de 8%, si va creste la 9%, in contextul in care leul s-a depreciat foarte mult in raport cu euro, principala valuta in care sunt accesate imprumuturile ipotecare. Scaderea in valoare a leului in raport cu moneda europeana va limita accesul la creditele ipotecare, se arata in raportul bancii austrice.

Cu toate acestea, conform unor previziuni Erste Bank din urma cu doua saptamani, leul s-ar putea aprecia in urmatoarele luni pana in jurul nivelului de 3,50 lei/euro si atinge chiar 3,40 lei/euro pana la jumatatea lui 2008, evolutie contrara celei a altor monede din regiune, precum supraevaluata coroana ceheasca.

De asemenea, costurile de achizitie pentru locuintele de lux vor ramane la acelasi nivel cu cel din 2007, spun analistii Erste Bank, care spun ca marginile de profit din Romania se vor mentine peste pragul de 30%.

Banca Comerciala Romana (BCR) a scumpit, din 21 ianuarie 2008, creditele in lei si in euro, prin majorarea cu 0,5% a dobanzii pentru aceste imprumuturi.

Raportul a fost realizat de Erste Bank pentru evaluarea activitatii dezvoltatorului GTC. Globe Trade Center (GTC) Romania va investi in urmatorii trei ani circa 500 de milioane de euro in proiecte imobiliare atat in capitala, cat si in alte orase mari ale tarii, potrivit presedintelui companiei, Shimon Galon. El a mai spus ca GTC va continua sa cumpere terenuri pentru dezvoltarea de ansambluri rezidentiale.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri