Numarul tranzactiilor cu terenuri incluse in circuitul agricol s-a intensificat in ultima perioada datorita preturilor cu 10- 30% mai mici decat ale terenurilor neagricole, 90% dintre investitorii imobiliari preferand achizitionarea de suprafete intravilane.
"Indiferent de natura lor, intravilan sau extravilan aceste suprafete se vand cu preturi inferioare celor ce au fost deja scoase din circuitul agricol. Diferenta de pret intre un teren ce se afla in circuitul agricol si unul scos din circuit este de 10% - 30%, dar in unele cazuri poate depasi 40%, in functie de pozitia pe care o are respectiva suprafata", sustine Dorian Petrescu, reprezentantul departmentului de terenuri in cadrul companiei imobiliare EuroMetropola.

Necesitatea de a dezvolta tot mai multe proiecte imobiliare si dorinta de maximizare a profiturilor au condus la o intensificare a tranzactiilor cu terenuri ce se afla inca in circuitul agricol. De exemplu, pretul de vanzare pentru un teren intravilan agricol din Fundulea este de 10 – 15 euro pe metru patrat, iar pentru o suprafata intravilana neagricola ajunge pana la 50 euro pe metru patrat.

Pentru a scoate terenul din circuitul agricol sunt necesare o serie de acte, avize, taxe si tarife diferentiale, in functie de suprafata tranzactionata si zona in care este pozitionat terenul. Cand parcela depaseste 100 hectare, pentru trecerea in intravilan este nevoie si de o hotarare guvernamentala.

"In primul rand, este nevoie de completarea unui formular pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, de catre proprietarul respectivei parcele, urmat de depunerea certificatului de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol insotit de planul parcelar si extrasul de carte funciara, precum si copia actului de proprietate. Pe langa acestea, mai sunt necesare copii dupa documentatia cadastrala", sustine reprezentantul EuroMetropola.

Totusi, sumele modice necesare pentru achitarea taxelor si suprafetele insemnate destinate dezvoltarii proiectelor rezidentiale, parcurilor de logistica si office building-urilor ii determina pe marii investitori sa devina din ce in mai interesati de terenurile agricole, indiferent de natura lor.

Majoritatea dezvoltatorilor sunt insa mult mai interesanti de achizitionarea unui teren intravilan agricol, din cauza procedurii lente pe care o presupune schimbarea statutului din extravilan in intravilan.

"In primul rand o persoana care doreste sa intre in posesia unui teren extravilan trebuie sa se intereseze daca aceasta suprafata va fi trecuta in intravilan de catre primarie prin modificarea Planului Urbanistic General sau daca este necesar sa recurga dezvoltatorul la intocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, ceea ce implica timp si costuri mai mari", considera consultantul EuroMetropola.

Acesta sustine ca 10% dintre investitori sunt interesati de terenurile extravilane agricole si 90% de cele intravilane agricole. In ceea ce priveste terenurile intravilane, doar 30% dintre dezvoltatori vor sa cumpere un teren scos din circuitul agricol, restul de 70% fiind dispusi sa cumpere terenurile intravilane agricole
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri