Numarul locuintelor noi care vor fi livrate in Brasov in urmatorii doi-trei ani va depasi 10.000 de unitati, mai mult decat rata de absorbtie, de 1.000-2.000 de locuinte pe an.
Pe piata rezidentiala din Brasov, puternic influentata de potentialul turistic al orasului, au fost anuntate proiecte de mare calibru, destinate atat localnicilor, cat si celor care vor sa-si cumpere o casa de vacanta, in apropiere de cea mai importanta statiune montana, Poiana Brasov, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

In prezent, putine proiecte au fost deja livrate, unul fiind Europe Residence, situat in centrul Brasovului, ce cuprinde 115 apartamente cu 1, 2, 3 sau 4 camere si doua duplexuri, cu suprafete cuprinse intre 100 si 153 mp.

La intrarea dinspre Predeal, zona este impartita intre doi dezvoltatori, din Belgia si, respectiv, Israel. New Properties, subsidiara grupului belgian Fivanco construieste un ansamblu de vile cu 66 de unitati, suprafata unei case variind intre 800 si 1.200 mp. Compania dezvolta, de asemenea, si proiectul Green Park, situat in aceeasi zona, ce cuprinde 36 de vile, cu suprafete intre 138 si 218 mp.

Alaturi de cele doua ansambluri ale companiei New Properties, se afla proiectul Evocasa Viva, dezvoltat de catre Adama. Acesta include 500 de apartamente si se adreseaza clasei medii si celei medii-superioare.

Pe dealul Tampa, la cinci munte de centrul orasului, se afla, in stadiul de constructie, proiectul Tampa Gardens, format din doua blocuri, cu un total de 256 de apartamente.

La est de Tampa Gardens, in Valea Cetatii, este amplasat proiectul Fontana Brasov, care cuprinde 1.800 de apartamente, dezvoltate de Koch & Partner, cu participarea Primariei.

O alta zona rezidentiala de interes din Brasov este nordul orasului, unde Maurer & Kasper Construct dezvolta doua ansambluri, denumite Avantgarden. Primul va avea 309 de apartamente, ce vor fi livrate pe piata pana la sfarsitul anului 2008.

In cartierul Tractorul, Atlanta House Grup dezvolta un ansamblu de vile, care va cuprinde 96 de unitati in sistem duplex.

In zona de vest a Brasovului, Gabi Development construieste un proiect rezidential de lux, compus integral din apartamente, denumit Bellevue Residence. Prima faza, constand in sase blocuri, va fi livrata in al patrulea trimestru din 2008, iar pentru cea de-a doua faza, lucrarile au demarat luna trecuta si vor fi incheiate in noiembrie 2009. Bellevue Residence este deja vandut in proportie de peste 90%.

Pe Drumul Poienii, se afla in constructie doua ansambluri de apartamente, Sezon Residence, care va livra 172 de apartamente si Primavera Brasov, care va suplimenta stocul cu alte 1.800 de unitati.
Hill View Residence este amplasat la mai putin de 4 km de centrul orasului Brasov, in drumul spre Poiana Brasov si este format din trei imobile, ce totalizeaza 150 de apartamente de tip studio, un dormitor, doua si trei dormitoare. Proiectul va fi predat in trei faze, aferente celor trei imobile de pe coasta dealului.

Cladirea din mijloc, se va finaliza in toamna anului 2009, cladirea de pe varful dealului va fi data in folosinta in primavara lui 2010, iar apartamentele din cladirea de la baza dealului vor fi predate locatarilor in vara lui 2010. Dezvoltator este compania Romland Development, iar agent imobiliar exclusiv, DTZ Echinox.

Cartier Bartolomeu este, de asemenea, tinta investitorilor. Kronstadt Estate este un proiect situat la doi km spre nord-vest de centrul orasului, ce va fi finalizat la sfarsitul anului 2010. La iesirea spre Sibiu, in zona Ghimbav, dezvoltatorul Chrytis mai construieste ansamblul Panorama Residence.

Cele mai multe dintre proiectele au inregistrat rate crescute de ocupare, datorita cererii foarte mari. Principalele zone spre care dezvoltatorii de rezidential isi indreapta atentia sunt: Noua, Racadau, Tampa, Bartolomeu, Tractorul, Ghimbav si Stupini.

Preturile pentru apartamente sunt cuprinse 1.000 si 1500 euro/ mp, iar pentru vile, intre 900 si 1.100 euro/mp. In ceea ce priveste modalitatile de plata, bancile ofera, de obicei, finantare de pana la 70-75% din valoarea proprietatii.

“Tranzactiile din piata imobiliara au urmat o tendinta de crestere, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. La inceputul anului 2007, a existat o crestere de 10-20% pentru preturile de vanzare si se asteapta sa existe in continuare o crestere, dar intr-un ritm mai lent. Atat in Brasov, cat si in Bucuresti, piata este dinamica si ofera schimbari majore in ceea ce priveste dezvoltarile imobiliare. Cererea este sustinuta de catre tinerii cu varste de pana la 40 de ani, iar cele mai cautate sunt studiourile, urmate de apartamentele cu 2 camere. Aceste achizitii sunt preponderent sustinute de imprumuturi financiare”, a declarat Cristina Baloianu, analist in cadrul departamentului de Evaluare si Cercetare al DTZ Echinox.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in ianuarie 2008, salariul mediu net a populatiei din Brasov a fost de 308 euro. Populatia activa din Brasov in 2007 a fost de aproximativ 139.000 de locuitori.

“Din estimarile noastre si plecand de la salariul mediu, 4,95% din populatia activa a Brasovului a avut un venit net lunar mai mare de 1.000 euro, ceea ce o califica pentru obtinerea unui credit bancar de 60.000 – 70.000 euro pentru cumpararea locuinte. Prin aplicarea acestui rationament, 6.878 de persoane isi pot permite un imprumut de 60.000 – 70.000 euro pentru cumpararea unei case. Pe baza acestui calcul si, comparativ cu piata rezidentiala din Bucuresti, aproximam anual o absorbtie de 1.000-2.000 de unitati”, a incheiat reprezentatul DTZ Echinox.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri