Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) a purtat recent discutii cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) in vederea realizarii unei baze de date cu tranzactiile imobiliare incheiate in tara, ceea ce ar putea reduce caracterul speculativ al pietei, informeaza asociatia.
"Intalnirea cu ARB de zilele trecute a fost doar primul pas in acest demers de transparentizare a pietei imobiliare si intentionam sa continuam discutiile si cu Uniunea Notarilor Publici din Romania, precum si cu alti jucatori din piata, care ar putea avea o contributie la realizarea unei astfel de baze de date" a declarat presedintele ANEVAR, Adrian Vascu.

Aceasta baza de date ar putea inlesni activitatea evaluatorilor imobiliari, ar contribui la acuratetea estimarilor din rapoartele lor de evaluare si ar servi ca o baza de referinta pentru toti utilizatorii interesati de stadiul si evolutia pietei imobiliare.

Potivit Standardelor Internationale de Evaluare, adoptate si in Romania de catre ANEVAR, metoda comparatiilor de piata este cea mai potrivita pentru estimarea valorii unei proprietati imobiliare.

"Sprijinul Bancii Nationale a Romaniei este foarte important pentru un astfel de demers, iar declaratiile recente ale Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, legate de ridicarea gradului de transparenta a sectorului imobiliar si de oferirea de date oficiale cu privire la valorile reale din tranzactii nu pot decat sa ne bucure" a mai precizat Presedintele ANEVAR.

Acesta a adaugat ca bancile, notarii, agentiile imobiliare si evaluatorii detin informatii relevante pentru a face piata mai transparenta, dar ca aceste informatii trebuie adunate pentru realizarea unei "imagini de ansamblu" care ar reduce speculatiile de pe piata imobiliara romaneasca.

Infiintata in 1992, ANEVAR este asociatia care promoveaza standardele si practicile profesionale in domeniul evaluarii. ANEVAR reprezinta peste 6.000 de membri titulari persoane fizice si 237 de companii care detin calitatea de membri asociati. Printre activitatile ANEVAR se numara: organizarea de cursuri de formare profesionala pentru obtinerea calitatii de membru, organizarea de cursuri si seminarii de pregatire profesionala continua, traducerea si publicarea unor carti de specialitate, organizarea de conferinte si simpozioane pentru dezbaterea problemelor cu care se confrunta profesia, formarea de lectori profesionisti sau participarea la elaborarea unor acte normative.

Asociatia este membru al Consiliului Director al Comitetului pentru Standarde Internationale de Evaluare (IVSC), al Grupului European de Asociatiilor de Evaluatori (TEGoVA) si al Asociatiei Mondiale a Organizatiilor de Evaluatori (WAVO), si a stabilit relatii de cooperare si cu alte institute din SUA si Europa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri